zondag 19 februari 2023

De wonderbaarlijke redding van de Ossenkop in Halle

 Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn moeder mag 't niet weten. Mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.


 




Afbeeldingen ©RNZ  en Archieffoto

 

We zijn al lang niet meer aan de christelijke feestdag toe, en daarom misschien profiteerden gehelmde arbeiders er  van om de Ossenkop  van het gebouw dat ooit Au Trois Rois heette en onder andere een drankgelegenheid was, van de vergetelheid te redden. Hier stroomde ooit de Zenne, nu nog slechts rioolwater ondergronds, maar de historische leerlooierij, die niet zonder vele hectoliters water kon, had hier voor de moderne Hallenaar  al lang geen plek meer. Alleen de arduinen boog met Ossenkop als sluitsteen, herinnerde er nog aan. Wat weinigen  ook wisten.

Het charmante bouwsel dat gesneuveld is, was namaak middeleeuws en kon bij echte erfgoedfanaten weinig enthousiasme wekken.


 



Op de hoek van de Vuurkruisenlstraat en de Basiliekstraat kabbelt (?) de riool ondergronds voorbij.  Vandaag  heb je nog  amper uitzicht op het schoolgebeuren er  achter, maar de Ossenkop komt terug, geïntegreerd in "achttien kwaliteitsvolle wooneenheden" die samen als Driekoningen door het  leven zullen gaan.  Welk Hals koor komt bij de inhuldiging zingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recent

Rebels Gaasbeek