Het aantal bezoekers aan het Kasteel van Beersel daalt. Dat tonen de cijfergegevens aan die oppositieraadslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) opvroeg. De gemeente wil de inspanningen om dat te verhelpen wel opdrijven, zegt schepen voor Toerisme Kristien Vanhaverbeke.
©Toerisme Beersel |
Het Kasteel is één van de uithangborden van Beersel, maar er komt dus wel sleet op, ondanks het feit dat er recent twee grote restauratiefases zijn afgesloten. Het publiek zoekt blijkbaar ander horizonten op waar meer animatie en beleving te vinden is. Nu er een derde restauratieronde aankomt, moet het geweer van schouder worden veranderd.Dat het ooit als decor gekozen is voor een van de albums van Suske en Wiske zal de jongere generaties wellicht minder bekoren.Meer animatie, meer beleving en meer actie in en om de burcht: ligt daar de sleutel?
Deze legislatuur gaat de derde fase de restauratie de binnenzijde aanpakken. De kostprijs daarvan is ruim 3.5 miljoen, waarvan 2 miljoen subsidies van de Vlaamse overheid. Beersel heeft het kasteel in erfpacht.
In 2018, het laatste jaar met volledige cijfers, werden er 11.983 bezoekers geteld. Het gemiddelde van de periode 2014-2018 bedraagt 13.242 bezoekers. In de periode 2003-2007 werden ieder jaar nog gemiddeld 17.626 mensen verwelkomd.
De verschillen met vroeger zijn voor een deel te verklaren doordat het kasteel sinds 2015 niet meer te bezoeken is in februari en december, terwijl het voorheen enkel in januari gesloten bleef.
Toerismeschepen Kristien Vanhaverbeke (N-VA) zegt dat de gemeente extra inspanningen levert om haar toeristische troeven in de kijker te zetten, onder andere dank zij de samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant, die breder promotie kan maken voor onder meer het kasteel. Beersel wil toeristen ook aanzetten om behalve de Lambiek en de brouwerijen ook het cultureel erfgoed te bezoeken. Er wordt ook extra gemikt op de schoolgaande jeugd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten