Mieke Van Gerwen. (foto RS)
Het Actiecomité ‘Geen Ringweg in Lot’ blijft de evolutie in de Beerselse deelgemeente met argusogen volgen. Het comité blijft op zijn hoede en van een hoerastemming vanwege de meer dan waarschijnlijke schrapping van het zuidelijke deel van de Ringweg is nog lang geen sprake.
De gemeente heeft duidelijk veel tijd, energie en kosten in haar eigen mobiliteitsplan en in haar ruimtelijk structuurplan gestopt. In Lot wordt niet alles wat op papier staat evenwel onverdeeld gunstig onthaald. De verklaring is duidelijk: daar is de Vlaamse overheid en niet langer de gemeente Beersel de belangrijkste speler geworden, omdat Lot grotendeels en ongevraagd opgenomen is in het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel.
Dat blijft bijgevolg voor onrust zorgen. “Wij vrezen echt dat de toekomst van Lot op een hoger niveau wordt bepaald en niet louter lokaal. Na alle verwarring hierover, hebben we nu de principebeslissing gezien die de Vlaamse regering voor het VSGB heeft genomen. Die draagt de datum dinsdag 18 oktober. Daarin staat het besluit om het noordelijke deel van de Ringweg om Lot (Zennestraat bis) toch in de plannen van het VSGB op te nemen.” zegt woordvoerder Mieke Van Gerwen van het Actiecomité.
“We zitten dus met een geamputeerde ring. De vrees bestaat bij velen dat men die ooit nog wel zal willen vervolledigen met een zuidelijke prothese ...Als onze informatie op dat vlak correct is, dan staat deze noordelijke weg, die iedereen gemakshalve de Zennestraat Bis noemt, nog steeds op de plannen aangeduid. Maar dan enkel als een “indicatief”, dus erg onprecies tracé, waarmee men weer nog alle kanten op kan. Dat doet vragen rijzen naar de rechtszekerheid. De Vlaamse commissie voor ruimtelijke ordening (Vlacoro) heeft dat eerder al in haar advies over de oorspronkelijke plannen aangeklaagd. Hoe kan je immers een verhaal instellen tegen de weg, indien je nog niet weet waar die komt ?”
“We informeren ons grondig en onafhankelijk van het Beerselse gemeentebestuur. Zo horen wij dus alleszins vanuit het Vlaamse niveau dat nog niet is uitgemaakt hoe die zogenaamde Zennestraat Bis -weg er zal uitzien. De gemeente kan er dus zeker nog geen plannen over bekendmaken. Ook het gebrek aan overleg tussen Beersel en de omliggende gemeenten baart ons zorgen. Vlacoro had geadviseerd om de gemeenten Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw onderling te laten overleggen over de mobiliteitsproblematiek. We betreuren dat daar nog altijd niets van is gekomen. Nu is het weer “ieder voor zich”. Intussen stellen we wel vast dat de Vlaamse regering nog twee bijkomende regionale bedrijventerreinen voorziet in de zone Laekebeek.
De meeste bewoners en zelfs bedrijven hier in Lot blijven wel gewonnen voor een ontsluiting via het Total tankstation. Sommigen verschuilen zich nu achter het technische argument dat er voor deze specifieke ontsluiting geen onderzoek naar de milieueffecten is gebeurd. Maar dan blijft de vraag waarom de politici dat destijds niet hebben laten onderzoeken en waarom men dat onderzoek nu niet gewoon overdoet.
De (geamputeerde) ring en heel het VSGB dreigen het uitzicht van het nu nog landelijke Lot voor vele decennia te gaan bepalen. Dan is het minste wat men mag verwachten toch dat men het onderzoek grondig voert ?”
“Wij blijven samen met onze partner Streekvereniging Zenne en Zoniën en een aantal nieuwe medestanders die er zeer onlangs zijn bijgekomen, politiek ongebonden verder werken aan duurzame oplossingen in het belang van alle Lottenaren. Voor ons is de zaak nog lang niet rond”, zo besluit Mieke Van Gerwen.