vrijdag 19 maart 2021

Bijna zes hectare nieuw bos in Sint-Pieters-Leeuw


Vlaanderen vervijfvoudigt haar bebossingstempo: “We zijn vertrokken en zullen in 2023 op kruissnelheid zijn”

Bijna zes hectare nieuw bos in Sint-Pieters-Leeuw

In de aanloop van ‘Internationale Dag van het Bos’ op 21 maart maakt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir een stand van zaken op voor de bosuitbreidingsplannen richting 4.000 ha extra bos eind 2024. Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60ha extra bos bijkwam, heeft Vlaanderen amper 9 maanden na de lancering het bosuitbreidingsplan het bebossingstempo alvast vervijfvoudigd. “We zijn vertrokken om Vlaanderen groener te maken. De focus ligt nu nog maximaal op het vinden van geschikte gronden zodat we in 2023 op kruissnelheid komen. Dat onze Bosalliantie in amper 9 maanden tijd er in slaagt het bebossingsritme te vervijfvoudigen is een schouderklopje voor onze talloze vrijwilligers en onze medewerkers op het terrein en bewijst dat de handen in elkaar slaan werkt. De komende jaren moet het tempo nog verder stijgen”, zegt Demir.

 

©Zenne en Zoniën

Meer bos voor Vlaanderen: 4.000 ha tegen eind 2024. Dat is de essentie van het bosuitbreidingsplan dat Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir halverwege 2020 voorstelde samen met een grote groep natuurverenigingen, bosgroepen, regionale landschappen, private eigenaars, Landelijk Vlaanderen en jeugdbewegingen. “Met een ongezien grote Bosalliantie achter dezelfde doelstelling, een ongezien grote mobilisatie van 140 miljoen euro, een transparante bosteller én bovenal samenwerking willen we samen 20 keer Monaco bebossen in Vlaanderen”, zei Demir bij de voorstelling van het plan in het Hallerbos. 9 maanden later maakt ze naar aanleiding van Wereldbosdag een eerste stand van zaken op.

Het eerste plantseizoen was voor Demir nochtans eentje in mineur. Door COVID-19 mochten massale publieksevenementen met boomplantingen niet en werd overgeschakeld op eerder kleinschalig of via professionele bedrijven en eigen organisaties. Ook schakelde Demir werkgestraften in om mee te bebossen. Daarnaast moest de publiekscampagne ‘Plant je eigen bos’ noodgedwongen even on hold gezet worden. Door corona zijn tal van publieke plantacties uitgesteld naar volgend plantseizoen. Toch spreekt de bosteller op www.bosteller.be intussen van 215 ha extra bos. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat landen op naar schatting 320ha. Sinds het aantreden van deze Vlaamse regering gingen dus al meer bomen de grond in dan in de vorige bestuurperiode (307 ha).

“Dat is alvast een belangrijke, maar noodzakelijke trendbreuk. Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60ha extra bos bijkwam, kan Vlaanderen zeggen dat ze het bebossingstempo minstens vervijfvoudigd heeft. 9 maanden na de lancering is dat goed nieuws”, klinkt het bij Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Want we zijn nog lang niet op kruissnelheid. Je kan geen extra bos planten zonder voldoende gronden. Het vinden van geschikte percelen voor extra bos is een grote uitdaging en daar steekt de voltallige Bosalliantie haar tijd en energie in. Door intensief hier verder aan te werken kunnen de oppervlaktes voor extra bos de komende plantseizoenen telkens fors zullen oplopen om tegen 2023 op kruissnelheid te komen”.

CREATIEF OP ZOEK NAAR BEBOSBARE GRONDEN

Vlaanderen toont zich van haar creatiefste kant als het gaat om bebosbare gronden. Zo werd bijna 500ha bebosbare gronden gevonden op voormalige stortplaatsen van lokale besturen en wordt het potentieel van de private stortplaatsen momenteel ook onderzocht. Ook de natuurorganisaties herleggen hun focus van compensatiebossen voor kappingen uit het verleden naar échte nieuwe bossen. Voor volgend plantseizoen is intussen ruim 250 hectare gronden aangekocht door de Vlaamse overheid zelf, de terreinbeherende verenigingen, lokale besturen en private eigenaars met het oog op bebossing.

   

181 ha daarvan werd door het Agentschap Natuur en Bos zelf aangekocht de voorbije maanden. Zo werd in de omgeving van de Herkenrodebossen in Hasselt-Nieuwerkerken 28 ha bebosbare gronden aangekocht, staat 12,5 ha klaar om het Parkbos in Gent uit te breiden en komt er bijna 6ha extra bos in Sint-Pieters-Leeuw rond de Middenloop van de Zuunbeek.

Demir stelde intussen ook 2 medewerkers aan om de lokale besturen, die zich engageerden tot de realisatie van 750 ha extra bos, bij de hand te nemen in de zoektocht naar gronden. De komende periode kunnen elke maand 50 lokale besturen opgezocht worden om hen te helpen om in hun gemeente voor meer bos te zorgen. Ook zal de komende maanden een grote focus komen te liggen op het overtuigen van bedrijven en particulieren.

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten