zondag 26 juni 2016

Vis kweken in Linkebeek



Viskwekerij blijft open

De viskwekerij van het Instituut voor Natuur- en
Bosonderzoek (INBO) aan het Dwersbos moet de
deuren dan toch niet sluiten. De toekomst van het
Centrum voor Visteelt was onzeker nadat het INBO
van de Vlaamse Regering – in het kader van een
slankere overheid – de vraag had gekregen om een
lijst met kerntaken op te stellen. Behalve het strategisch
wetenschappelijk onderzoek en de veredeling van
boomsoorten haalden ook de viskweekprogramma’s
die lijst niet, waardoor de financiering stil dreigde te
vallen.

 Uiteindelijk werd er toch een oplossing gevonden,
tot tevredenheid van de bevoegde minister Joke
Schauvliege (CD&V). ‘In het kerntakendebat stelden
we ons inderdaad de vraag of de overheid een
viskwekerij moet financieren en uitbaten’, legt
woordvoerder Jan Pauwels uit. ‘Intussen is er een
oplossing voor de viskwekerij in Linkebeek. Het INBO
heeft met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
een akkoord bereikt over de financiële bijdrage. Een
deel van het exploitatiebudget zal het visserijfonds
voor zijn rekening nemen. Aangezien het domein van
de viskwekerij in handen is van het ANB, zal de site
niet verkocht moeten worden.

 De viskwekerij blijft  dus bestaan, met een visie op lange termijn.’ Dat de sluiting kon worden afgewend, is een goede zaak voor de natuur. In Linkebeek worden zeldzame vissen
gekweekt, die niet in het commerciële circuit te
verkrijgen zijn. Er is ook aandacht voor bedreigde
soorten.

“Gluren achter de fabrieksmuren”

Editiepajot_bart_devill___erfgoedcel
foto Bart Devillé
 
 In Beersel, Drogenbos, Halle en Sint-Pieters-Leeuw wordt de geschiedenis van het industriële verleden bloot gelegd. Hoe was het werken in de grote fabrieken langs het kanaal? Hoe woonden en leefden de mensen er?  Op een unieke locatie of de monumentale voormalige  papierfabriek van “De Meurs” in de Beerselse deelgemeente Huizingen, is het project voorgesteld.

De grote fabrieken liggen nu wel stil, maar de verhalen leven nog door. In 2017 brengt Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei deze verhalen naar buiten , maar eerst moeten ze gevonden worden. Heb jij nog foto’s, voorwerpen of verhalen over het leven in en rond de fabrieken? Laat het dan weten. Het verhaal van de industrie in de Zennevallei laten zien, daarvoor slaan de gemeenten Beersel, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, de stad Halle, het FeliXart Museum in Drogenbos, stedelijk museum en archief “Den Ast” uit Halle, de lokale heemkringen, de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en expertisecentrum ETWIE de handen in elkaar. De zoektocht loopt van Drogenbos(Catala, Acec en het Moeras van Delix De Boeck), over Ruisbroek(afgebroken lakenweverij van Rey en Acec), Huizingen (papierfabriek de Meurs)tot Halle(oude mouterij Van Roye). Volgend jaar in 2017 wordt dat het resultaat van de zoektocht getoond en wordt het verhaal van de industrie verteld. Contact kan opgenomen worden met info@industriezenne.be , tel. 0498/922844(Koen Demarsin) en www.industriezenne.be

De initiatiefnemers zijn ook op zoek naar vrijwilligers die op zoek willen gaan naar bronnen materiaal rond industrie in de gemeente- en bedrijfsarchieven van de gemeenten Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos en ook vrijwilligers die mee interviews afnemen met sleutelfiguren uit de geschiedenis van de industrie in de Zennevallei. Voor meer info: contacteer Annelien Noppe, annelien@erfgoedcelpz.be , 0497/52.47.03 of 02/451.69.57 .

woensdag 1 juni 2016

Zoektocht Prakisch

‘ONZE ZOEKTOCHTEN’

NUTTIGE INFO Toerismekantoor Halle
CONTACTGEGEVENS
Grote Markt 1, bus 1, 1500 Halle tel. +32 (0)2 356 42 59, fax +32 (0)2 361 33 50
OPENINGSUREN
Elke weekdag open: 10u00 tot 12u00 - 14u00 tot 16u00. Vanaf april tot eind september ook open in het weekend: 9u00 tot 12u00 - 13u00 tot 16u00.


WINNAARS


Alle winnaars worden persoonlijk verwittigd en uitgenodigd op het Stadhuis van Halle op zondag 2 oktober 2016 voor een receptie en de prijsuitreiking. De namen worden vervolgens gepubliceerd op deze site.


REGLEMENT WANDEL EN FIETS-FOTO-ZOEKTOCHT ZOMER 2016


Enkel originele antwoordformulieren die in het bezit zijn van de organisatie op 25/09/2016 komen in aanmerking voor deelname aan de wedstrijd. Per persoon mag maximaal 1 (één) antwoordenblad ingeleverd worden. Deelnemers aan zowel wandel- als fiets-foto-zoektocht worden door de organisatie aan beide categorieën toegevoegd en maken dus 2x kans op een prijs. Antwoordformulieren kunnen ingeleverd worden op hogervermelde adres of bij Willy Defranc – Terlaak 13 – 1651 Lot.

De 10 (tien) beste inzendingen PER ZOEKTOCHT vallen in de prijzen. Bij ex aequo worden de winnaars bepaald door lottrekking.


In elke categorie kan een gezin maximum één prijs winnen, ongeacht het aantal antwoordformulieren dat dit gezin inlevert : één prijs voor de wandelzoektocht, één prijs voor de fietszoektocht.


Alle winnaars ontvangen persoonlijk een bericht.


Er worden geen strikvragen gesteld.


Doorhalingen, verbeteringen, onleesbare en of onduidelijke antwoorden worden fout aangerekend.
Tegen de eindbeslissing van de organisatoren kan niet worden ingegaan en over het oordeel van de jury kan niet worden gecorrespondeerd.


Voor de gevallen waarin het reglement niet voorziet, handelt de jury naar de geest van dit reglement.


Door deelname aan de zoektocht erkent iedere deelnemer dit reglement en legt hij/zij zich sportief neer bij iedere beslissing van de jury.