maandag 29 maart 2021

De Zennegeus NU per boot via de Zinderende Zenne. RESERVaties STROMEN TOE

Met gratis proevertjes!

Na lang en uiterst discreet onderhandelen hebben 95% van alle Geuzestekers in de Zennevallei een uiterst lucratief akkoord gesloten met de groep “Zinderende Zenne” over een enorme BOEST voor de volgens sommigen slabakkende verkoop van dit wereldbefaamde gerstenat.

Tegelijk is een milieuvriendelijke hoofdvogel geschoten. Het wordt voor iedereen een ongeziene meerwaarde, ook voor de donkergroene activistische jongens en meisjes. Zij halen hun slag thuis.

©Pinterest. Prototype roeiboot Zennegeus.

 

Wij  konden via een gunstige wind naar onze redactie de hand leggen op de eindversie van het akkoord, dat door de stedelijke en gemeentelijke informatiediensten uit Zennevallei en Pajottenland zal worden gepromoot.

We lichten nu dus al een tipje van de sluier: in de toekomst zal het transport van alle geuze en kriek plus de hele sliert aan nevenproducten met frambozen, pruimen en ander fruit exclusief worden verscheept via de Zenne. Voor wie de aardrijkskundeles op school niet goed gevolgd heeft: De Zenne ontspringt in Naast (gemeente Soignies in Wallonïe) en mondt uit in de Dijle ter hoogte van het Zennegat (Voorbij Mechelen in Vlaanderen). De Dijle mondt op haar beurt uit in de Rupel en vervolgens via de Zeeschelde in de Noordzee na een parcours van +/- 100 kilometer.

Het is nog niet duidelijk hoe de distributie verderop zal gebeuren, maar daarvoor liggen de ideeën allemaal al ter tafel. De Vlaamse overheid zal die knoop doorhakken. Zeer snel nog wel.

Met Europa is er een overeenkomst in de maak om de aangepaste boten en de roeiers daarvoor voor 100% te financieren. Zie het prototype hierboven. Een  april is de deadline voor sterk gespierde vrouwen om zich als roeiers te laten registreren. (In het kader van de gelijkheid van vrouwen en mannen is beslist dat de heren pas later dit jaar aan de beurt komen. En over gemengde teams moet UNIA nog advies geven.)

Wie de 5% afvallige producenten zijn, moet geheim blijven. De website waar je  je als kandidaat roeier moet aanmelden, wordt op één april  gelanceerd. 

Gratis degustatie 

Na afloop van de Corona- epidemie en bij voldoende financiële middelen uit de nu al bijna lege stads- en gemeentekassen,  bestaat eventueel de mogelijkheid dat er degustatiestandjes komen op de Zenneterassen langs de Zinderende Zenne. Er worden per gezin zes bonnetjes voorzien.

 

 

 

Broedvogels in landbouwgebied

Afname broedvogels in landbouwgebied stabiliseert

26 maart 2021

Wat broedvogels in landbouwgebied betreft, zet de trend van 2019 zich verder door in 2020. “Ze lijken zich te stabiliseren op een laag niveau dankzij een paar soorten die het goed doen”, klinkt het bij het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Broedvogels van de bosgebieden geven een gemengd beeld, en generalisten zijn na een toename teruggekeerd naar het niveau van 2007, net zoals de trekvogels.”

Lees meer over:

Sinds 2007 organiseert het Instituut Natuur- en Bosonderzoek  (INBO) in samenwerking met Natuurpunt Studie een jaarlijkse monitoring van een 100-tal algemene en schaarse broedvogels in Vlaanderen. Zo'n 300 vrijwillige medewerkers voeren gestandaardiseerde tellingen uit verspreid over 1200 vooraf gekozen kilometerhokken. Recent werden de tellingen van 2020 mee verwerkt en geanalyseerd.

Broedvogels in landbouwgebied stabiel op laag niveau

Het aantal broedvogels in landbouwgebied neemt al tientallen jaren af in Vlaanderen. “Sinds de start van de tellingen in 2007 heeft die afname zich nog fors doorgezet, hoewel de afnemende aantallen sinds 2016 enigszins lijken te stabiliseren”, laat het INBO weten. “Het aantal patrijzen bijvoorbeeld is in de periode 2007-2020 met 47 procent afgenomen in Vlaanderen, en hoewel die afname de voorbije drie jaar lijkt te stabiliseren is van enig herstel nog geen sprake. De afname van een andere bekende vogel - de kievit - zet zich nog steeds fors door (68% verlies in 2007-2020).

De rem op de afname als groep lijkt vooral veroorzaakt te worden door uitzonderingen zoals de roodborsttapuit (+67% in 2007-2020) en de witte kwikstaart (+23% in 2007-2020).

Broedvogels van bosgebieden vertonen een gemengd beeld. “Ze kenden een stabiele tot zelfs positieve trend in de periode 2007-2015”, klinkt het. “Daarna kwam een flinke daling, en de gecombineerde cijfers van 2020 bevestigen die neerwaartse trend. Het aantal grote lijsters, een bosvogel die vaak in landbouwgebied foerageert, neemt alarmerend snel af (-65%). En een oorspronkelijk algemene bosvogel als matkop is ondertussen een zeldzaamheid geworden in Vlaanderen en wordt zelfs niet meer opgepikt in het ABV-netwerk.” Daar staan gelukkig positieve trends van standvogels met een voorkeur voor loofhout tegenover, zoals de boomklever (+64%) en de grote bonte specht (+44%).

Trekvogels en generalisten vertonen wisselende trends

Generalisten, een groep soorten die erin slagen zich aan te passen aan diverse leefgebieden, vertonen sinds 2007 een wisselende trend. Een toename in 2007-2013 werd gevolgd door een stelselmatige afname in 2014-2020 tot het oorspronkelijke niveau van 2007.

“Vooral bekende tuinvogelsoorten zoals de merel, ekster, koolmees, en pimpelmees maken deel uit van deze groep”, aldus het INBO. “De aantallen merels zijn fors gedaald vanaf 2018 (gemiddeld -37% in 2007-2020). De oorzaak van die plotse crash is wellicht het Usutu-virus dat lelijk huishoudt onder vooral merels. Bij de spreeuw is de afname minder plots, maar stelselmatig sinds de start van het project (-29% in 2007-2020).”

De kans is reëel dat zomertortel binnen afzienbare tijd als broedvogel uit Vlaanderen - en bij uitbreiding uit heel West-Europa - zal verdwijnen

INBO

De trends van trekvogels die ten zuiden van de Sahara overwinteren, kunnen flink beïnvloed worden door zowel de omstandigheden in Vlaanderen als die tijdens de trek en in de overwinteringsgebieden zelf. “Het is niet altijd duidelijk welke van deze factoren doorslaggevend is”, klinkt het.

“Een soort als de zomertortel ondervindt in alle periodes van het jaar veel druk: ze leeft in landbouwgebied in Vlaanderen en wordt fel bejaagd over de ganse trekroute en in Afrika”, aldus het INBO. “Ze is ondertussen zo zeldzaam geworden dat ze niet meer wordt opgepikt in ons project. De kans is reëel dat zomertortel binnen afzienbare tijd als broedvogel uit Vlaanderen (en bij uitbreiding uit heel West-Europa) zal verdwijnen.” Gemiddeld genomen lijken trekvogels in 2018-2020 echter enigszins te herstellen tot het niveau van 2007 na een periode van flinke afname in 2013-2017.

Meer weten? Hier vind je meer gedetailleerde info over de soorten broedvogels en hun aantallen.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Rollin Verlinde

vrijdag 26 maart 2021

Extra leefgebied voor de vroedmeesterpad in de Kwadebeekvallei Rode


Nieuwe poeltjes en schuilplaatsen voor deze merkwaardige amfibiesoort 

Het brongebied van de Kwadebeek in Sint-Genesius-Rode krijgt een herinrichting die de vroedmeesterpad ten goede komt. Met de aanleg van kleine waterpartijen en stapelmuurtjes geven Natuurpunt Rode-Linkebeek en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei deze bijzondere ambifiesoort een stevige duw in de rug. 

©Foto Ron Merken

 
Vroedmeesterpad is een merkwaardige amfibiesoort waarbij de mannetjes de broedzorg opnemen. Hoewel de vroedmeesterpad een echte cultuurvolger is die graag voorkomt in de buurt van bebouwing en menselijke activiteit, balanceert de soort in Vlaanderen op de rand van uitsterven. Zo ook in Sint-Genesius-Rode, waar een kleine populatie vroedmeesterpad voorkomt in de Kwadebeekvallei.  

 Mooie samenwerking

In het brongebied van de Kwadebeek, bij de oude hoeve Hof-ten-Hout, beheert Natuurpunt een langgerekt terrein dat grenst aan een belangrijke voortplantingspoel. Door het terrein in te richten willen Natuurpunt Rode-Linkebeek en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de vroedmeesterpad een stevige duw in de rug geven, met de steun van de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

 Enkele specifieke ingrepen

© Vroedmeesterpad Foto Jelger Herder (Buiten-Beeld).

 


“De vroedmeesterpad is een warmteminnende soort die een vrij open terrein nodig heeft met lage vegetatie”, vertelt Ron Merken van Natuurpunt Rode-Linkebeek. “Binnen dit inrichtingsproject wordt gewerkt aan 0,25 ha geschikt landhabitat met enkele kleinere, snel opwarmende waterpartijen. Schapen moeten de vegetatie voldoende kort houden, zoals de vroedmeesterpad het graag heeft. De schapenbegrazing zal bovendien verruiging van de vegetatie tegengaan, waardoor bloeiende kruiden meer insecten zullen aantrekken. Drie zuidelijk georiënteerde stapelmuurtjes worden aangelegd, als warmtecapterend element en als schuilplaats voor de padden.” 

 Een ruimere visie voor de Kwadebeekvallei

Dit inrichtingsproject maakt deel uit van een ruimere visie voor de volledige Kwadebeekvallei en kadert in het soortbeschermingsprogramma vroedmeesterpad. Ook op andere plaatsen in de Kwadebeekvallei wordt samen met verschillende organisaties, overheden, terreineigenaars en vrijwilligers stevig gewerkt aan een beter leefgebied voor deze bedreigde diersoort. Zo wordt er bij de herinrichting van de gemeentelijke begraafplaats een tiental poeltjes aangelegd voor de vroedmeesterpad.  

 Inwoners kunnen ook hun steentje bijdragen

Ook in tuinen kan deze kleine pad zich perfect thuisvoelen. Wie de vroedmeesterpad graag wil verwelkomen, kan rekenen op advies en hulp van het Regionaal Landschap. Sarah Hublou van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei legt uit: “De vroedmeesterpad is een aangename tuingast die zich graag verschuilt. Het lijkt of hij er niet is, maar op warme avonden van april tot augustus krijg je met wat geluk een concert van korte, zachte fluittoontjes te horen. Het diertje is tevreden met zonnige plekjes, een vijvertje zonder vis en een hoop stenen of een stapel hout als schuilplaats. Als Regionaal Landschap stimuleren we inwoners om hun tuin vroedmeesterpadvriendelijk in te richten. We gaan langs om te kijken hoe dit concreet kan naargelang het type tuin. Momenteel kunnen we ook zorgen voor een flinke financiële tegemoetkoming van de vijvertjes als ze aan enkele voorwaarden voldoen. Concreet gaat dit over 70% van het totaalbedrag.” 

 Wie graag de vroedmeesterpad helpt, kan contact opnemen met Sarah Hublou via sarah@pajot-zenne.be.

vrijdag 19 maart 2021

Bijna zes hectare nieuw bos in Sint-Pieters-Leeuw


Vlaanderen vervijfvoudigt haar bebossingstempo: “We zijn vertrokken en zullen in 2023 op kruissnelheid zijn”

Bijna zes hectare nieuw bos in Sint-Pieters-Leeuw

In de aanloop van ‘Internationale Dag van het Bos’ op 21 maart maakt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir een stand van zaken op voor de bosuitbreidingsplannen richting 4.000 ha extra bos eind 2024. Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60ha extra bos bijkwam, heeft Vlaanderen amper 9 maanden na de lancering het bosuitbreidingsplan het bebossingstempo alvast vervijfvoudigd. “We zijn vertrokken om Vlaanderen groener te maken. De focus ligt nu nog maximaal op het vinden van geschikte gronden zodat we in 2023 op kruissnelheid komen. Dat onze Bosalliantie in amper 9 maanden tijd er in slaagt het bebossingsritme te vervijfvoudigen is een schouderklopje voor onze talloze vrijwilligers en onze medewerkers op het terrein en bewijst dat de handen in elkaar slaan werkt. De komende jaren moet het tempo nog verder stijgen”, zegt Demir.

 

©Zenne en Zoniën

Meer bos voor Vlaanderen: 4.000 ha tegen eind 2024. Dat is de essentie van het bosuitbreidingsplan dat Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir halverwege 2020 voorstelde samen met een grote groep natuurverenigingen, bosgroepen, regionale landschappen, private eigenaars, Landelijk Vlaanderen en jeugdbewegingen. “Met een ongezien grote Bosalliantie achter dezelfde doelstelling, een ongezien grote mobilisatie van 140 miljoen euro, een transparante bosteller én bovenal samenwerking willen we samen 20 keer Monaco bebossen in Vlaanderen”, zei Demir bij de voorstelling van het plan in het Hallerbos. 9 maanden later maakt ze naar aanleiding van Wereldbosdag een eerste stand van zaken op.

Het eerste plantseizoen was voor Demir nochtans eentje in mineur. Door COVID-19 mochten massale publieksevenementen met boomplantingen niet en werd overgeschakeld op eerder kleinschalig of via professionele bedrijven en eigen organisaties. Ook schakelde Demir werkgestraften in om mee te bebossen. Daarnaast moest de publiekscampagne ‘Plant je eigen bos’ noodgedwongen even on hold gezet worden. Door corona zijn tal van publieke plantacties uitgesteld naar volgend plantseizoen. Toch spreekt de bosteller op www.bosteller.be intussen van 215 ha extra bos. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat landen op naar schatting 320ha. Sinds het aantreden van deze Vlaamse regering gingen dus al meer bomen de grond in dan in de vorige bestuurperiode (307 ha).

“Dat is alvast een belangrijke, maar noodzakelijke trendbreuk. Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60ha extra bos bijkwam, kan Vlaanderen zeggen dat ze het bebossingstempo minstens vervijfvoudigd heeft. 9 maanden na de lancering is dat goed nieuws”, klinkt het bij Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Want we zijn nog lang niet op kruissnelheid. Je kan geen extra bos planten zonder voldoende gronden. Het vinden van geschikte percelen voor extra bos is een grote uitdaging en daar steekt de voltallige Bosalliantie haar tijd en energie in. Door intensief hier verder aan te werken kunnen de oppervlaktes voor extra bos de komende plantseizoenen telkens fors zullen oplopen om tegen 2023 op kruissnelheid te komen”.

CREATIEF OP ZOEK NAAR BEBOSBARE GRONDEN

Vlaanderen toont zich van haar creatiefste kant als het gaat om bebosbare gronden. Zo werd bijna 500ha bebosbare gronden gevonden op voormalige stortplaatsen van lokale besturen en wordt het potentieel van de private stortplaatsen momenteel ook onderzocht. Ook de natuurorganisaties herleggen hun focus van compensatiebossen voor kappingen uit het verleden naar échte nieuwe bossen. Voor volgend plantseizoen is intussen ruim 250 hectare gronden aangekocht door de Vlaamse overheid zelf, de terreinbeherende verenigingen, lokale besturen en private eigenaars met het oog op bebossing.

   

181 ha daarvan werd door het Agentschap Natuur en Bos zelf aangekocht de voorbije maanden. Zo werd in de omgeving van de Herkenrodebossen in Hasselt-Nieuwerkerken 28 ha bebosbare gronden aangekocht, staat 12,5 ha klaar om het Parkbos in Gent uit te breiden en komt er bijna 6ha extra bos in Sint-Pieters-Leeuw rond de Middenloop van de Zuunbeek.

Demir stelde intussen ook 2 medewerkers aan om de lokale besturen, die zich engageerden tot de realisatie van 750 ha extra bos, bij de hand te nemen in de zoektocht naar gronden. De komende periode kunnen elke maand 50 lokale besturen opgezocht worden om hen te helpen om in hun gemeente voor meer bos te zorgen. Ook zal de komende maanden een grote focus komen te liggen op het overtuigen van bedrijven en particulieren.