De Vlaamse regering heeft sinds eind 2019 meer dan 2.500 hectare bos- en natuurgebieden erkend als natuurreservaat. Door de erkenning genieten de gebieden extra bescherming en krijgen ze via een natuurbeheerplan streefdoelen opgelegd voor de biodiversiteit.
Het gaat om een oppervlakte van bijna 4.000 voetbalvelden groot verspreid over 83 gebieden in Vlaanderen. “Via de erkenning als natuurreservaat zorgen we niet alleen voor bijkomende bescherming en beheer van onze waardevolle natuur, we kunnen bezoekers maximaal laten genieten van de natuur die er floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten dankzij weldoordachte toegankelijkheidsregelingen. Een win-win dus voor mens én natuur”, zegt bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
Volgens Natuur en Bos staat de teller in Vlaanderen daardoor op 32.838 hectare natuurreservaten. Ter vergelijking, dat is groter dan de oppervlakte van het land Malta.
Een natuurreservaat is een gebied dat specifiek wordt beheerd om de natuurwaarden in stand te houden en verder te ontwikkelen. Voor natuurreservaten geldt een streng natuurbeheerplan, met een streefdoel voor de biodiversiteit. Ze moeten belangrijke habitats, populaties van inheemse dier- en plantensoorten en milieu van hoge natuurkwaliteit en biodiversiteit omvatten. Er moet ook een toegankelijkheidsplan worden opgesteld zodat bezoekers de draagkracht van het gebied niet aantasten.
Eind 2019 werden al 51 gebieden erkend als reservaat, goed voor een totale oppervlakte van 682,5 hectare. In 2020 kwamen daar 18 gebieden bij van 934,23 hectare. In het eerste deel van 2021 kregen nog eens 14 gebieden van 926,69 hectare een erkenning. Alles opgeteld komt dat op een totale oppervlakte van 2.543,42 hectare.
In dezelfde periode werd voor 2.340,2 ha bestaand natuurreservaat een actuelere toegankelijkheidsregeling uitgewerkt via een hernieuwingsprocedure. Volgens Natuur en Bos staat de teller in Vlaanderen daardoor op 32.838 hectare natuurreservaten. Ter vergelijking, dat is groter dan de oppervlakte van het land Malta.
“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die nog geen fan was van de natuur, dat het afgelopen jaar zeker geworden is”, besluit Demir. “De roep naar toegankelijke natuur klonk tijdens de lockdowns luider dan ooit. Door de erkenning van bijkomende natuurreservaten beschermen we méér natuur én zorgen we ervoor dat iedereen er van kan genieten zonder de draagkracht van de gebieden aan te tasten.”
Bron: Vilt vzw 24/08/2021