Beersel -Twaalfvleklieveheersbeestje
Zeldzaam Twaalfvleklieveheersbeestje in Domein lokt euforische reacties uit
Ja, het lijkt wel een wereldwonder in komkommertijd en een grote stap voorwaarts in de redding van de biodiversiteit! Een twaalfvleklieverheeersbeestje? Wie had daar al van gehoord? De planeet staat een klein beetje op stelten. Het verhaal:
Natuurpunt bestudeerde, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant, de oude kasteelparken van de domeinen Huizingen en Hanenbos.‘We zetten volop onze schouders onder het behoud van de biodiversiteit in Vlaams-Brabant. Om dit op een efficiënte manier te doen, is kennis nodig over de natuur. Welke planten en dieren komen waar voor en wat hebben ze nodig? Jaarlijks trekken we 70.000 euro uit voor natuurstudie. Natuurstudie in de vorm van inventarisatie en monitoring vormt immers de basis voor een goed onderbouwd biodiversiteitsbeleid. De resultaten van dit studiewerk voeden nieuwe natuurprojecten’, verklaart de bevoegde Député, Tie Roefs.
Natuurpunt Studie onderzocht, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant, en in het kader van de werking van de Vlaams-Brabantse Koepel voor Natuurstudie (BRAKONA), de planten en dieren in het landschap van de oude kasteelparken van het domein van Huizingen en Hanenbos. Er werd een uitgebreide inventaris gemaakt van vogels, zoogdieren, planten, paddenstoelen en insecten.
‘De intensieve inventarisatie leverde verrassende resultaten op’, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. ‘Het gebied huisvest heel wat zeldzame soorten. Zo broeden de Zwarte specht en de Havik er en de Bosvleermuis, Bunzing en Hazelworm komen er voor. De grootste verrassing was de vondst van het Twaalfvleklieveheersbeestje. Het gebied is de eerste vindplaats van deze soort voor Vlaams-Brabant. Hiermee kan het gebied in één klap beschouwd worden als één van de belangrijkste Vlaamse leefgebieden voor deze zeldzame soort’.
‘Uit de studie blijkt ook dat het provinciedomein van Huizingen en Hanenbos qua beheer een topvoorbeeld zijn. Met goed ontwikkelde mantel- en zoomvegetaties, veel liggend en staand dood hout, ecologisch grasbeheer en een goed regulier bosbeheer moeten we het promoten als typevoorbeeld van goed beheerd Kasteelpark’, besluit de Député. Maar een oud gezegde beweert dat één zwaluw de lente niet is of kan maken. Quid voor één lieveheersbeestje, dat vroeger lievevrouwbeestje genoemd werd? Komaan, feministische mannen: werk aan de winkel!