Verkavelingsaanvraag Kerkstraat Dworp
Streekvereniging Zenne en Zoniën vzw wenst in het kader van het lopende Openbaar Onderzoek betreffende bovenstaand Dossier bezwaar aan te tekenen.
Onze vereniging doet dit op grond van de volgende argumenten:
1. De toegang tot de betrokken zone vanaf de Kerkstraat is smaller dan men redelijkerwijze kan verwachten. Dit dreigt verkeerstechnisch tot problemen en onveiligheid te leiden.
2. Deze verkaveling is blijkbaar gericht op een maximaal economisch rendement en houdt onvoldoende rekening met de huidige ecologische waarde van het gebied.
Onze vereniging pleit op grond van bovenstaande vaststellingen voor een aanzienlijke reductie van het aantal kavels en een versterking van de ecologische potenties. Wij doen dit ook en hoofdzakelijk vanuit de argumenten die ons worden aangereikt door het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant.
Het betrokken gebied is namelijk uitermate aangewezen als verbindingsgebied tussen de grote eenheden natuur Hallerbos en Zevenbronnen.
Voor onze argumentatie m.b.t. de biologische en ecologische waarde verwijzen wij expliciet naar het ruimtelijk structuurplan van de Provincie Vlaams-Brabant (http://www.vlaamsbrabant.be/wonen-milieu/wonen-en-ruimtelijke-ordening/structuurplan-uitvoeringsplannen/ruimtelijk-structuurplan/publicatie-structuurplan-integraal-kaart.jsp), en meer bepaald de doelstelling om de samenhang van alle ruimten met een min of meer natuurlijk karakter te versterken .
Tussen de door het Vlaamse Gewest vastgelegde of vast te leggen Grote Eenheden Natuur of GEN, Grote Eenheden Natuur in Ontwikkeling of GENO en de Natuurverwevingsgebieden bepaalt het Ruimtelijk Structuurplan van de provincie op zijn beurt de natuurverbindingsgebieden die de verbinding van de grotere natuurlijke gehelen moeten verzekeren.
Deze tussengebieden zijn in de meeste gevallen open ruimten met een aantal ecologische kwaliteiten, waarin kleine landschapselementen essentieel zijn.
Toegepast op het project van de NV Vlabo: dit is gelegen in , onderdeel van of betrokken bij:
- een structurerend boscomplex (kaart 31)
- midden in een (weliswaar hypothese van) GROTE EENHEID NATUUR (kaart 32) en hoe dan ook in een natuurverbindingsgebied
Het Ruimtelijk Structuurplan van de provincie stelt in dit verband: Een bijzondere aandacht gaat naar het vrijwaren en het versterken van de biologische waarde van de kleine landschapselementen (pagina 184, nr. 2.3.1.).
In punt 2.3.2. legt de provincie uit op grond van welke methode zij de Grote eenheden natuur geselecteerd heeft. De afbakening is niet definitief, maar bestaat niettemin als objectieve en gedocumenteerde hypothese, zodat de bevoegde overheid ten minste moet aantonen waarom zij hiermee geen rekening houdt. Indien de versterking van de biologische waarde zich opdringt in de natuurverbindingsgebieden dient dit a fortiori nog meer te gebeuren in de in verbinding gebrachte eenheden natuur zelf.
Streekvereniging Zenne en Zoniën vraagt de bevoegde overheid het plan in zijn huidige vorm niet goed te keuren, maar de verkavelaar te verzoeken een nieuw plan in te dienen met minder kavels en een grotere aandacht en respect voor de biologische en ecologische waarde van het gebied na grondig onderzoek van de verkeerstechnische aspecten .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten