woensdag 28 november 2012

Beersel Gasthuisbos stelt het goed en krijgt alle zorgen



Gasthuisbos wordt correct gekapt in Alsemberg

Onlangs kreeg streekvereniging Zenne en Zoniën verschillende vragen van bezorgde natuurliefhebbers over het kappen van talloze hoogstammige bomen aan de rand van het Gasthuisbos in Alsemberg. Die zijn al verschillende maanden en met veel tussenpozen aan de gang lang de Sanatoriumstraat en de Grootbosstraat.

Uit de informatie die we vanuit diverse hoeken hebben verzameld, blijkt dat alles wel degelijk volgens het boekje loopt en dat het bos er uiteindelijk zelfs beter van moet worden, stelt Streekvereniging Zenne en Zonien vast. Het Gasthuisbos is eigendom van het OCMW Brussel, maar staat onder het beheer van het Vlaamse Gewest, meer bepaald het Agentschap Natuur en Bos. Dat treedt op als de eigenaar van het bos, gemeentebesturen, milieudiensten en/of politiediensten wijzen op mogelijk gevaar van omvallende bomen aan bosranden. Ook als bomen te fel overhellen, kan er gevaar ontstaan en moet er ingegrepen worden.

De kappingen in het Gasthuisbos zijn nog steeds aan de gang en zullen uitgevoerd worden bijna tot aan de toegangsweg van de conciergewoning. Het deel ter hoogte van het Sanatorium, momenteel Opvangcentrum van het Rood Kruis, zal daarna aan de beurt komen. Daar staat op dit moment trouwens een drooggevallen naaldboom die moet geveld worden omdat hij een gevaar is voor de weggebruikers.

Ook bij Natuurpunt Beersel maakt men zich niet ongerust en wijst men op de voordelen die dergelijke kappingen voor de natuur kunnen inhouden. De natuurwaarde van het bos neemt er mee toe. Een bos met een scherpe rand (hoge bomen tot tegen de rand, of zelfs over de rand heen hangend) zoals het Gasthuisbos, is een zeer onnatuurlijke situatie met lage natuurwaarde. Een natuurlijke bosrand heeft een struiken- en kruidengordel en is best zo breed als de bomen hoog zijn. Dat biedt heel wat organismen zoals vogels, vlinders, insecten, kleine knaagdieren, ongewervelden en anderen die gebonden zijn aan zo een leefgebied met meer licht en warmte dan in het bos zelf.. En de soortenrijkdom aan de bosrand is ook belangrijk. Voor een bos langs de straat heeft dat bovendien het voordeel dat er geen bomen op de weg kunnen vallen.

Zenne en Zoniën verneemt ook dat in het Gasthuisbos enkele zeer zware beuken aan het aftakelen zijn die op valafstand staan van tuinen. Die worden deze winter gehamerd om volgend jaar verkocht en later geveld te worden.

vrijdag 23 november 2012

Ten aanval tegen de boerenbuiten



“Stadsnationalist”

In Brussel Deze Week  1354 van 22 november 2012 ontpopt  wetenschapper Eric Corijn  (VUB) zich tot stadsnationalist. Zijn liefde voor de stad is eindeloos en  buitensporig. Zijn motto: Iedereen stedeling!

Nu is de tegenstelling  tussen de (groot)stad  en het ommeland (platteland)  van alle tijden.
Het gemak waarmee de stedeling de dorpeling van enige achterlijkheid kan verdenken en beschuldigen even zeer.

Stedelingen eigenen zich een onvoorwaardelijke morele suprematie toe.  De heer Corijn verwoordt het in Brussel Deze Week  als volgt: “ In een dorp wordt eigenheid als illusie gecreëerd: wij volstaan. Dat is het nationalistische project.”

Wetenschappelijke bewijsvoering daarover ontbreekt.

Stel dat de dorpeling stelt: ‘”In en stad wordt universaliteit als illusie gecreëerd: wij volstaan  nooit. Dat is het utopische project.”  

Wie getuigt dan het meeste van gezond verstand?

We gunnen de stedeling in de figuur van de heer Corijn zijn ambitieuze illusie.  Maar beseffen dat in echte grootsteden zoals  bijvoorbeeld Parijs,  iedereen op zoek gaat  naar zekerheid en  houvast via wijken,  buurten, stadsdorpen, verenigingen, clubs, kerken, vriendenkringen, netwerken  en alle andere mogelijke vormen van herkenning.  En stellen vast dat het ommeland van Brussel zeer hoog gegeerd wordt, niet alleen door welstellenden die zich de rust  en de natuur kunnen permitteren, maar ook door alle anderen die sociaal, intellectueel , financieel  minder draagkrachtig zijn. Vaak zonder zich aan hun nieuwe vestigingsplaats aan te passen, er van overtuigd dat de lokale dorpsbewoners dat wel kunnen, zullen of moeten doen. De praktijk is dus enigszins anders dan het ideaal. Nationalisme, imperialisme, wereldburgerschap...what's in a word.

De dorpeling , van nature bescheiden en een tikkeltje wantrouwig en voorzichtig, onthoudt zich ook van het schofferen van de stedeling. Hij houdt immers in alle eenvoud zijn venster op de wijde wereld open, maar vergeet nooit dat het eerste licht bij opgaande zon altijd in zijn achtertuin schijnt.

Goedkope oplossingen voor Lakenberg Lot Beersel

D7D7      D9D9       D10D10

9.1.2.4° Zo er geen fietspad is, en op voorwaarde rechts in de rijrichting te rijden en voorrang te verlenen aan de weggebruikers die zich op deze delen van de openbare weg bevinden, mogen fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A de gelijkgrondse bermen en parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 volgen en, buiten de bebouwde kommen, mogen de fietsers bovendien de trottoirs en verhoogde bermen volgen.

Fietspad Lakenberg Lot Beersel



Zenne en Zoniën overstelpt met reacties Fietspad in Lot


Voorzitter Roger Swalens van Streekvereniging Zenne en Zoniën is blij met de vele reacties op internetfora over het ‘probleem’ van het rode klinkerpad op de Lakenberg in de Beerselse deelgemeente Lot. Ook via elektronisch post komt veel commentaar toe.  Dat pad in Lot  ziet er uit als een echt fietspad, maar is het wettelijk niet. En dat zorgt zowel bij fietsers als bij autobestuurders voor onduidelijkheid en voor frustraties.

“De vele reacties bewijzen dat dit geen onbelangrijk probleem is. Onze bekommernis is de veiligheid van de fietsers. Wat wielertoeristen, al dan niet in groep, uitrichten, is een andere kwestie. De meeste fietspaden in Beersel zijn wel degelijk in rode klinkers aangelegd. Maar de kleur van een fietspad is nergens wettelijk bepaald. Ook dat doet dus helemaal niet ter zake. Wij wensen absoluut  geen nutteloze uitgaven in de vorm van de aanleg van nog een klinkerpad aan de andere kant van de Lakenberg, want dat is duidelijk overbodige geldverspilling. Gewoon een wettelijk correct verkeersbord plaatsen boven en beneden aan de Lakenberg, is dat geen eenvoudige, goedkope én veilige oplossing? Zoek het a.u.b. niet te ver”, concludeert Roger Swalens.

Intussen is het voor Zenne en Zoniën duidelijk dat de nieuwe gemeentebesturen, niet alleen in Beersel, maar in heel de Zennevallei, best afstappen van allerhande prestigeprojecten in de vorm van dure nieuwe rotondes inclusief kunstwerken en prioriteit geven aan eenvoudige, duidelijke en efficënte ingrepen. Een verkeersbord correct plaatsen bijvoorbeeld.

FeliX wordt groter in Drogenbos


 Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Geert Bourgeois maakt 45.000 euro vrij voor de aankoop van groene gronden in de gemeente Drogenbos. De aankoop van deze gronden maakt de uitbouw mogelijk van de heemkundige en ecologische werking van het FeliXart Museum, een geïntegreerd project dat een toeristische meerwaarde moet betekenen voor de regio.
 Concreet is het de wens van het museum om ook de percelen groen die grenzen aan de beschermde boomgaard van Felix De Boeck voor het publiek toegankelijk te maken.
Felix_deboeck_museum “Het is onze bedoeling om een ‘FeliXsite’ te ondersteunen waar kunsten, erfgoed en ecologie samen komen”, verduidelijkt minister Bourgeois. “Dat staat ook zo in het Vlaams regeerakkoord. De aankoop van een eerste stuk grond in 2012 is een eerste stap naar een geïntegreerd project waar ook de restauratie van de hoeve van de schilder-boer een deel van is. Bovendien past deze ontwikkeling in de initiatieven om de hele Zennevallei beter te valoriseren.”
 De beleidsplannen van het FeliXart Museum inspireerden verscheidene ontwikkelingen op het niveau van de gemeente Drogenbos, de provincie Vlaams Brabant en vzw De Rand die nu geïntegreerd worden in een gezamenlijk project. Op lokaal gebied worden op deze manier de weinige openbare stukken groen aan de reeds bestaande boomgaard van Felix De Boeck gehecht.
 De gemeente Drogenbos begon met het opstarten van het project 'Het Moeras', een wandelweg ontworpen door Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei.
 'Deze wandelweg moet de sterk verstedelijkte gemeente zuurstof geven, iets wat wij in het verlengde van dit lokaal project proberen op regionaal niveau met 'Zuurstof aan de Zenne. Het is een project waarbij we naast het culturele, een ecologische en toeristische meerwaarde willen creëren voor de Zennevallei en dit van Halle tot Drogenbos. De FeliXsite is daarin een belangrijk start- of eindpunt.' aldus Alwin Loeckx, directeur van Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei.
 Het FeliXart Museum, dat sinds 2009 regionaal erkend is, wist zich als museum nationaal in de kijker te plaatsen met de nadruk op de historische avant-garde en kunst uit het Interbellum. Daarnaast wordt er nu dus gewerkt aan de uitbouw van een 'tweede spoor'. 'De erfenis van Felix De Boeck is groter dan alleen maar het artistieke.
 “Toen hij zijn oeuvre en zijn gronden aan de Vlaamse Gemeenschap schonk, was het zijn wil dat ook zijn leven zou herinnerd worden. We denken dat deze verbrede missie conform is met zijn testament. Bovendien kan de instelling zich het best maatschappelijk verantwoorden door ingeschakeld te worden in de ontwikkeling van de regio,” aldus Sergio Servellón, directeur van het FeliXart Museum.
 Naast de aankoop van dit perceel, tot nu eigendom van de kerkfabriek van Drogenbos, wordt er gekeken naar andere aanpalende gronden. In het beste geval wordt de site verdubbeld tot een 4 hectare groene zone. Naast een wandelroute, de aanleg van een poel en het versterken van de hoogstamfruitboomgaard wordt er gewerkt aan een educatief luik om dagvullende programma's voor groepen en scholen uit te werken.
 Geert Bourgeois gelooft alvast in het project: “Naast de aankoop van de gronden voorzien we in middelen om een publiekgerichte restauratie van de hoeve mogelijk te maken. Voor het totale project heb ik 218.000 euro gereserveerd. Met deze eerste aankoop is de doorstart van het hele project tastbaar geworden. De samenwerking van al de actoren moet van de FeliXsite een open en maatschappelijk relevant ankerpunt maken.”
Bron: Editiepajot.
 

donderdag 22 november 2012

Serviceflats in Sint-Genesius-Rode

• Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Kom-Oost ter inzage tot 18 januari 2013


De gemeenteraad  van
Sint-Genesius-Rode heeft op 24 oktober 2012 het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) nr. 1A DE KOM-Oost, wijziging B voorlopig
vastgesteld. Het RUP bevat een toelichting, de plannen en stedenbouwkundige voorschriften. 


Het geeft aan het OCMW de mogelijkheid een gebouw met serviceflats op te richten langs
de Boomgaardweg. Het RUP werd opgemaakt overeenkomstig de wettelijke
bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het ontwerpplan ligt ter inzage van het publiek op het gemeentehuis, dienstgrondgebiedszaken, gebouw C – loket nr. 3, Dorpsstraat 46 te 1640 Sint-Genesius-Rode van maandag 19 november 2012 tot en met vrijdag 18 januari 2013 van 8.00 uur tot 11.30 uur (elke werkdag) en van 13.30 uur tot 16.30 uur (behalve op vrijdag).


Heb je opmerkingen of bezwaren, dan kan je deze vóór 19 januari 2013 bij aangetekende brief zenden of tegen ontvangstbewijs afgeven aan de GECORO - gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, p/a Dorpsstraat 46 te 1640 Sint-Genesius-Rode.

woensdag 21 november 2012

Beersel Hanenbos open voor wandelaars?



Streekvereniging Zenne en Zoniën pleit bij het Gemeentebestuur van Beersel en de Provincie Vlaams-Brabant voor de heropenstelling van de verbinding tussen de top van de Bruineput en Wauweringen via de oude wandelweg die door het voormalige Kajottersdomein, nu Hanenbos, loopt. In het kader van onze inzet voor Trage Wegen en als lid van de gelijknamige Werkgroep die in onze streek bijzonder actief is, willen we hiervan de komende maanden een prioriteit maken. Vandaar dat we de betrokken besturen voor de idee warm willen maken.







Willy Defranc van Zenne en Zoniën: “Uit archiefopzoekingen in het KADOC Leuven en verschillende getuigenissen van senioren weten we dat er twee ingangen waren : de hoofdingang ligt nog steeds boven op de Bruineput aan de Lotsesteenweg. De tweede ingang bevond zich te Wauweringen aan de Alsembergsesteenweg en ging  via een ingangsdreef van rododendronstruiken langs de Oude Vijverweg naar het eethuis de Eekhoorn.
Op 24 mei 1935 heeft in Dworp tijdens een landdag van de VTB de inhuldiging plaats van het Hendrik Conscience wandelpad plaats gevonden. Dit Consciencepad doorsneed toen het Kajottersgoed."

Vroeger, en dan spreken we van 1930, kon je vanaf eethuis Eekhoorn aan de vijsvijvers van het domein naar het Kajottersdomein wandelen. Een mooie holle weg bracht je naar café de Meiboom, de nu  gesloten tennisclub.

"In de loop der jaren en met de 15 jarige leegstand van de gebouwen in het Kajottersdomein heeft men aan het eethuis de Eekhoorn een poort gezet, zodat je niet meer door Hanenbos kan wandelen.
Daarbij komt nu dat Hanenbos volledig is afgesloten. Je kan er ook niet meer in rondwandelen. Het is privaat terrein. Als de planten- en of paddenstoelenwerkgroep  van Natuurpunt er in willen, moeten ze eerst toelating vragen." weet Willy.

Het stukje weg dat op 21 oktober tijdens de Trage Wegendag  is geopend, maakt de verbinding tussen de Beukenlaan en de Hanenbosweg, die niet grenzen aan het Hanenbosdomein.





Klein stuk rood is de nieuwe geopende trage weg die de Beukenlaan met de Hanenbosweg verbindt. De grote rode lijn is de nu afgesloten weg die Wauweringen verbindt met de top van de Bruineput via het Kajottersbos.