donderdag 14 mei 2020

Bouwstop voor nieuwe verkavelingen in Sint-Pieters-Leeuw



Om de verstedelijkingsdruk een halt toe te roepen, zet het Lokaal Bestuur van Sint-Pieters-Leeuw volop in op het behoud van nog niet bebouwde open ruimte gebieden en voert het een bouwstop in tot ministens eind 2025. Concreet wil dat zeggen dat er geen nieuwe openbare of private wegen worden aangelegd naar gronden die nog nooit werden verhard of bebouwd. “Daarmee roepen we een halt toe aan de druk om elke vierkante meter bebouwbaar groen in te palmen. De grenzen van verstedelijking zijn bereikt.”, aldus burgemeester Luc Deconinck en schepen, Bart Keymolen.
©Toerisme VLBR Sint-Pieterskerk Leeuw

De verstedelijkingsdruk in onze regio is groot en de druk om steeds nieuwe open ruimte aan te snijden wordt bijzonder groot. Sint-Pieters-Leeuw zet nu volop in op het behoud van de nog niet bebouwde open ruimte gebieden. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om – minstens al tot eind 2025 – geen nieuwe open ruimte meer aan te snijden. Op dat moment zal een nieuwe beoordeling plaatsvinden.

Concreet voert Sint-Pieters-Leeuw een bouwstop in voor nieuwe openbare of private wegenis op terreinen die voorheen nog nooit werden verhard of bebouwd (weiden, akkers, achtertuinen en groengebieden). Zo worden deze groengebieden, die niet gelegen zijn langs een uitgeruste weg, niet aangesneden voor nieuwe verkavelingen of groepswoningbouw.

Op papier zijn dit gronden die in woongebied zijn gelegen, maar meestal in tweede orde achter reeds bestaande bebouwing liggen en dus geen uitgeruste openbare weg hebben. Een aantal geplande verkavelingen zoals deze ter hoogte van de Brusselbaan nr. 102 met achtergelegen zone langs de Vogelzangbeek zal dus niet worden bebouwd.

Burgemeester Luc Deconinck:“Door geen nieuwe wegenis meer toe te staan beletten we dat de verstedelijkte kernen steeds verder uitdeinen naar de open ruimte. Daarmee roepen we een halt toe aan de druk om elke vierkante meter groen die volgens het gewestplan nog bebouwbaar is, met nieuwe verkavelingen of groepswoningsbouw in te palmen. De grenzen van de zich uitbreidende verstedelijking zijn bereikt.”

Bart Keymolen, schepen van ruimtelijke ordening, groen en waterbeheersing vult aan: “Tegelijk willen we bekomen dat nieuwbouw en vernieuwbouw geconcentreerd wordt in de reeds bebouwde kernen, door renovatie van verouderde woningen, opvulling van langs uitgeruste wegenis gelegen bouwgronden en reconversie van oude bedrijfsgebouwen. We willen een groene gemeente blijven, waar onze bewoners blijvend grote groene ruimtes vinden op wandelafstand van de kernen en waar we ook de waterlopen terug ruimte geven.”

Naast deze bouwstop voor ontwikkelingen met nieuwe neemt het bestuur nog meer initiatieven om de open ruimte verder te beschermen of te herstellen.

Het woonuitbreidingsgebied aan de Rink is geschrapt door het RUP Sint-Pieters-Leeuw Centrum;
De procedure voor de schrapping van het woonuitbreidingsgebied aan de Vogelstraat is opgestart;
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het RUP Helihaven stop te zetten en opnieuw als Open Ruimte in te vullen.
Meerdere onthardingsprojecten worden opgestart om de groen-blauwe aders (beekvalleien) hun natuurlijke waterbergingscapaciteit terug te geven en als groen long te herstellen. Zo zal in de Oudstrijdersstraat een oud industriegebouw dat deels in natuurgebied ligt aangekocht worden om te slopen en wordt de Zuun terug opengelegd tussen site Shopping Pajot en voormalige Michelinsite;
De verouderde en hoge sociale woonblokken aan de Bezemstraat worden afgebroken en ruimer verspreid met aandacht voor een mensvriendelijkere omgeving.

Projecten die reeds vergund zijn of gelegen zijn binnen gemeentelijke RUP’s of BPA’s of de reconversie van oude bedrijvensites zoals de voormalige industriële ACV-site in Ruisbroek vallen buiten deze bouwstop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten