DWORP - De bouwvergunning voor een verkaveling met 18 woningen in Dworp, in de zone tussen de Zevenbronnenestraat, de Kerkstraat en de Krauwenberg, is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. geschors. Een projectontwikkelaar wil er achttien woongelegenheden bouwen. Verschillende keren werd bij de gemeenten een vergunning aangevraagd, maar die werd elke maal (stilzwijgend) geweigerd. Nochtans staat het gebied als woongebied ingekleurd op de gewestplannen.
De omwonenden zijn blij met de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zij vrezen dat hun rust, privacy en de natuur zal verdwijnen. Volgens de buurtbewoners zouden de verkeersonveiligheid en het aantal overstromingen toenemen.
De projectontwikkelaar kreeg in april 2012 uiteindelijk een verkavelingsvergunning van de provincie," omdat het gaat om een woongebied en het is beter om binnengebieden in te vullen dan ongerepte gebieden aan te snijden." Ook zouden er voldoende maatregelen zijn om wateroverlast te vermijden.
De omwonenden gingen hiermee niet akkoord en trokken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daar kregen zij voorlopig gelijk. ‘De Raad is van oordeel dat de wijze waarop het binnengebied zal worden aangesneden, een aanzienlijke impact zal hebben op het woon- en leefgenot van de verzoekende partijen’, klinkt het. De toegangsweg naar de verkaveling loopt vlak naast de bestaande woningen, wat de Raad in haar overtuiging sterkt. Een andere kamer van de Raad moet zich nu buigen over de vraag tot vernietiging van de verkavelingsvergunning. Ongetwijfeld wordt heel de procedure dan opnieuw opgestart.
Streekvereniging Zenne en Zoniën volgt dit dossier van nabij op. Wij zijn van mening dat een juist evenwicht tussen verschillende ruimtelijke functies niet alleen in landbouw-, natuur- en industriegebieden moet gelden. Ook woonzones hebben nog steeds recht op voldoende natuurlijk evenwicht.
woensdag 13 februari 2013
dinsdag 12 februari 2013
Wilderveld Raad van State Schorst gemeente en provincie
Raad van State schorst Wilderveld Sint-Pieters-Leeuw
Het fel-betwiste RUP Wilderveld in Sint-Pieters-Leeuw is door de Raad van State op 7 februari 2013 geschorst. Het arrest betreft zowel het besluit van de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw (dd. 22 december 2011) als dat van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant (dd. 14 juni 2012). De zaak werd bij de raad van State aangespannen door enkele inwoners van de wijk Wilderveld onder impuls en met de steun van het wijkcomité Wilderveld Verstikt.
Wij zijn opgetogen dat het oude RUP Wilderveld er niet zal komen. Dit geeft vooruitzichten op de opmaak van een nieuw en een goed RUP Wilderveld, waarbij niet alleen gedacht wordt aan nieuwe inwoners, maar ook aan de leefkwaliteit van de huidige bewoners. Het nieuwe gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft in zijn bestuursakkoord reeds aangekondigd het RUP Wilderveld te willen aanpassen. Maar het is voor ons een hele geruststelling dat naast de politieke wil om het oude RUP Wilderveld niet uit te voeren, er nu ook wettelijk op papier geen oud RUP Wilderveld meer bestaat.
--
Hiermee komt een voorlopig einde aan het verhaal van het protest tegen het RUP Wilderveld. Deze golf van protest ontstond spontaan in de zomer 2010, toen bij het openbaar onderzoek de wijkbewoners massaal hun bezwaren uitten tegen de plannen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. De inwoners vreesden dat de leefbaarheid van hun woonwijk zwaar zou worden geschaad door de inbreiding met oorspronkelijk 800 nieuwe woningen, waarbij ook de schaarse groene plekken zouden worden opgevuld met wegen en huizen. Toen de gemeente doorzette en geen echt gehoor gaf aan de meer dan 500 bezwaarschriften, ontwikkelde zich gaandeweg een strijd tussen de wijkbewoners en het gemeentebestuur. De wijkbewoners verzamelden zich daarom in een wijkcomité ‘Wilderveld Verstikt’. Uiteindelijk leidde dit spontane volksprotest tot nooit geziene taferelen op het Leeuwse gemeentehuis met de rumoerige opkomst van honderden inwoners tijdens hoorzitting en gemeenteraad.
Naast de emotie en het zichtbaar protest, werd er ook op administratief vlak een procedureslag gestreden door het wijkcomité. Vooreerst legde het gemeentebestuur immers grotendeels het advies van de GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) naast zich neer. Nadien aanvaardde de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, het besluit van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw niet en moest de gemeente haar huiswerk (en dat van de GECORO) gedeeltelijk opnieuw maken. Bij deze herkansing werd het advies van de GECORO andermaal niet gevolgd en werden vooral de termijnen niet gerespecteerd. Tot slot had ook de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant een herkansing nodig, toen de voogdij-minister stelde dat het RUP Wilderveld gedeeltelijk inging tegen de Vlaamse plannen voor het Brussels voorstedelijk gebied.
Deze procedureslag wordt nu beslecht voor de Raad van State. In zijn arrest van 7 februari 2013 heeft de Xe kamer van de Raad van State de schorsing bevolen van zowel het besluit van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw (dd. 22 december 2011) als dat van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant (dd. 14 juni 2012) met betrekking tot de definitieve vaststelling en de goedkeuring van RUP Wilderveld. In zijn 24 bladzijden tellende arrest treedt de Raad van State de argumenten bij dat er ernstige procedurele fouten zijn gemaakt. De zaak werd bij de raad van State ingespannen door enkele inwoners van de wijk Wilderveld onder impuls en met de steun van het wijkcomité Wilderveld Verstikt.
Uitgever: Actiecomité Wilderveld Verstikt, 12 februari 2013
donderdag 7 februari 2013
Niet snel naar Brussel
Expresnet opnieuw uitgesteld tot 2025
Het Gewestelijk Expresnet loopt nog maar eens vertraging op. Dat blijkt uit het meerjareninvesteringsplan van de spoorwegen. De oorspronkelijke einddatum 2012 verschuift nu al naar 2025. Een hele reeks procedures tegen de werken ligt aan de basis van de vertraging.
Het plan is nog niet definitief en moet nu nog naar de gewesten, die er mogelijk nog wijzigingen in zullen aanbrengen. Het nieuwe uitstel komt er vooral door de resem rechtszaken die aangespannen zijn tegen de GEN-werken, met name voor de lijnen 124 en 161. Onder meer Linkebeek ligt dwars. In totaal werden 5 zaken aangespannen in Vlaanderen, 5 in Wallonië en 1 in Brussel.. Het rapport schuift enkele belangrijke data voor de realisering van het GEN naar voor: zo moet in 2015 de Schuman-Josaphattunnel afgewerkt zijn, zou lijn 50A naar Oostende (tussen Klein Eiland en de aansluiting naar Denderleeuw) in 2016 naar vier sporen gaan en worden lijnen 161 (Brussel-Namen, langs Watermaal-Bosvoorde) en 124 (Brussel-Nijvel, langs onder meer Linkebeek) pas in 2025 tot vier sporen verbreed. Als er tenminste geen nieuwe vertraging optreedt.
Het rapport vertelt er meteen bij dat de genoemde deadlines niet korter kunnen omdat de investeringsbudgetten anders overschreden worden. In een adem heet het ook dat "andere infrastructuur in Brussel niet of slechts gedeeltelijk zal verwezenlijkt worden".
Meer treinen zonder extra sporen
Ook zonder de afwerking van de infrastructuur kan echter al een belangrijk deel van het GEN-aanbod geactiveerd worden. Het plan benadrukt dat het GEN-aanbod in de eerste plaats een uitbreiding van het bestaande aanbod betekent. De dienstregeling kan eerder beginnen en later stoppen en tijdens weekends en feestdagen kan de frequentie ook verhoogd worden. Zo zou het totaal aan spitsuren 's morgens en s' avonds van 4 naar zes uur per dag gaan. Weekendverbindingen worden dan uitgebreid van 1 naar 2 treinen per uur.
Ook zonder de afwerking van de infrastructuur kan echter al een belangrijk deel van het GEN-aanbod geactiveerd worden. Het plan benadrukt dat het GEN-aanbod in de eerste plaats een uitbreiding van het bestaande aanbod betekent. De dienstregeling kan eerder beginnen en later stoppen en tijdens weekends en feestdagen kan de frequentie ook verhoogd worden. Zo zou het totaal aan spitsuren 's morgens en s' avonds van 4 naar zes uur per dag gaan. Weekendverbindingen worden dan uitgebreid van 1 naar 2 treinen per uur.
Vanaf 2014 kunnen die maatregelen geleidelijk worden ingevoerd. Het GEN is een belangrijke schakel voor de mobiliteit in en rond het Brussels gewest. Het voorstadnet moet meer autopendelaars overtuigen om naar hun werk in Brussel te sporen.
zaterdag 2 februari 2013
De Vrede zij met U allen
Streekvereniging Zenne en Zoniën gaat in 2013 samenwerken met de VZW De Vrede uit Vlezenbeek. Vandaar de bovenstaande titel.
Enige toelichting is toch aangewezen. Wij volgen de activiteiten van de VZW De Vrede al geruime tijd en we appreciëren zeer wat zij in Vlezenbeek presteert. Deze vereniging bestaat al sinds einde 1978 en kende haar officiële stichtingsvergadering op 15 januari 1979 in Café De Vrede aan de Postweg in Vlezenbeek. Vandaar haar naam. De doelstelling is niet in de eerste plaats een vredesbeweging te zijn, al beslaat De Vrede uiteraard uit vredelievende mensen. Wel is de hoofdbetrachting de eigenheid van het dorp Vlezenbeek te beschermen en te versterken. Drijvende kracht achter de vzw was ondermeer wijlen Daan Vervaet, waarover later meer.
Vlezenbeek is een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw en als dusdanig ook een stukje werkingsgebied van Zenne en Zoniën. Door dit jaar en hopelijk ook in een verdere toekomst samen te werken, hopen wij er als Streekvereniging sterker aanwezig te kunnen zijn. Omgekeerd willen wij meehelpen het werk, de initiatieven en de vele activiteiten van vzw De Vrede grotere bekendheid te geven.
Voor 2013 gaat het over ondermeer:
- Lentewandeling in Alsemberg met aansluitend geleid bezoek aan De Lambiek 24 maart 2013. Afspraak om 13.45 uur aan De Lambiek, Gemeenveldstraat 1 in 1652 Alsemberg. Geleide wandeling van 14 tot 16 uur, daarna bezoek aan de Lambiek. Einde rond 18 uur. Vooraf inschrijven via e-mail bij jan.quinart@telenet.be of 02/569.17.52. Keuze uit
1. Wandeling + bezoek + degustatie + boterham 17 euro of
2.Wandeling + bezoek + degustatie 7 euro.
Uiterste inschrijvingsdatum 10 maart 2013. Betaling uiterlijk op 13 maart op BE79 0012 3566 6933. Vermeld “Lambiek” en namen van deelnemers.
- De 31 ste Aardbeienjogging 9 juni 2013
- Gordeltochten: geleide fietstochten op woensdagavond in het Pajottenland en de Zennevallei – periode: 26 juni 2013 tot 28 augustus 2013
- Deelname aan de autoluwe zondag met een fietstocht in de Arteveldestad - 22 september 2013
De vzw De Vrede geeft 4 keer per jaar een eigen Postwegkrant uit. Die wordt te koop aangeboden in de krantenwinkel De Markt, Gemeenteplein te Vlezenbeek of via jan.quinart@telenet.be (abonnement 10 euro per jaargang, rekeningnummer BE79 0012 3566 6933).
Abonneren op:
Posts (Atom)
-
Nieuws Vrienden van Zenne en Zoniën De kernvragen en de onzekerheden na afloop van de in fonamiddag van zaterdag 24 februari 2024: 1. Er is...
-
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn moeder mag 't niet weten. Mijn vader heeft het geld...
-
Met gratis proevertjes! Na lang en uiterst discreet onderhandelen hebben 95% van alle Geuzestekers in de Zennevallei een uiterst lucratief ...