De werkgroep Oud Halle, onderdeel van Streekvereniging Zenne en Zoniën, maakt zich ernstige zorgen over de teloorgang van de historische stadskern, nu opnieuw geïnventariseerde panden onder de slopershamer gaan. De werkgroep vreest dat het Halse stadsbestuur veel te weinig respect blijft vertonen voor het waardevolle onroerende erfgoed dat de stadskern rijk is. Zij wil hier dringend verandering in.
Het Sint-Lucasarchief maakte een inventaris van de oude stadskern van Halle in 1997. In het boek ‘Halle434’ werd deze inventaris later uitgegeven. Van de 434 waardevolle gebouwen die in het boek staan, heeft het schepencollege er al enkele laten afbreken.
Roger Swalens, voorzitter van Zenne & Zoniën: “Deze historisch en architecturaal verantwoorde inventaris bood en biedt elke Hallenaar de kans zelf vast te stellen wanneer er een historisch en waardevol pand werd afgebroken. Vragen van de Werkgroep "Oud Halle" voor overleg vooraf, werden door de het schepencollege genegeer”d.
Zopas werd opnieuw een huis afgebroken aan de Brusselstraat nr. 31.
“Wat wil het Halse schepencollege bereiken? Wil het stadsbestuur de oude stadskern volledig vernieuwen en het eigen karakter van Halle vernietigen?” vraagt Oud Halle zich af.
Roger Swalens: “Wij vragen meer respect voor de stadskern en meer overleg met iedereen die het Halse Erfgoed een warm hart toedraagt”.
Daarstraks ben ik bij de afbraak geweest aan de Brusselksesteenweg” zegt een verontruste Ghislain Stas, voorzitter van Oud-Halle, “Achteraan ziet men een muur in breuksteen. Dit is de plaats van de vesten van Halle. Mogelijk zijn het de resten van de oude omwalling van Halle. Er moet duidelijk archeologisch uitgevoerd worden,Tot wie moeten wij ons richten?” Met dank aan Felix Merckx http://www.editiepajot.be voor de samenvatting van de tekst en het fotomateriaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten