maandag 5 juni 2017

Zenne en Zoniën partner Fabrieksburen


Streekvereniging Zenne en Zoniën is partner in het Toeristische Luik van het Erfgoedproject Fabrieksburen. Wij zorgden voor de Erfgoed -wandelzoektochten die in dit ambitieuze project zijn opgenomen en waarover  elders meer te lezen valt.  Wij beschouwen dit partnerschap met de vier gemeenten ( hoofdzakelijk hun Toeristische diensten, uiteraard) als een bewijs van erkenning van 45 jaar inzet  voor de streek tussen Zenne en Zoniën. 

Zenne en Zoniën is het niet altijd met alles en iedereen eens, maar probeert altijd en overal een positieve inbreng te hebben.

R. S.

Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei

Het project
Wat deed jij 20 jaar geleden op een doordeweekse dag? Stond je toen op, smeerde je boterhammen en ging je toen werken? In de papierfabriek van Catala misschien… of in de ACEC-fabriek, net als je buurman. Ben je benieuwd wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is? Of weet je net heel weinig over het industriële verleden en ben je benieuwd naar wat er achter de fabrieksmuren aan de Zenne gebeurde? Kom dan in september en oktober naar de expo “Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei”. Je leert er de verhalen kennen van de grote fabrieken zelf, maar ook van de duizenden werknemers en buurtbewoners die de fabrieken een gezicht gaven.
 
Een korte geschiedenis
De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond.
Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.
Fiets, wandel en speur mee
Je hoeft niet te wachten tot september om al van dit boeiende verhaal te kunnen proeven. Vanaf juni kan je immers dit industriële erfgoed reeds al wandelend verkennen. Hier vind je alle info.
En nog meer...
Intussen werken we ook aan een publicatie en heel wat lokale evenementen. Binnenkort vind je hier alle info.
Werknemers Catala Drogenbos

Kalender

Je vindt de expo in:
Papierfabriek ‘De Meurs’ - De Meurslaan 86, Huizingen
  • 2 en 3 september (10u tot 18u)
Museum ‘Den Ast’ - Meiboom 16, Halle
  • 10 tot 20 september van woensdag tot vrijdag (10u tot 12u en 14u tot 17u)  en op zondagnamiddag (14u tot 17u)
  • Zondag 10 september (10u tot 18u)
Onze-Lieve-Vrouw en Jan Ruusbroeckerk - Kerkplein, Ruisbroek
  • 23, 24 en 30 september en 1 oktober (10u tot 18u)
FeliXart Museum - Kuikenstraat 6, Drogenbos
  • 7 oktober tot 22 oktober van donderdag tot zondag (10u30 tot 17u)
Contact
Heb je vragen? Contacteer dan: info@industriezenne.be Tel: 0498/922.844 (Koen Demarsin)
koen@erfgoedcelpz.be
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van de Erfgoedcel.
 

Dit project is een samenwerking van:

Gemeente Beersel, gemeente Drogenbos, stad Halle, gemeente Sint-Pieters-Leeuw, 'Den Ast' Halle, FeliXart Museum Drogenbos, Heemkundig Genootschap Van Witthem Beersel, Sicca Silva Droogenbosch, Koninklijke Geschiedkundige en Oudheidkundige Kring Halle, Werkgroep Streek- en Volkskunde Sint-Pieters-Leeuw, Expertisecentrum Etwie, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei met steun van De Vlaamse Gemeenschap, Provincie Vlaams-Brabant en RingTV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten