zaterdag 30 september 2017



Verken Dorp in de Stad Breedhout
Vaak staat in Halle de binnenstad met zijn basiliek, zijn stadhuis en zijn historisch centrum centraal . Dat is minder het geval met het landelijke Breedhout. Is Breedhout historisch wel interessant? Vast en zeker. De Frankische kolonisatie heeft er duidelijker zijn sporen nagelaten in het relatief weinig aangetaste landschap en bewoningspatroon. In wezen had je er een vrij kleine dorpskern met Dries omgeven door de grote hofkernen van Budingen, Wedem, Vlieringen, Scheyssingen en het (gedeeltelijk op Pepingen gelegen) Manebroek. Mogelijk zijn er zelfs sporen van het pre-Romeinse wegennet. Op onze wandeling verkennen we de dorpskern, het domein van Budingen en Manebroek en de boerderij van Wedem. Zelfs de kerk heeft historisch interessante aanknopingspunten en belangwekkende objecten of elementen en is niet zonder meer een neogotische dorpskerk zoals we er zoveel aantreffen in Pajottenland en Zennevallei. Het is ook eerder uitzonderlijk dat we toegang krijgen tot het privédomein van de burggraaf de Jonghe d'Ardoye en (gedeeltelijk) tot het domein van Manebroek.


Wandeling Breedhout
Datum:  zondag 22 oktober 2017
      Vertrekuur: 13u30
      Plaats van samenkomst: H.-Hartkerk, Lennikse steenweg, Halle
      Bijdrage in de onkosten: geen

      Organisatie: Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring en Zenne&Zoniën
    

      Traject: H.-Hartkerk – Lenniksesteenweg – Domein Budingen – Brabantse baan – Wedemstraat (kasteelhoeve Wedem) – Wedemstraat (linkersplitsing) – Steenweg naar Sint-Pieters-Leeuw – Termeeren – landwegen rond het domein Manebroek (knooppunten 321 – 320 – 318 – 317 -74) langs akkers, weiden en het natuurgebied Engelandbos – Smisstraat – Rubenslaan -H.-Hartkerk.

donderdag 28 september 2017

De VUB en de Bierenberg? Toch verkavelen?







Een hele tijd geleden  berichtten we over de jogger uit Rode die ons zeer bezorgd belde over de teloorgang van de ULB-VUB-campus aan de Bierenberg en Paardestraat in Sint-Genesius-Rode.

Hij wilde absoluut weten wat we van mogelijke bebouwingsplannen dachten. In zijn ogen was een combinatie van wonen en natuur de ideale oplossing. De vurigheid van zijn pleidooi maakte ons wel wat wantrouwig.


Uiteindelijk zond hij ons, buiten onze verwachting, een mailberichtje om zijn visie te bekrachtigen.

Wat bleek na enig onderzoek bij de kruispuntbank Ondernemingen? De persoon in kwestie heeft een eigen consultancybedrijf. Houdt zich dus bezig met het soort van “problemen” (het bouwrijp maken van gronden onder meer) waarover hij zijn onrust uitdrukte. Ons wantrouwen bevestigd.

Conclusie: laten wij op de hoede blijven voor valse profeten. Bijkomende fataliteit: Vroeg of laat moet dit waarde vol natuurgebied er dus aan geloven. Mind our words!