Molen van Hondzocht in zeer slechte staat; restauratie dringt zich op
De molen zoals hij nu is. (Foto's Felix Merckx)
De toegang naar de molen is afgesloten met houten platen. (Foto Felix Merckx)
De Molen van Hondzocht ligt er vervallen bij. Alhoewel iedereen over de molen van Hondzocht spreekt ligt hij op Waals grondgebied. De eigenaars hebben de molen verpacht aan de Waalse regering voor 99 jaar om hem te laten restaureren. Tot nu toe echter zonder gevolg. Sinds 1979 zijn alle activiteiten gestopt in de molen.
Omdat die molen een belangrijke rol gespeeld heeft bij de slag om Waterloo in 1815 heeft Ghislain Stas, bestuurslid van de Halse Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige kring. De molen werd gebouwd in 1775 en als monument erkend in 1944. Het is een stenen bergmolen. Hij werd voor het laatst hersteld in 1972 toen hij een nieuw wiekenkruis kreeg.
Ghislain Stas: “Dit is de staat van een Waals historisch monument op onze taalgrens (zie foto’s). In het jaar van de herdenking van de slag van Waterloo is dit triestig. Vanaf hier keek Frederik van Oranje naar de slag van Waterloo op 18 juni 1815. Hier in Hondzocht lagen 17.000 soldaten: Belgen, Nederlanders, Zweden, Duitsers en Russische kozakken, klaar om in te grijpen, indien Napoleon zou oprukken. De Prins van Oranje reed op de dag van de slag met zijn paard van uit de hoeve Yserbit (lag op 500 meter van de molen) en beklom de molen om van daaruit de slag in Waterloo te volgen. Ook de Wells Guards zagen deze molen vanuit Saintes toen zij op 3 september 1944 Hondzocht bevrijden”.
Ghislain Stas stuurde een mail naar het kabinet van Maxime Prévot en kreeg ook een antwoord en dat ziet er gunstig uit voor een eventuele restauratie.
Ghislain Stas: “Ik heb verleden week een mail gestuurd naar het kabinet van Maxim Prévot vice-premier in de Waalse regering en Minister van het Patrimonium., met vraag naar de staat van het dossier. Het kabinet heeft gisteren laten weten dat er wel degelijk schot in de zaak komt : De architect aangesteld door IWB zal zijn werk hervatten en ook de werkvergaderingen worden hernomen zodra de studie van de staat van het gebouw volledig klaar is. Het dossier zit op het goede spoor." volgens kabinetsmedewerker Bruno Collard.
Met dank aan Editiepajot/Felix Merckx