dinsdag 21 februari 2023

Welke taal verbindt de vrienden van Zenne en Zoniën?

 


Afbeelding

Stel: je bent een  geboren Rodenaar op hogere leeftijd. Je kent en smaakt nog altijd het dialect van je jeugddorp...dat nu compleet anders is geworden. Later verhuis je naar Halle, waar dialect nog courant gesproken wordt. Je voelt je daar verdorie min of meer een vreemdeling, want dei spreike doe hielemoe annes as ga. Tot een Westvlaming je in een angstaanjagende nachtmerrie overdondert met woorden als hierboven. Kies je dan maar beter voor tussentaal? En waartussen precies?  En wie stelt de regels voor die tussenbrouwsels op? De Vlaamse media lieten  recent Jan en klein Polleke en geleerde proffen van allerlei kleuren en gezindheden aan het woord en die vlogen mekaar  "verbindend" genuanceerd in de haren.  Alleman (mal)content, zekerst?
Alleen standaardtaal werkt echt verbindend

Die tussentaal is een klassiek voorbeeld van het Belgisch en Vlaams "compromis" dat sommigen nog altijd de hemel inprijzen. Leve de middelmaat en de gemakzucht als maatstaf voor het land.

Het dulden en promoten ervan door culturele "spelers" zoals de VRT is niet minder dan een grove belediging voor het Vlaamse onderwijs, van de kinderopvang over kleuter- lager, secundair en hoger onderwijs tot en met de zogenaamde postgraduate opleidingen. Speciaal leerkrachten Nederlands worden letterlijk in hun hemd gezet: wat zij onderwijzen heeft geen enkel belang, iedereen praat overal maar zoals het hem of haar uitkomt. Zo bevestig je dat respect voor je eigen taal niet de moeite loont en correct taalgebruik voor ons Vlamingen te veel energie kost.We mogen ons dus gelukig prijzen dat de Vlaamse universiteitsrectoren nu oproepen tot meer aandacht voor taal in het onderwijs (vanwege de achteruitgang van het correcte taalgebruik in het hoger onderwijs!).

Zeker voor de streek tussen Zenne en Zoniën is die tussentaal al evenzeer pest en cholera. Hier bij ons is de migratiedruk groot: van anderstalige landgenoten over economische, politieke tot  hoogopgeleide migranten uit alle hoeken van de wereld.

Onder andere de vzw De Rand probeert samen met vele anderen zoveel mogelijk mensen te overtuigen om Nederlands te leren. Standaardtaal, natuurlijk. Of gaan we onszelf belachelijk én  onverstaanbaar blijven maken onder het mom van "verbinding"?

(afbeelding via https://bienet.be/©)
 
_____________________
Over onze nieuwsbrieven:
De dinsdagavond Nieuwsbrief brengt meer commentaar op de actualiteit in onze streek.
Vrijdagavond  krijg je de ontwikkelingen op het gebied van natuur, cultuur, milieu en erfgoed gepresenteerd. Jouw mening  willen we ook graag kennen. Alle reacties zijn  hier altijd welkom.





   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten