Deze maand worden de eerste 3.807 van de in totaal 15.000 Gordelbomen geplant op negen locaties in de Vlaamse Rand. Dat kondigt Vlaams minister Ben Weyts aan, bevoegd voor de Vlaamse Rand. De Gordelbomen zijn een gevolg van de alternatieve corona-editie van de Gordeleditie van 2020. Deelnemers konden zich toen vooraf registreren en voor elke geregistreerde deelnemer werd toen een stuk extra groen aangeplant in de Vlaamse Rand. Dit jaar werd de actie herhaald, met succes. “Een positief gevolg van de coronacrisis: waar het vroeger vooral ging over het bewaren van het groene karakter van de Vlaamse Rand, schakelen we nu over naar een offensieve aanpak”, zegt Weyts.
© Ingezonden |
De Gordeleditie van 2020 werd een corona-editie. In plaats van één groot evenement schakelde men over naar een week om zo de tienduizenden fietsers en wandelaars beter te kunnen spreiden.
Om de wandelaars en fietsers warm te maken voor deze alternatieve editie, beloofde minister Weyts een extra struik of boom voor elke deelnemer die zich vooraf inschreef. Meer dan 7.500 wandelaars en fietsers registreerden zich. Uiteindelijk werden iets minder dan 8.000 Gordelbomen geplant. Door het grote succes kreeg de actie dit jaar een vervolg.
Ook de Gordeleditie van 2021 bleek een groot succes. Samen met het initiatief Bûûmplanters en Agentschap Natuur en Bos plant minister Weyts deze maand de eerste 3.807 Gordelbomen van 2021. De 3.807 struiken of bomen worden geplant op negen locaties in de Vlaamse Rand. Zo krijgen bijna 1.500 bomen of struiken een plek op private gronden in Dilbeek, komen er meer dan
400 Gordelbomen in Overijse en meer dan 350 Gordelbomen in Sint-Pieters-Leeuw. In het voorjaar van 2022 worden de andere Gordelbomen geplant. “Meer dan ooit viert én versterkt de Gorden het groene karakter van onze Vlaamse Rand”, aldus Vlaams minister bevoegd voor Sport en Vlaamse Rand Ben Weyts.
“Bij de Bûûmplanters ervaren we dag in dag uit de goesting van burgers, collectieven en organisaties om werk te maken van meer biodiversiteit, veerkracht en leefbaarheid in hun directe omgeving. Niet alleen door bomen te planten in de eigen tuin maar ook door de handen vuil te maken om te helpen planten in andermans tuin. Dankzij de steun van de overheid gaan we die
goesting de komende maanden ook omzetten in concrete daden”, zegt Yoeri Bellemans van Bûûmplanters.
"Een groener Vlaanderen is ook een mooier Vlaanderen en aangenamer om in te leven voor mens en dier. Elke boom in de grond draagt daartoe bij en elk initiatief dat daarbij helpt, kan op mijn steun rekenen. Ik moedig deze actie van minister Weyts dan ook volmondig aan. Met de expertise van het Agentschap voor Natuur en Bos staan we de Bûûmplanters met raad en daad bij tijdens hun plantacties. Zo wordt ook de Vlaamse rand rond Brussel boom per boom groener, mooier en aangenamer om in te wonen", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.
De Gordelbomen komen er met steun van de Vlaamse overheid. Vanuit het Randfonds maakt Vlaams minister Ben Weyts €75.000 vrij, €5 per boom of struik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten