donderdag 4 april 2024

Rebels Gaasbeek

 

Honderd jaar geleden ontving het kasteel  van Gaasbeek zijn eerste museumbezoekers. Marie Arconati Visconti, de laatste markiezin van het kasteel, had de uitdrukkelijke wens dat haar levenswerk werd opengesteld voor het publiek. Na een grondige restauratie schittert haar zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie. De collectie is weer thuis, klaar om in een nieuwe scenografie bewonderd te worden. Naar Gaasbeekse traditie nodigen we nationaal en internationaal erkende kunstenaars uit om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden met deze gelaagde plek.







Rebels

Met een rijke geschiedenis van zo’n 800 jaar, is het kasteel een oord bezaaid met verhalen. De voormalige bewoners met elk hun eigen – toch wel rebelse – karakter eisen opnieuw hun plek op in de nieuwe opstelling. De stemmen uit het verleden weerkaatsen hier op de muren, resoneren in de gangen en fluisteren ons zachtjes toe. Hun echo’s vinden weerklank in brieffragmenten die je op sleeptouw nemen door de kasteelkamers. Op een speelse en ontroerende manier verdiep je je in de passie van Marie voor haar kasteel, voel je het verdriet van Costanza om de dood van haar zoon of beleef je de verwondering van Giammartino tijdens zijn avontuurlijke reis in het Midden-Oosten. Misschien verschillen hun dromen, mijmeringen en beslommeringen toch niet zo veel van de onze?

Tijdloos

In het Kasteel van Gaasbeek dwaal je door eeuwen die moeiteloos in elkaar overvloeien, laat je je in de maling nemen door de tijd en besef je dat geschiedenis nooit ‘af’ is. De bijzondere kasteelcollectie - van schilderijen tot wandtapijten, van munten tot curiosa – gaat een verrassende confrontatie aan met diverse hedendaagse werken die zorgvuldig werden geselecteerd. Enkele werken werden gecreëerd voor deze plek. De bijzondere ontmoeting tussen oud en nieuw wakkert de verbeelding aan en doet zowel de kunstenaar als de bezoeker dromen, reflecteren en fantaseren. Het verleden en het heden omhelzen elkaar hier innig en maken de hartslag voelbaar van wat was.

Beersel - Heemkundige Kring over Jef Wouters

 PUBLICATIE “HUIZINGENAAR JEF WAUTERS: EEN KOLOS OP DE KOERSVELO”

 Net nu de voorjaarsklassiekers betwist worden, komt het Heemkundig Genootschap op de proppen met de langverwachte publicatie over wielrenner Jef Wauters. Wielerfanaten Marc Hindrijckx, Jos Van Impe en Hans Vanden Bosch bundelden hun krachten en speurden maandenlang websites af, raadpleegden oude kranten op zoek naar wieleruitslagen, doken in wielerencyclopedieën en identificeerden oude wielerfoto’s. Het resultaat is een rijkelijk geïllustreerd werk met 175 foto’s, documenten en de volledige palmaressen van alle wielerwedstrijden waar Jef Wauters aan deelnam als beroepsrenner.

De vele lof die renner Jan Debusscher uit het naburige Dworp oogstte, trok de jonge Huizingenaar Jef Wauters aan om ook wielrijder te worden in 1923. Gezegend met een bonkig lijf en forse, snelle dijen rijgt de beenhouwersgast de overwinningen bij mekaar in de jeugdcategorieën. Na een paar opmerkelijke exploten bij de onafhankelijken krijgt hij in juni 1926 een profcontract voorgeschoteld bij de profploeg Thomann-Dunlop. De overstap verloopt vlot. Vooral in kermiskoersen kan Jef het makkelijk afmaken. Wauters kan onderweg zijn krachten sparen en kiest steevast het juiste wiel. Zo wint hij op 21-jarige leeftijd reeds een etappe in de Ronde van België.

 

In 1928 wint hij zes koersen. Een van de sterke kanten van Jef was zijn grote zelfkennis: hij nam niet deel aan wedstrijden die hij niet kon winnen. Vaak won hij een paar wedstrijden op rij als hij de ‘goeie form’ te pakken had. Ook op de piste deed hij door zijn snelheid en explosiviteit mee voor de prijzen. Hij werd de poulain van ‘Krol’ Vermandel die hem de stiel van pistier leerde in het Brusselse Sportpaleis. Samen behaalden ze  mooie successen tijdens pistemeetings. Zo reed Jef vijfmaal de populaire zesdaagse van Brussel.

 

In 1929 maakte Wauters de overstap naar de Franse ploeg La Nordiste. De 23-jarige Huizingenaar beleefde een waar succesjaar. Hij behaalde maar liefst 12 zeges waaronder de Belgische titel, de Scheldeprijs en werd zelfs geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Zürich. Het volgende jaar kon hij zijn Belgische titel met wat geluk verlengen in Brasschaat.

 

Vanaf 1931 verwaterde zijn carrière na een laatste klasseflits in de Ronde van Duitsland. Het volgende jaar opende hij een horecazaak aan de voet van den Alsemberg: het café des Sports. Hij bleef wel nog tot de zomer van 1934 actief als pistier. Toen hing hij zijn fiets aan de haak. Jef bleef zich wel inzetten voor de wielersport, hoewel voetbal nu zijn favoriete hobby werd. Hij was één van de prominente stichters van de roemrijke voetbalclub SV Alsemberg. Jef Wauters overleed in 1975 op 69-jarige leeftijd.  

 






Huizingenaar Jef Wauters: een kolos op de koersvelo, En het dorp zal duren, nr. 101-102 is te bestellen door overschrijving van 20 euro (+5 euro verzendkosten) op rekeningnummer BE24 0013 1143 4138 van het Heemkundig Genootschap.

Meer info: heemkunde.beersel@gmail.com

 Marc Hindrijckx is voorzitter van wielerclub Cureghem Sportief en is de auteur van een heus naslagwerk over de profwielrenners in de Zennevallei. Dworpenaar Jos Van Impe publiceerde al over de Dworpse wielrenners Jan Debusscher en Gust Garrebeek en over tal van motorcrossers. Deze boeken kan je bestellen via www.lulu.com of bij de auteur zelf jvanimpe@gmail.com).

Contactpersoon: Hans Vanden Bosch 0468 18 11 45

 www.heemkunde-beersel.be