Ringweg LOT Huiswerk moet overgedaan worden
De commissie Vlacoro die advies moet geven aan de Vlaamse regering over de adviezen en bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek, stelt in haar vergadering van 7 juli dat de diverse alternatieven voor de ringweg om Lot (Beersel) opnieuw moeten onderzocht worden. Vlacoro verwijst in haar antwoord op de bezwaarschriften uitdrukkelijk naar het advies van de gemeente.
Burgemeester Hugo Casaer (CD&V): “Onze aanpak en de steun aan de protesten heeft dus resultaat: wij blijven optimist maar ook verder waakzaam.
De tekst van het advies zegt het volgende:
“Artikel A7.10 voorziet met een symbolische aanduiding in een omleidingsweg rond Lot. De
“toelichtingsnota stelt dat de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg op voldoende afstand van “de kern van Lot op het grafisch plan wordt aangeduid. Behalve waar dit moeilijk haalbaar is “omwille van het aansluiten op bestaande infrastructuur wordt de nieuwe weg op minimum 50 “meter van de percelen met woningen voorzien”.
Vlacoro stelt vast dat het ontwerp RUP onvoldoende antwoord biedt op de ontsluitingsproblematiek van deze zone. De symbolische aanduiding leidt tot heel wat vragen en onzekerheden. Het ruim aantal bezwaren toont bovendien aan dat het voorgestelde tracé onvoldoende antwoord biedt voor de huidige mobiliteitsproblematiek. Ze verwijst tevens naar het negatief advies van de gemeente.
Ze vraagt dat in het ontwerp RUP een duidelijk tracé wordt aangeduid en dat er een antwoord wordt geformuleerd op de mobiliteitsproblematiek voor deze zone. De diverse alternatieven moeten opnieuw worden onderzocht binnen een ruimer kader, waarin ook het vrijwaren en het versterken van de woonomgeving van Buizingen en Sint-Pieters-Leeuw wordt bekeken.”
Streekvereniging Zenne en Zoniën is uiteraard blij dat de stem van de basis , zijnde de bevolking van Lot en de gespecialiseerde milieubeweging, in dit dossier blijkbaar toch gehoord is.
Voorzitter Roger Swalens: “Het massale bezwaar van meer dan 750 Lottenaren en van het verenigingsleven, dat uiteindelijk ook door de gemeente Beersel is gesteund en overgenomen, brengt ons al een stap dichter bij een aanvaardbare oplossing voor de mobiliteitsproblemen”.
Ook volgens Swalens is het nog veel te vroeg om nu al victorie te kraaien. “We blijven op onze hoede en zullen een concreet uitgetekend tracé op zijn mérites beoordelen. Het is wel goed dat de zaak wordt opengetrokken naar de ruimere mobiliteitscontext die ook de omliggende gemeenten aanbelangt. We zullen de zaak op de voet blijven volgen en op alle niveaus onze stem laten horen. Onze doelstellingen blijven onveranderd: een leefbaar Lot en een inkrimping van het door niemand gewenste Vlaams Strategisch gebied in onze streek”, zegt Roger Swalens.. Bron: Editiepajot 8 juli 2011. Met dank aan Felix Merckx.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten