vrijdag 24 februari 2023

Geboortedag Herman Teirlinck

 Bron: Luc Pauwels, doorbraak.be




24 februari 1879   Geboorte in Sint-Jans-Molenbeek (Brussel) van Herman Teirlinck, Vlaams auteur en cultuurpoliticus. Zijn studies voor arts in Brussel en Duitse taal- en letterkunde in Gent breekt hij telkens af na een jaar. Schrijven is zijn roeping.

In 1903 is hij medeoprichter van het tijdschrift Vlaanderen, opvolger van Van Nu en Straks, en in 1906 wordt Teirlinck correspondent voor het Algemeen Handelsblad in Amsterdam. Van 1910 tot 1936 is hij leraar Nederlands, aan de stedelijke jongensnormaalschool te Brussel. In 1919 wordt hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Vanaf toen is hij een belangrijk man en wordt hij de Vlaamse lieveling van het establishment. Hij wordt leraar aan het Hof en raadsheer voor kunst en wetenschap van drie koningen, Albert I, Leopold III en Boudewijn. In 1923 is hij stichtend lid van de Vlaamse Club voor kunst, wetenschap en letteren te Brussel.

Als veelzijdig kunstenaar en organisator heeft hij op verschillende domeinen van ons cultuurleven ingewerkt, altijd voorzichtig, maar in trouwe dienst aan de Vlaamse cultuurpolitiek. In 1925 stelt hij zich kandidaat voor de Kamer op een Vlaamse liberale lijst, maar wordt niet verkozen. Vanaf 1928 is Teirlinck docent aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouw- en Sierkunsten. In 1938 wordt hij er directeur.

Na de Tweede Wereldoorlog is Teirlinck medeoprichter en directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift en sticht hij de Studio van het Nationaal Toneel te Antwerpen, later bekend als Studio Herman Teirlinck. Hij is lid van de Nederlandse taalcommissie en bepleit de het Algemeen Beschaafd Nederlands in onze gewesten, wat leidde tot een stevige vriendschap met Willem Pée, voorzitter van de Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal. Teirlinck wordt overvloedig bekroond en gelauwerd. Driemaal krijgt hij de Staatsprijs voor Letterkunde (1925, 1928 en 1950). Hij is de eerste auteur die de Prijs der Nederlandse letteren ontvangt (1956). En hij wordt doctor honoris causa van vier universiteiten: Brussel (1938), Amsterdam (1947), Luik (1954) en Gent (1959). Willem Pée en Antonin van Elslander gaven zijn verzamel werk uit in negen delen (1955-1973). Herman Teirlinck overlijdt in 1967 op de leeftijd van 87.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten