In het werkingsgebied van Streekvereniging Zenne en Zoniën liggen drie faciliteitengemeenten: Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Nu de oude kieskring Brussel- Halle-Vilvoorde 'gesplitst' is, verandert er heel wat bij de komende verkiezingen.Wij gingen te rade bij de website van het documentatiecentrum voor de Vlaamse Rand van de Vlaamse overheid en citeren daaruit graag letterlijk wat ons essentieel lijkt ( alleen de onderstrepingen en cursiveringen zijn van ons) :"Inhoud akkoord Brussel-Halle-Vilvoorde Kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde
• De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt afgeschaft. In de plaats komen de kieskring Brussel en de kieskring Vlaams-Brabant (Halle-Vilvoorde + de voormalige kieskring Leuven) [2]. De 6 faciliteitengemeenten vormen samen een nieuw kieskanton Rode. Dat kanton maakt deel uit van de kieskring Vlaams-Brabant, maar inwoners zullen er (ter plaatse, via een dubbele kiesbrief) ook op de Brusselse lijsten kunnen stemmen [3]. Dit kiesregime wordt ingeschreven in de grondwet.
• De splitsing geldt niet alleen voor de Kamerverkiezingen, maar ook voor de Europese verkiezingen. Voor de Senaat is een splitsing niet langer aan de orde, omdat daar geen rechtstreeks verkozen senatoren meer in zullen zetelen, enkel nog gemeenschapssenatoren (vertegenwoordigers van de parlementen van de deelstaten) en gecoöpteerde senatoren (politici die de grootste partijen naar eigen goeddunken aanwijzen). De parlementen van de deelstaten mogen voortaan 29 Vlamingen, 20 Franstaligen en 1 Duitstalige afvaardigen naar de senaat. Daarbovenop zullen nog 6 Vlamingen en 4 Franstaligen gecoöpteerd worden, en via dat systeem mogen partijen ook Vlaamse Brusselaars en Franstaligen uit Halle-Vilvoorde aan een zitje helpen.
• Belgen in het buitenland zullen niet langer kunnen kiezen in welke gemeente ze zich inschrijven, maar zullen worden ingeschreven in de gemeente waar ze het laatst woonden (of bij gebrek in de gemeente waar ze geboren zijn, of waar hun vader of moeder woonden, of waar een andere verwant woonde). Totnogtoe schreven veel Belgen in het buitenland zich in in Brussel-Halle-Vlvoorde.
Benoeming burgemeesters in de 6 faciliteitengemeenten
• De Vlaamse regering blijft bevoegd.
• De gemeenteraden in de 6 dragen een burgemeester voor. Vanaf dan is die 'aangewezen burgemeester' met 'volheid van bevoegdheden'. De Vlaamse Regering heeft 60 dagen om hem al dan niet te benoemen. Als de Vlaamse Regering weigert, kan hij tegen die beslissing binnen de 30 dagen beroep aantekenen bij de tweetalige Kamer van de Raad van State [4]. Totnogtoe moest dat bij de Vlaamse Kamer van dat rechtscollege. De Raad van State heeft 90 dagen om de 'aangewezen burgemeester' te benoemen of niet. Als de Raad niet benoemt, is die weigering definitief en moet de gemeenteraad iemand anders voordragen.
• Die tweetalige Kamer wordt daarnaast ook bevoegd voor administratieve geschillen en geschillen over de taalwetgeving in de 6.
• De aangewezen burgemeesters worden pas vervangen als schepen als ze definitief benoemd zijn.
• De nieuwe regeling zou pas gelden vanaf de volgende gemeenteraadsverkiezingen eind 2012.
Gerechtelijk arrondissement Brussel (-Halle-Vilvoorde)
• Het parket wordt gesplitst in een tweetalig parket voor Brussel en een Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde.
• Het Brusselse parket wordt geleid door een Franstalige procureur des Konings met een grondige kennis van het Nederlands. Het Brusselse parket zal voortaan slechts bestaan uit een vijfde Nederlandstaligen (nu is dat nog een derde). Een derde van alle magistraten moet er tweetalig zijn.
• Ook bij het parket van Halle-Vilvoorde moet een derde tweetalig zijn. Een vijfde van alle magistraten zullen gedetacheerde Franstaligen van het Brusselse parket zijn. Zij behandelen zaken van verdachten die voor het Frans kiezen. Het parket van Halle-Vilvoorde zal geleid worden door een Nederlandstalige procureur des Konings met een grondige kennis van het Frans.
• De rechtbanken worden niet (geografisch) gesplitst maar (per taalrol) ontdubbeld. De zetel blijft in Brussel. Ze blijven bevoegd voor de 54 gemeenten van Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij de politierechtbanken wordt enkel die van Brussel ontdubbeld.
• Een derde van de magistraten van de Franstalige rechtbanken en een derde van die van de Nederlandstalige rechtbanken moet tweetalig zijn.
• Aan artikel 7 van de wet van 1935 over het gebruik der talen wordt toegevoegd: 'In afwijking van de voorafgaande leden, wanneer de partijen in een van de 54 gemeenten van het gerechtelijk arrondissement van Brussel gedomicilieerd zijn en indien zij, na het ontstaan van het geschil, een onderlinge overeenstemming bereiken voor wat de taal van de rechtspleging betreft, kunnen zij krachtens artikel 706 van het Gerechtelijk Wetboek vrijwillig voor de bevoegde Nederlandstalige of Franstalige rechtbanken van hun keuze verschijnen of er een gezamenlijk verzoekschrift indienen.' En in burgerlijke zaken zullen rechters een aanvraag tot taalwijziging van verweerders uit de 6 of uit Brussel enkel mogen weigeren als die niet strookt met de taal van de meerderheid van de dossierstukken of met de taal van de arbeidsverhouding.
________________________________________
Voetnoten
[2] Franstalige lijsten kunnen net als vroeger en net als elders ook opkomen in de nieuwe kieskring Vlaams-Brabant: taal is geen verkiesbaarheidsvoorwaarde. Ook in een kieskring wonen is voor de Kamer geen verkiesbaarheidsvoorwaarde. Het is dus best mogelijk dat Brusselaars nog opkomen in Vlaams-Brabant of omgekeerd.
[3] Afwachten hoe de inwoners van de 6 zullen stemmen. Het is niet zeker dat alle Franstaligen er op Brusselse lijsten zullen stemmen, of dat alle Vlamingen er op Vlaams-Brabantse lijsten zullen stemmen. Waarschijnlijk zullen er geen rechtsreeks verkozen Vlaams-Brusselse kamerleden meer zijn, tenzij ze met een gemeenschappelijke lijst opkomen, maar in welke fractie gaat die verkozene dan zetelen? Waarschijnlijk zullen er als gevolg van deze hervorming na de volgende verkiezingen in totaal 2 Vlaamse verkozenen minder in de Kamer zetelen en 2 Franstalige meer.
[4] Die Kamer is paritair samengesteld. De 2 auditeurs zijn een Nederlandstalige en een Franstalige. De voorzitter is afwisselend een Franstalige en een Nederlandstalige."