vrijdag 11 december 2009

Beersel blundert in Classic vergunning

"Arrest van de Raad van State van 20/10/2009 betreffende de schorsing van de beslissing van
de deputatie van 19/02/2009 waarbij de milieuvergunning verleend aan de Classic Domein
gewijzigd werd."
Blijkbaar heeft de gemeente  (het schepencollege) het niet te nauw genomen met de wetgeving en is de Vlaams-Brabantse deputatie daar gewoon in meegestapt.  Een eigenaardige zaak die opheldering vraagt. De Classic is al decennia een omstreden "doorn in het oog" van natuurvrienden en omwonenden. Welke regionale journalist of Beerselse politicus spit deze zaak eens uit, liefst tot op de bodem. Of is er (alweer) niks aan de hand?

Molenbeek natuurlijker

Provincie herstelt Molenbeek in SINT-GENESIUS-RODE en BEERSEL


De deputatie van Vlaams-Brabant heeft de opdracht voor de verwezenlijking van een nieuw beekprofiel voor de Molenbeek in Beersel en Sint-Genesius-Rode toegewezen aan de nv Kembo uit Dessel. Deze aannemer zal de betonnen oevers verwijderen en het natuurlijk beekprofiel herstellen. Eind volgend jaar stroomt er opnieuw proper water tussen natuurlijke oevers, en is de Molenbeek weer een échte beek.
Op de grens van Sint-Genesius-Rode en Beersel, tussen de Kartonweg en de samenvloeiing met de Leuzebeek, lijkt de Molenbeek vandaag meer op een open riool dan op een natuurlijke beek. Grote hoeveelheden ongezuiverd afvalwater stromen hier tussen rechte betonnen wanden.

Al langer wil de provincie Vlaams-Brabant deze beek een meer natuurlijk uitzicht geven, met een licht meanderend verloop en schuine oevers. Daarvoor moet de voetweg, die nu nog vlak naast de beek ligt, een paar meter van de oever gelegd worden. Die werken kunnen echter niet uitgevoerd worden van op het openbare domein. Op de rechteroever bevinden zich gebouwen en op de linkeroever een voetweg en een park. Daarom wachtte de provincie op een gelegenheid om deze werken uit te voeren zonder hinder voor de omwonenden.

"Die gelegenheid doet zich nu voor" zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen, "want Aquafin bouwt naast de beek een nieuwe collector. De provincie pakt tegelijk de beek aan. Omdat de aannemer, die de provincie heeft aangesteld, tegelijk ook de collectorwerken uitvoert, kan hij van dezelfde werkzone gebruik maken en blijft de hinder minimaal. Zo werken Aquafin en de provincie samen aan het herstel van de beek: zuiver water tussen groene oevers."

De provincie investeert 76.615,73 euro in de herinrichting van de beek en het verleggen van de voetweg.(bron: diverse media, waaronder editiepajot.com)

www.vlaamsbrabant.be

lekker shoppen

Drie shoppingmalls in de Brusselse rand: veel vragen, geen antwoorden


Zoals u vroeger reeds kon lezen in De Zevende Kracht (ledentijdschrift), liggen er drie plannen op tafel voor nieuwe shoppingmalls in het noorden van Brussel. De stad plant een shoppingcenter van 100.000 m² aan de Heizel, een private ontwikkelaar wil een nieuw shoppingcenter bouwen aan de Van Praetbrug langs het kanaal en ook naast het viaduct van Vilvoorde plant een projectontwikkelaar een nieuw grootschalig winkelcentrum.

Deze drie shoppingmalls liggen op een steenworp van mekaar en zullen enorme mobiliteitsstromen veroorzaken, in een gebied dat nu al verzadigd is op verkeersvlak. Bovendien dreigt het overaanbod aan nieuwe winkelruimtes de b estaande kleinhandel zwaar onder druk te zetten.

Bart Martens interpelleerde minister Philippe Muyters over deze plannen in het Vlaams Parlement. De minister liet niet in zijn kaarten kijken. Hij antwoordde dat hij werk wil maken van een betere samenwerking met het Brussels Gewest inzake ruimtelijke ordening en dat er gewerkt zal worden aan een visienota voor de inplanting van grote winkelcentra. Wat er in die nota zal staan, wilde de minister niet verder toelichten. Wanneer de visienota klaar zal zijn, kwamen de parlementleden evenmin te weten.

vrijdag 4 december 2009

Meubelboulevard in Lot?

Zuidelijke Kanaalzone
· Bedrijventerrein Vaartdijk-Neerweg (deelgebied 20, ca. 12,5 ha) genereert maar
een kwart van het verkeer van Sint-Pietershelling, maar vormt eveneens een extra
belasting voor de N6. Bovendien kan het gebied enkel via een woonstraat (J. B.
Rampelbergstraat) ontsloten worden naar de N6.
· In cluster Lot worden een vijftal alternatieve bedrijventerreinen voorgesteld, waarvan
Laekebeek-oost veruit het grootst is (samen ca. 50 ha). Al deze terreinen
zouden, net als de bestaande bedrijventerreinen ZK3, ZK4-1 en ZK4-2, via de
nieuwe omleidingswegen rond Lot ontsloten worden naar de E19 (een ontsluiting
van Laekebeek via de Hemelstraat en het servicestation is geen optie, zie §4.3).
Deze nieuwe wegen kunnen dit verkeer zonder problemen aan.
De firma Vastiau-Godeau stelt voor om een meubelboulevard met 65.000 m² vvo in te
planten in het noordelijk deel van gebied 25 (Drogenbos-Kanaal). Een dergelijke vestiging
genereert ca. 5 x zoveel verkeer als een regionaal bedrijventerrein op dezelfde site. Tijdens
de avondspits zou er ca. 350 extra pae op de N266 terechtkomen in beide richtingen. Maar
dit deel van de N266 is actueel zeer weinig belast, zodat de maximale verzadigingsgraad
inclusief meubelboulevard nog altijd maar rond de 60% zou liggen.
Naast deze zone werden door de provincie Vlaams-Brabant nog andere potentiële locaties
bekeken, waarvan diegene die binnen het VSGB liggen hierna zeer beknopt worden
geëvalueerd:
· Een vestiging in de bestaande kleinhandelszones langs de N6 (b.v. Carrefour) of
de N261 (Carrefour Verlengde Stallestraat, P. Gilsonlaan) zou de handelsoppervlakte
in deze zones meer dan verdubbelen. Gelet op de hoge actuele belasting
van deze wegen, is een inplanting van dit formaat zeker af te raden.
· Een vestiging in één van de zoekzones voor industrie rond Lot (Breedveld,
Laekebeek) is af te raden omdat deze gebieden enkel via een lokale weg ontsloten
kunnen worden (t02 of t03) en het verkeersintensief karakter van een meubelboulevard
de (verkeers)leefbaarheid van Lot in het gedrang zou brengen (zoals nu
in Alsemberg het geval is).
· De enige zoekzone die vanuit verkeerskundig standpunt, naast gebied 25, echt in
aanmerking komt voor een meubelboulebard, is het bestaand bedrijventerrein ZK1-
4 (Dorent), waar een voldoende grote oppervlakte braak ligt. Dit terrein wordt eveneens
ontsloten via de weinig belaste N266, waardoor de mobiliteitsimpact op
mesoschaal indentiek is. In tegenstelling tot gebied 25 ligt deze zone niet langs het
kanaal, en zou dus geen potentieel (eerstelijns) watergebonden bedrijfsoppervlakte
worden ingenomen, waardoor het zelfs lichtjes beter scoort8. Ten aanzien van alle
andere milieucriteria is Dorent quasi volstrekt evenwaardig aan Drogenbos-Kanaal;
in beide gevallen is de ruimtelijke inpassing van de Zenne een zeer belangrijk aandachtspunt.

MER GRUP Afbakening VSGB Ontwerprapport Bron: Plan-MER Initiatiefnemer:
Departement RWO, Afdeling Ruimtelijke Planning Koning Albert II-laan 19, bus 11
1210 Brussel.

Colruyt en een nieuwe gevangenis

Colruyt en Fruytier samen in energie
Colruyt en het zagerijconcern Fruytier bouwen samen een installatie voor warmtekrachtkoppeling* (cogénération), naast de nieuwe gevangenis in Marche-en-Famenne. Die zal er door verwarmd worden, net als sommige bedrijven op het nabijgelegen terrein WEX. Bron: L'Avenir
*) Warmtekrachtkoppeling benut de warmte die vrijkomt bij de stroomproductie

Bron: Waals Weeklbad (www.waalsweekblad.be)

verbreding van de ring rond Brussel

De Vlaamse regering droomt van een uitbreiding van de Brusselse Ring. Extra rijstroken moeten het fileprobleem oplossen en de weg vrijmaken voor meer vrachtvervoer.
Geen goed plan, aldus de milieubeweging. Het lost het fileprobleem op lange termijn niet op en is volledig in tegenspraak met de uitdaging van de klimaatverandering. Bovendien zijn de gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden desastreus.

http://www.modalshift.be

Niet in onze Achtertuin: een blog van BBL

 Kris Peeters en het 'algemeen belang'



Minister-president Kris Peeters wil niet dat burgers die opkomen voor een individueel belang, via beroepsprocedures of rechtszaken projecten van algemeen belang kunnen stilleggen. Kris Peeters vindt dat het algemeen belang moet primeren op persoonlijke bekommernissen. Kris Peeters heeft gelijk. Het kan inderdaad niet dat het beruchte Not In My Back Yard-syndroom (NIMBY) verantwoorde economische ontwikkelingen, windmolens of stadsbossen tegenhoudt.

Nu de minister-president zich ondubbelzinnig achter het algemeen belang schaart, willen we hem de volgende vraag voorleggen: wat is het ‘algemeen belang’? In de huidige discussie over te lange procedures, lijkt het algemeen belang volledig samen te vallen met het economisch belang. Bij het aanplanten van stadsbossen of het ontwikkelen van natuurgebieden - waar de achterstand op de vooropg estelde planning véél groter is dan voor nieuwe bedrijventerreinen – is dat algemeen belang blijkbaar toch niet zó van belang.

Een ander algemeen belang is ‘een goede ruimtelijke ordening’.
Zeker in het kleine, dichtbevolkte en sterk versnipperde Vlaanderen. Dit algemeen belang is zelfs wettelijk vastgelegd in het decreet op de ruimtelijke ordening. De Vlaamse regering wordt dus geacht dit algemeen belang ook te verdedigen. En zo komen we bij het bedrijventerrein Meise-Westrode. In tegenstelling tot wat minister-president Kris Peeters wil laten uitschijnen, werd dit ruimtelijk uitvoeringsplan niet geschorst door de Raad van State omwille van het individueel belang van één gezin, maar wel omdat het in strijd is met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Het RSV - dat het algemeen belang van een goede ruimtelijke ordening concretiseert - kiest voor bundeling van bedrijventerreinen in economische knooppunten, om zo de uitwaaiering van bedrijven over gans Vlaanderen tegen te gaan en mobiliteitsstromen in de hand te houden. In het congestiegevoelige Vlaanderen is dit laatste een heel belangrijk algemeen belang.

Het bedrijventerrein Meise-Westrode gaat helemaal in tegen dit algemeen belang. Meise is een buitengebiedgemeente. Hier een bedrijventerrein ontwikkelen zal de versnippering van economische activiteiten juist in de hand werken. Bovendien wordt dit bedrijventerrein volledig ontsloten via de A12, waardoor de dagelijkse files op deze cong estiegevoelige as alleen maar groter zullen worden. Dit terwijl het Zeekanaal naar Brussel vlakbij ligt en hier perfect ruimte kan gevonden worden voor een bedrijventerrein dat ook via binnenvaart bereikbaar is. Zo kan geïnvesteerd worden in economische ontwikkeling, terwijl tegelijk oplossingen geboden worden voor het toenemende verkeersprobleem. Twee Algemene Belangen in één klap dus.

Maar waarom gebeurt dat dan eigenlijk niet? Omdat de Vlaamse regering voorrang geeft aan particuliere belangen boven het algemeen belang. De burgemeester van Meise gaf bij Terzake volmondig toe dat de echte reden waarom de gemeente hier een bedrijventerrein wil, belastingen zijn. Een bedrijventerrein laat heel wat belastingsinkomsten naar de gemeentekas vloeien. Een ander particulier belang dat in Meise speelt, is dat van de intercommunale die het bedrijventerrein ontwikkelt. De intercommunale heeft in het verleden de gronden goedkoop kunnen aankopen en wil deze nu te gelde maken. Het is duidelijk dat in Meise het algemeen belang van een goede ruimtelijke ordening, het onderspit moet delven voor individuele, financiële belangen.

Bovendien volhardt de regering in het voortrekken van deze individuele belangen. Bij de herziening van het RSV worden immers ‘bijzondere economische knooppunten’ in het leven geroepen, waaronder Meise-Westrode. Deze bijzondere economische knooppunten zijn allemaal gelegen in gemeenten van het buitengebied en gaan volledig in tegen de basisfilosofie van het RSV. Dit zal versnippering van open ruimte verder in de hand werken en nieuwe verkeersstromen uitlokken. De Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO) stelt het in haar advies zo: ‘Het voeren van een aanbodbeleid in economische knooppunten is in het RSV opgenomen om ongeordende uitzwermen van economische activiteiten over het buitengebied tegen te gaan, lintbebouwing te beperken en de groei van mobiliteit in de hand te houden. Het aanduiden van bijzondere economische knooppunten in het buitengebied – zonder onderliggende ruimtelijke visie - zal onder meer repercussies hebben op vlak van bereikbaarheid. Dit is volgens SARO geen verstandige keuze, aangezien de toenemende congestie hoge economische en ecologische kosten met zich meebrengt.’

In deze SARO zijn alle maatschappelijke belangen vertegenwoordigd: werkgevers, werknemers, middenstand, milieu- en natuurverenigingen, landbouw, enz. Het feit dat deze raad aan haar regering unaniem adviseert om het algemeen belang van een goede ruimtelijke ordening voorrang te geven, is voor die regering blijkbaar niet van belang. Met de herziening van het RSV en de aanduiding van bijzondere economische knooppunten, zullen gemeentelijke of intercommunale belangen opnieuw voorrang krijgen op het algemeen belang van een goede ruimtelijke ordening. En ondertussen verwacht de Vlaamse regering van haar burgers wel dat ze hun eigen individuele belangen ondergeschikt maken aan het vermeende algemeen belang.

Erik Grietens

dinsdag 1 december 2009

Mooie lezersreactie Knack over BHV

19 reactie(s) op " "B-H-V zet voortbestaan België níét op het spel� ..."

1. William Vananderoye zegt (op dinsdag 1 december 2009 19:54:38)

Eigenlijk zegt prof. Vuye dat de (Vlaamse) meerderheid in het federale parlement zijn democratische meerderheidspositie nooit zal kunnen uitspelen, omdat de (francofone) minderheid steeds met nieuwe "grendels" kan komen aandraven. Dat ze dit kan blijven doen, danken wij aan hetzelfde communautaire genie dat nu het handje van Yves Leterme moet vasthouden. Het is hier al vaak herhaald: in België lijkt de meerderheid in de praktijk een minderheid.
De federale vrede afkopen met een nieuwe serie toegeeflijk oplapwerk van Vlaamse zijde, zal de Franstaligen alleen maar versterken in hun anti-Vlaamse en zelfs ongrondwettelijke obstructie.
En het idee van de professor om alle minderheden hetzelfde kiesrecht te geven klinkt nobel, maar zal niks oplossen. De Franstaligen zullen nooit hun politieke verworvenheden inruilen voor een consensus waarbij ze een deel ervan zullen moeten prijsgeven. Om het in voetbaltermen uit te drukken, de Franstaligen zijn volop in de aanval en de Vlamingen zijn in het verweer gedrongen. Onze angst voor het federale buitenspel is zo groot, dat we permanent voor ons eigen doel blijven samen troepen.
Waarom zou Vlaanderen zich zo paniekerig moeten blijven vastklampen aan het federale België? Welke onomkeerbare schade gaan wij (of Wallonië) leiden indien we België omvormen tot een confederatie, bijv.?
De federale staat België staat of valt met het Vlaamse BNP. Moeten wij het feitelijke faillissement van dit land blijven bekostigen, in ruil voor de toenemende minachting en de expansieve eisen van la francophonie Bruxelloise?
Als onze Vlaamse ministers in de operetteregering van Leterme nr. zoveel daar nu geen probleem mee hebben, dan zouden ze in 2011 wel eens zeer ernstige problemen met hun kiesvolk kunnen krijgen. Aan hen de keuze.
Wat BHV betreft, moeten we de grondwet toepassen en onze meerderheid gebruiken. Zolang de overzijde blokkades blijft opwerpen, moeten wij onze financiële steun aan België intrekken en drogen de transfers richting Wallonië en Brussel de facto op. Het beroemd-beruchte Belgische consensusmodel kwam erop neer dat Vlaanderen steeds bereid was om toegevingen te doen in ruil voor loze beloftes. Het wordt hoog tijd dat we de rol van Lamme Goedzak inruilen tegen die van Tijl Uilenspiegel en in het verzet gaan.
Doel: een grondwettelijke meerderheid bereiken die van België een confederatie maakt, met een correcte balans aan rechten en plichten tussen de deelstaten. Tegelijk moeten we Europees blijven denken en handelen. Als er een politiek niveau in de afzienbare toekomst overbodig wordt, is het wel dat van deze Belgische staat.