donderdag 8 oktober 2020

REGIO - Hogere prijzen in supermarkten nog niet verdwenen, zeggen Test Aankoop en RetailDetail

Volgens Test-Aankoop blijven de prijzen in supermarkten duurder dan voor de lockdown van maart.  De Halse supermarktketen Colruyt zou in de berekeningen van de consumentenorganisatie 3,5% duurder geworden zijn.  In de test zitten 267 producten. Is dit een voldoende representatief staal? Wie zal het zeggen?
 
Dit is wat de specialist inzake kleinhandel RetailDetail er over schrijft:

 


Klant in supermarkt
Shutterstock.com

"Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn de Belgische supermarkten nog steeds enkele procenten duurder dan voor de lockdown. Dat geldt vooral voor Carrefour Hyper en Colruyt, terwijl Intermarché en Delhaize wat goedkoper werden.

 

Grillig prijsverloop

Het verloop van de prijzen in de supermarkten was de afgelopen maanden bijzonder grillig, zegt Test-Aankoop: na de lockdown in maart was er een forse opstoot van de prijzen – logisch, omdat de regering immers een verbod afkondigde op promoties. Maar die prijsstijgingen zijn na de lockdown en de opheffing van het promotieverbod nooit meer ongedaan gemaakt.
 

Bij Carrefour Hyper is er na een prijsdaling begin september, opnieuw een stijging: de winkels zitten momenteel op een prijsniveau dat bijna 4% hoger is dan op 1 maart. Colruyt is 3,5% duurder, Collect&Go 2,5%. Aldi zit nu op een niveau dat 1,8% hoger is.
 

Albert Heijn (+0,5%) en Cora (+0,6%) zitten wel dicht bij het prijsniveau van begin maart en bij Match is het prijsniveau al die tijd ongeveer gelijk gebleven – maar dat is wel zowat de duurste supermarktketen uit de selectie. Bij Intermarché en Delhaize zijn shoppers nu goedkoper af dan in maart: het prijsniveau daalde ruim 1%.
 

Sinds het voorjaar monitort de consumentenorganisatie in negen supermarktketens de prijsevolutie voor 267 producten. In de korf zitten geen verse producten als fruit, groenten, vis en vlees, omdat de prijzen daarvan teveel schommelen."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten