In alle zes de faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel is het aantal Nederlandstalige aangiften in de personenbelasting gestegen. Waar in 2016 29% van de aangiftes in het Nederlands was is dat aantal nu gestegen tot 36%. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh kon inkijken.
“Dit betekent niet dat de internationalisering van de Vlaamse rand rond Brussel is stilgevallen of op vijf jaar tijd is verminderd”, aldus Van Vaerenbergh. “Het toont wel aan dat steeds meer inwoners in het Nederlands communiceren met de overheid. Zoals het hoort in een Vlaamse gemeente.”
In Kraainem nam het gedeelte Nederlandstalige aangiften het spectaculairst toe. Van alle aangiften was in 2020 32% in het Nederlands terwijl dat in 2016 slechts 23% was, een verschil van 9% dus.
Met 43% telt Wemmel het meeste aantal Nederlandstalige aangiften, gevolgd door Sint-Genesius-Rode, waar 39% van de aangiften in de personenbelasting in het Nederlands gebeurt. In Linkebeek gebeurt slechts 1 aangifte op 4 in het Nederlands (26%). In 2016 was dat slechts 1 aangifte op 5 (19%). Ook in Drogenbos is een gelijkaardige verschuiving vast te stellen.