SINT-PIETERS-LEEUW Raad van State vernietigt deel VSGB
Op 16 december 2011 keurde de Vlaamse regering het VSGB goed. VSGB staat voor Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel en is een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat voor een groot deel van de Vlaamse rand rond Brussel een aantal ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven vastlegt.
Hierbij werd gesteld dat het beleid voor het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel niet het ‘volbouwen’ van het gebied beoogt. Er zou in de eerste plaats aandacht gaan naar een kwalitatieve ruimtelijke ontwikkeling van het gebied veeleer dan naar kwantitatieve doelstellingen. Een kwalitatieve insteek betekent ook dat wordt nagedacht over selectieve verdichting, zorgvuldige verweving in de bestaande ruimtelijke structuur met respect voor de eigenheid van het gebied. Daarnaast zou een kwalitatieve ontwikkeling van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel rekening houden met het belang en de waarde van de open ruimte met behoud van de groene gordel.
Bij de verschillende overleg- en inspraakmomenten tijdens de opmaak van het VSGB heeft de gemeente Sint-Pieters-Leeuw telkens bezwaar gemaakt tegen volgende ruimtelijke opties van het VSGB : de beperking langs nagenoeg de gehele Bergensesteenweg op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw van nieuwe kleinhandelsvestigingen tot slechts 150 m2 en de maximale uitbreiding van bestaande kleinhandelszaken met 15% en de omzetting van de agrarische binnengebieden gelegen tussen Ruisbroeksesteenweg en Jean Dambrestraat en tussen Jean Dambrestraat en August Detréstraat naar gebied voor “wonen en park”
Toen bleek dat bij de uiteindelijke goedkeuring van het VSGB deze opties behouden bleven heeft de gemeente beroep aangetekend bij de Raad van State.
Met een arrest van 15 juli 2014 heeft de Raad van State het verzoek van de gemeente ingewilligd en de clusters A3 en A4 van het VSGB vernietigd.
De Raad van State oordeelde dat de beperking inzake kleinhandel onvoldoende rekening hield met de vraag naar differentiëring en afstemming met gekende gemeentelijke initiatieven en plannen. Het gemeentebestuur heeft de bedoeling om haar toekomstvisie voor de kleinhandelskernen en de Bergensesteenweg via gemeentelijk reglementering vast te leggen.
M.b.t. cluster A4 oordeelde de Raad van State dat nergens aangetoond werd dat er werkelijk een vraag naar bijkomend woongebied in deze zone zou zijn en dat de bestaande gemeentelijke initiatieven niet zouden tegemoet komen aan die vraag.
De gemeente zal de agrarische bestemming van deze zones definitief verankeren in het gemeentelijk RUP in opmaak ‘Open Ruimte’, waar beide binnengebieden bestemd blijven als Open Landbouwgebied.
Bron F Merckx EditiePajot
Geen opmerkingen:
Een reactie posten