De neogotische Sint-Jozefskerk in Lot, deelgemeente van Beersel, Vlaams-Brabant, is opgenomen in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed.(https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/38900).
De parochiekerk Sint-Jozef dateert uit 1910 en is ontworpen door onder meer architect Herman Lemaire, baanbreker op het gebied van neostijlen. Ook de architecten Christiaan Veraart en Henri Jacobs hadden een belangrijke inbreng. De laatstgenoemde is de architect van de merkwaardige pastorie van Lot.
Lot is ontstaan uit het samenbrengen van die delen van het grondgebied van Dworp en van Sint-Pieters-Leeuw met het kanaal Brussel-Charleroi waar zich geleidelijk veel industrie vestigde. De katholieke kerk wilde daar blijkbaar ook meteen met een eigen parochie en een eigen kerkgebouw aanwezig zijn. Nu wil ook het bisdom de kerk liever kwijt.
Volgens Streekvereniging Zenne en Zoniën moet absoluut worden vermeden dat men daarbij al te voortvarend te werk gaat. “Bij het schepencollege van Beersel valt te horen dat het bestuur er alles wil aan doen om de sloop te vermijden. Onze vereniging reikt daarbij een helpende hand en vraagt een betere bescherming. Wij vragen bij de Erfgoedcel Vlaanderen om een uitbreiding van de bescherming van het gebouw, zijn omgeving en de aanpalende pastorie als dorpsgezicht en meer specifiek: Voor het kerkgebouw: het geheel, met inbegrip van het interieur, voor de pastorie: enkel het gebouw, eventueel ook het interieur indien voldoende waardevol.
Het nummer 45-46 van “En het dorp zal duren..” van het Heemkundig Genootschap “van Witthem” Beersel (april-september 2010) geeft al heel wat informatie over de beide gebouwen en over het belang van de architecten die kerk en pastorie bouwden..
Professor Luc Verpoest van de KU Leuven hield in april 2010 over de rol van Lemaire en Veraart in de doorbraak van neostijlen een voordracht in Lot (naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het kerkgebouw en de parochie).
In 2010 vierde de parochie nog haar honderdjarig bestaan; de voorbije jaren investeerde Beersel ook nog om en bij de 600.000 euro in herstellingswerken aan de kerk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten