woensdag 30 november 2011

Derde Brug voor Halle

Vernieuwing kanaal


Editiepajot_halle_kanaaldoortocht_grote_foto_002
Repro EP
Editiepajot_halle_kanaaldoortocht_kleine_foto_003
Editiepajot_halle_kanaaldoortocht_grote__foto_007
Repro EP
Plannen voorzien voetgangers- en fietsbrug over kanaal en Zenne in centrum Halle
De afdeling Zeekanaal van Waterwegen en Zeekanaal NV heeft twee scenario’s klaar voor de vernieuwing van de doortocht van het kanaal naar Charleroi in Halle. Beide scenario’s, uitgewerkt door studiebureau Grontmij, worden op 6 december aan de bevolking voorgesteld tijdens een infovergadering in de raadzaal van het stadhuis. Bedoeling is om volgend jaar het definitieve scenario te kunnen vastleggen en vervolgens te starten met de uitwerking van de technische plannen.
Aanvankelijk was het kanaal Brussel-Charleroi toegankelijk voor schepen tot 70 ton. Mettertijd werd de tonnenmaat van het kanaal uitgebreid tot een maximum van 1.350 ton op het gedeelte tussen Charleroi en Clabecq en (gedeeltelijk) op het stuk tussen Lembeek en Brussel. Deze schaalvergroting werd echter nooit afgewerkt, zodat de huidige kanaalbreedte en –diepte en de infrastructuur op het deel Lembeek-Brussel en de doortocht van het kanaal in Halle tot op vandaag slechts ontworpen zijn voor schepen tot 600 ton. Bovendien zijn de huidige kanaalinfrastructuur en kunstwerken verouderd en aan vervanging toe. Om op Europees niveau te komen moet het kanaal toegankelijk zijn voor schepen tot 1.350 ton.
DERDE BRUG?
Er zijn nu twee ontwerpstreefbeelden opgemaakt, die elk de grote lijnen bevatten voor een apart vernieuwingsscenario. In het ene scenario wordt het waterpeil drastisch verlaagd en worden de bestaande bruggen vervangen. In het andere scenario wordt het waterpeil in beperkte mate verlaagd en wordt naast de vervanging van de bestaande Sasbrug en Bospoortbrug, een bijkomende brug voorzien voor het gemotoriseerd verkeer.
Het hoofddoel van beide ontwerpen is het verbeteren van de toegankelijk van het kanaal naar Charleroi voor schepen tot 1.350 ton en voor de containervaart. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan het op duurzame wijze verhogen van de mobiliteit, leefbaarheid en vlotte bereikbaarheid van de stad Halle. Beide ontwerpstreefbeelden vernauwen de band tussen het kanaal en zijn omgeving, met onder meer de aanleg van nieuwe wandel- en fietskades, meer biodiversiteit langs de oevers, een betere waterbeheersing en ruimte voor stadsontwikkeling in een groen en watergebonden kader.
De beide voorliggende scenario’s gaan uit van drie verschillende landschappen: het openruimtelandschap van Lembeek tot aan de spoorwegbruggen over het kanaal, het stedelijk landschap in het centrum van Halle en het werklandschap ter hoogte van Stroppenen Bilkensveld, telkens met hoofdzakelijk dezelfde inrichtingsprincipes voor de oevers en kades.
 Buiten het centrum voorziet men een uitbreiding van de bodembreedte tot 40 meter en de vervanging van de Malheidebrug en de Sasbrug in Lembeek. Ter hoogte van het station voorzien beide scenario’s een kanaalbreedte van 28 meter (= een verbreding van 6 meter) en de vervanging van de Sasbrug in Halle (Nederhem) door een nieuwe vaste brug met een doorvaarthoogte van 7 meter.
De waterdiepte wordt over het ganse traject met een halve meter uitgebreid, naar 4 meter.
In beide ontwerpstreefbeelden wordt verder voorzien in een nieuwe sluis in Lembeek (meer richting Wallonië) en een nieuwe sluis in Halle (meer richting Waterloobrug).
DETAILS
In scenario 1 wordt de Bospoortbrug vervangen door een nieuwe vaste brug met een doorvaarthoogte van 7m; De Willamekaai wordt dubbelrichting zonder parkeerstrook
In scenario 2 krijgt het centrum van Halle in totaal drie bruggen voor autoverkeer.
Ter hoogte van de zwaaikom komt een bijkomende vaste brug voor gemotoriseerd verkeer
De Bospoortbrug wordt een beweegbare tafelbrug, waarbij oversteek mogelijk blijft voor fietsers en voetgangers bij opening van de brug. De Willamekaai wordt omgevormd tot woonerf voor lokaal verkeer en heeft een verlaagde wandelkaai met plaatselijk parkeerstroken;
VOETGANGERSBRUG
De Graankaai wordt autovrij en krijgt een trapvorm met een jaagpad van 3 meter toegankelijk voor fietsers en een gescheiden wandelzone met rustpunten. Ter hoogte van het Stationsplein worden uitkijkpunten voorzien langs het kanaal.
Tenslotte voorzien beide ontwerpstreefbeelden een nieuwe voetgangers- en fietserbrug over het kanaal en de Zenne ter hoogte van de bestaande voetgangersbrug over de sporen, in het verlengde van de Sint-Annastraat. De nieuwe brug zou ‘landen’ op de Leide.

zaterdag 26 november 2011

Vogelperspectief

Dit is De Persvogel. Bekijkt de  actualiteit en de langere afstand vanuit het vogelperspectief. Vliegt vrij over Pajottenland, Zennevallei en Vlaams-Brabant.

vrijdag 25 november 2011

Spanning om Lotse Ringweg




Rond deze tijd moet de Raad van State normaal advies hebben gegeven over het Ruimtelijke Uitvoeringsplan  voor het  VSGB (Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel). In Lot kijkt men daar met spanning naar uit. Meer bepaald het Actiecomité Geen Ringweg voor Lot volgt de ontwikkelingen nog altijd op de voet. Evenzeer is het nu afwachten wat de Vlaamse regering dan definitief zal beslissen. Volgens Streekvereniging Zenne en Zoniën groeit in de streek het besef dat verschillende rechtstreeks betrokkenen bij de “Ringweg om Lot” intussen kleur moeten bekennen of minstens een meer actieve rol moeten gaan spelen. 

Iedereen weet dat onder meer Colruyt een zeer aanzienlijk deel van het zware vrachtverkeer voor zijn rekening neemt. Dit bedrijf is de grootste economische speler in de streek en zorgt voor een zeer aanzienlijke toegevoegde waarde. Andersom mag men ook verwachten dat een dergelijk zwaargewicht ook een actieve bijdrage levert in een serieuze aanpak  van de nadelen die de lokale bevolking van de groeiende mobiliteitsproblemen  in onze streek ondervindt  Dit reikt veel  verder dan Lot en Beersel, maar heeft  ook zeer concreet een weerslag op de leefbaarheid in Halle zelf en Sint-Pieters-Leeuw.

Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat Colruyt zelf een oplossing via het dienstencomplex aan de Ring 0 in Ruisbroek verkiest. Maar misschien kan Colruyt meer actieve stappen in die richting zetten. Ook kan Colruyt zelf, samen met een aantal andere “zware” mobiliteitsactoren (Interbeton, Galmart, Amacro, …) invloed laten gelden op het hogere politieke niveau om intergemeentelijk overleg op gang te brengen en de zaak eens ruimer te bekijken.

Volgens ons is de nood daaraan zeer groot en kan de “politiek” niet blijven toezien hoe de streek tussen Zenne en Zoniën verder dichtslibt.
 

woensdag 16 november 2011

Huiswerk beter herbeginnen


Beersels Mobiliteitsplan


Beersel heeft bijna een eigen mobiliteitsplan. Het Openbaar Onderzoek is afgesloten. De gemeenteraad kan het binnenkort theoretisch definitief goedkeuren. Een paar voorstellen die er in zijn opgenomen, kregen al heel wat media-aandacht. De mogelijke verlenging van tramlijn 51 en het voornemen om veel straten voor doorgaand verkeer te “knippen” stonden al in de schijnwerpers. Maar een evenwichtig en afgerond geheel is het niet geworden. Streekvereniging Zenne en Zoniën vraagt daarom het hele plan opnieuw te bekijken en daarbij te wachten op een definitieve uitspraak over de Ringweg om Lot, die al dan niet met medeweten van het Beersels bestuur door de Vlaamse overheid aan Beersel “cadeau is gedaan”.

Het Mobiliteitsplan kwam ook in het verleden al moeilijk op snelheid, stelt Zenne en Zoniën vast. Tussen de eerste “Oriëntatienota” van 28 september 2004, de aanvangsfase van de uitwerking van het Gemeentelijk Mobiliteitsplan in Beersel en het verdere “Overleg in ambtelijke werkgroep” over de herstart  van het Mobiliteitsplan op 16 november 2009 verliepen vijf jaren. Het duurde nog bijna twee volle jaren vooraleer een ontwerp klaar was om aan de bevolking voorgelegd te worden in een Openbaar Onderzoek.

De gemeente Beersel heeft intussen de afgelopen zeven jaren een belangrijke evolutie gekend. De jongst n maanden is deelgemeente Lot onderdeel geworden van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. In het kader van dit VSGB heeft de Vlaamse Overheid een Openbaar Onderzoek georganiseerd waarop de inwoners van Lot en talloze sociaaleconomische actoren evenals verenigingen en actiegroepen allerhande massaal negatief hebben gereageerd. Deze reacties zijn door de Vlaamse Commissie Ruimtelijke Ordening besproken en deels overgenomen in haar advies over het GRUP VSGB.

De Vlaamse regering heeft als gevolg van de afwijzing van de oorspronkelijke plannen uiteindelijk een aantal belangrijke opties voor Lot aangepast, gewijzigd of geschrapt. Inmiddels zijn tal van die opties in de oude, ongewijzigde vorm in het Mobiliteitsplan van Beersel - al dan niet bijgeschaafd opgenomen en verwerkt Deze verouderde opties in een samenhangend geheel samenbrengen, is eigenlijk onbegonnen werk en vergt een volledige herziening van het Ontwerp van Mobiliteitsplan.

Daarom vraagt Zenne en Zoniën de definitieve goedkeuring van het plan op te schorten zodat het College van Burgemeester en Schepenen een volledig nieuw, aangepast en geactualiseerd voorontwerp kan uitwerken. Het is wachten op het advies van de Raad van State over het VSGB. Als dat er is, kan Beersel opnieuw aan de slag, zegt Zenne en Zoniën in uitgebreid commentaar naar aanleiding van het pas afgesloten Openbaar Onderzoek Mobiliteitsplan.

vrijdag 11 november 2011

DOODLOPEND SPOOR


Tramlijn 51 doodlopend spoor voor Beersel


In Beersel is het Openbaar Onderzoek over het gemeentelijk Mobiliteitsplan op 10 november afgesloten. Streekvereniging Zenne en Zoniën heeft dar heel wat bedenkingen bij. Een ervan heeft betrekking op het voorstel dat de voorbije dagen het meeste stof heeft doen opwaaien: de idee om tramlijn 51 van de Brusselse MIVB door te trekken van de Put van Calevoet in Ukkel tot aan het Winderickxplein in Alsemberg. Hoewel dit plan niet veel meer is dan een voorlopig onuitgewerkt idee, wil Zenne en Zoniën er toch dieper op ingaan. Bij nader inzien zijn wij er helemaal niet voor gewonnen. We stellen daarom voor de optie “Doortrekking Tram 51” gewoon te schrappen en andere vormen van openbaar vervoer voorrang te geven in het Mobiliteitsplan.

De argumenten op een rijtje: De aanleg zal de eerstkomende jaren en zelfs decennia in geen geval tot de prioriteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoren. Beersel hoeft zich dus niet afhankelijk te laten maken van onzekere politieke voorkeuren en prioriteiten in een ander dan het eigen Gewest.

De aanleg vergt ook zeer zware en kostelijke investeringen, de technische haalbaarheid van het project is niet onderzocht maar nu al omstreden (bereikbaarheid Winderickxplein vanaf De Meent – hellingsgraad Alsembergsteenweg) en belooft langdurige hinder, overlast en verkeersproblemen te veroorzaken.

Volgens Zenne en Zoniën is het veel verkieslijker alle openbaar vervoersmogelijkheden verder uit te bouwen in samenwerking met het eigen Vlaamse Gewest en de eigen vervoersmaatschappij De Lijn. De plannen voor een Gewestelijk Expressnet (voorstedelijk openbaar vervoersnet) onder leiding van de federaal georganiseerde Spoorwegkoepel (Infrabel ) zijn veel concreter en nu al volop in uitvoering. Beersel moet er alles op zetten om van De Lijn goede busverbindingen te verkrijgen naar de toekomstige GEN-stations van Beersel, Lot, Huizingen en in aanvullende orde Buizingen, Sint-Genesius-Rode en het nieuwe knooppunt “Moensberg” op de kruising van twee belangrijke spoorweglijnen (26 vanuit Halle en 124 Brussel -Charleroi).

De meerwaarde van een tramlijn die enkel Ukkel en het hoofdstedelijk Gewest met de dorpskern van Hoofddorp Alsemberg verbindt, is voor alle overige inwoners en alle overige deelgemeenten van Beersel verwaarloosbaar. Ook daarom is het niet erg opportuun tijd en energie in een dergelijk project te steken, zo besluit Zenne en Zoniën.

Beersel niet zomaar doorknippen




Omzichtigheid in Knip-beleid

Streekvereniging Zenne en Zoniën heeft naar aankleding van het openbaar onderzoek dat op 10 november wordt afgesloten, de voorstellen van de Beerselse overheid rond het mobiliteitsbeleid onder de loep genomen. Een van de innovaties i het zogenaamde “knip-beleid”, waarbij straten worden “doorgeknipt” om doorgaand verkeer af te remmen of helemaal onmogelijk te maken.

Op zich een uitstekende maatregel in het Mobiliteitsplan, vindt Zenne en Zoniën. Maar met omzichtigheid toe te passen. Want er zijn niet alleen voordelen aan een dergelijk systeem. We vragen de KNIP-politiek alleen experimenteel door te voeren en evaluatie mogelijk te maken. We verwijzen hierbij graag naar het omstreden mobiliteitsplan van buurstad Halle.

Die “knip” politiek is zinloos en contraproductief als ook en vooral de lokale bevolking er alle nadelen van moet slikken. Dit geldt speciaal voor de Filters en Knippen op de Bruineput en de JB Woutersstraat. Bepaalde knip-acties dreigen de overlast voor het oudere woonbestand langs historische Steenwegen nog te verzwaren ten voordele van meer recente residentiële wijken, terwijl anderzijds de bewoning in het concrete geval van de Bruineput zeer beperkt is.

Naast deze twee grote verkeersaders staan nog talloze andere straten in woonkernen op de “knip”-lijst; we raden de bevolking daarom aan zich goed te informeren en de plannen van de beleidsmakers altijd met argusogen te volgen. Dat lijkt ons een correcte vorm van inspraak, waar opnieuw veel meer aandacht moet naar gaan, omdat het verkeer blijft toenemen en de maatregelen en oplossingen steeds ingrijpender moeten zijn.

RUSTHUIS KAN ANDERS


Alternatieven voor Rusthuisplan Alsemberg

De mogelijke bouw van een privérusthuis op gemeentegrond nabij het Rondenbosdomein in de Beerselse deelgemeente Alsemberg lokt gemengde gevoelens uit. Het project voorziet in een eerste fase in 26 serviceflats en 78 bedden, maar dat aantal kan later uitgebreid worden. Streekvereniging Zenne en Zoniën nam het zopas afgesloten openbaar onderzoek te baat om het project onder het vergrootglas te houden en informeerde de omwonenden van de Grote Kapelwijk gedetailleerd over de draagwijdte ervan. Dat resulteerde uiteindelijk in meer dan honderdtwintig brieven met commentaar, opmerkingen en suggesties allerhande.
Het rusthuis zou van de haag op de voorgrond tot aan de grens met de Beukenbosstraat lopen


Een vijftigtal rechtstreeks betrokken gezinnen, die direct aan het project palen, hebben in hun verzoekschrift gevraagd dat eerst opnieuw een grondig onderzoek gebeurt naar de meest geschikte locatie voor een nieuw woon- en verzorgingscentrum in Hoofddorp Alsemberg of elders in de gemeente Beersel. Zij vinden dat er in Beersel nog talloze andere mogelijkheden voorhanden zijn, die niet werden onderzocht. Nochtans had de Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen van de Vlaamse overheid op dit onderzoek aangedrongen. .Een van de geopperde mogelijkheden is de omgeving van De Meent, die dichter bij het centrum van Alsemberg ligt en dus veel beter geschikt is om het sociaal contact met het dorp levend te houden. De Rondenbosomgeving is uiteindelijk niet echt vlot bereikbaar met openbaar vervoer of voor zwakke weggebruikers. Er is daar ook geen echt dorpsleven, ’s avonds is het langs de steenweg eerder doods en ligt hij er compleet verlaten bij.

Komt de weide aan het gemeentehuis toch als beste uit de bus, dan moet het complex niet pal tegen de woonwijk aan gebouwd worden, zoals de gemeente en de onbekende particuliere bouwheer het plannen, maar voor de verkeersveiligheid en de vlotte afwikkeling van het gemotoriseerd verkeer dicht tegen de Alsembergsteenweg worden opgetrokken, zo vinden de wijkbewoners. Op die manier kan de achterzijde van het project als volwaardig park worden aangelegd, zonder vermenging van allerlei functies zoals parkeerterreinen en diensttoegangen die voor de rusthuisbewoners uiteindelijk ook minder veilig zijn. En ook de latere verbinding van het park met het Rondenbosdomein, waarmee het plan uitpakt, is dan wel echt haalbaar. Een ander fundamenteel bezwaar is de grote omvang van het rusthuis, namelijk een enkele grote blok van meer dan honderd meter lang en met drie bouwlagen. De omwonenden vinden dat een dergelijk monolithisch gebouw niet echt past in hun woonomgeving en eerder thuishoort in een  dorpscentrum.

Vijfenzeventig gezinnen maken zich zorgen over mogelijke verkeersproblemen  die het nieuwe rusthuis op de geplande locatie kan veroorzaken. Minstens 150 mensen, het overgrote deel van de buurtbewoners, vraagt aan het gemeentebestuur om het verkeer van en naar het rusthuis enkel langs de Alsembergsteenweg te laten verlopen en niet via nieuwe verbindingen tussen de Beukenbosstraat en de Hoogveldlaan. De herziening van het BPA Grote Kapel waardoor het rusthuis mogelijk moet worden, voorziet uiteindelijk in een viertal gespreide toegangsmogelijkheden, apart voor hulpdiensten, parkeren en bezoekers, diensten en personeel. Daarvan één op het huidige kruispunt aan de ingang van het Gemeentehuis, één verderop aan  de Alsembergsteenweg, één aan het begin van de Meidoornlaan en één aan de Hoogveldlaan. De omwonenden willen dat alles duidelijk gecentraliseerd wordt  via de Alsembergsteenweg en dat het verkeer voor het rusthuis niet via het bestaande Woonerf kan verlopen. Dat vinden ze zowel voor de rusthuis- als voor de huidige wijkbewoners veiliger.

Streekvereniging Zenne en Zoniën heeft zelf ook een aantal opmerkingen geformuleerd, veelal van technische en administratieve aard. De vereniging is daarenboven erg ontgoocheld over de slechte leesbaarheid van de plannen in de Toelichtingsnota bij het BPA.

De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening moet  nu alle opmerkingen bespreken en tot een degelijk advies aan de gemeenteraad verwerken. Beersel is niet verplicht er rekening mee te houden, maar de omwonenden zouden zwaar ontgoocheld zijn, mocht dat gebeuren. Nadien moet de gemeenteraad definitief oordelen. Blijkbaar wil  het schepencollege spoed zetten achter het project, zo weet Zenne en Zoniën. De omwonenden begrijpen niet waarom er zo’n haast bij is.

vrijdag 4 november 2011

Alsemberg verliest groen



Zenne en Zoniën betreurt verdwijnen dorpsaard

Recente plannen van de gemeente Beersel zorgen opnieuw voor minder groen in de dorpskern van hoofddorp Alsemberg. “Een betreurenswaardige evolutie, die om compensaties vraagt”, zo vindt ten minste Streekvereniging Zenne en Zoniën.

Boven op de Alsemberg verdwijnt dit pittoresk huisje en komt er een parkeerterrein
Boven op de kop van de Alsemberg, in de Pastoor Bolsstraat, heeft Beersel een kleine woning en een stuk weide onteigend om er een parkeerterrein aan te leggen. Die nood aan meer plaats voor de auto, vloeit onder meer voort uit de aanwezigheid van het bejaardenhuis Zennehart in die straat. Bij de bouw van dit rusthuis heeft Zenne en Zoniën daar al in een bezwaarschrift op gewezen, maar geen gehoor gevonden. Volgens de vereniging gaat het om één van de oudste nog ongeschonden dorpslandschappen die Beersel rijk is. Het groene kader en het waardevolle dorpsgezicht dreigen er helemaal verloren te gaan.

Ook op het kruispunt van de Brusselsesteenweg en de Genstberg verdwijnt zowat een halve hectare groen op het terrein van het inmiddels gesloopte Seca-benzinestation. Dit gebied stond vroeger ingekleurd als woongebied (woonpark) en zone voor ambacht en diensten. Als het zou worden aangesneden, zou de bestaande spontane bosbegroeiing ook grotendeels verdwenen zijn. Maar volgens het nieuwe BPA komt er een sportgeneeskunde-complex van ruim 100 bij 30 meter, dat zal luisteren naar de naam Osteopolis. Bovenop het gebouw komen 18 woongelegenheden. “Het BPA legt als voorwaarde de aanleg van groendaken op, maar dit soort van oplossingen vinden wij toch wel wat mager, en eerder geschikt voor een volledig verstedelijkte omgeving. Door de omvang van het complex en de uiterste bebouwingscontour  is er voor groenaanleg haast geen ruimte. Er is op de site van het voormalige Seca-benzinestation namelijk ook nog ruimte voor 26 bovengrondse parkeerplaatsen.”

Het BPA Grootveld waarbinnen deze Osteopolis kadert, moet nog wel  voor advies naar de Gecoro  (gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) maar waarschijnlijk wordt het al einde deze maand aan degemeenteraad  voorgelegd. “Wij pleiten alleszins voor een kleiner gebouw en meer plaats voor groen” zegt Roger Swalens van Zenne en Zoniën. ”In het kader van het lopende openbaar onderzoek hebben wij daar op aangedrongen. Wij zien het rustige karakter van Alsemberg steeds verder verdwijnen en helaas weinig of niets in de plaats komen dat het dorp een echte meerwaarde oplevert.”

Spooktram naar Alsembergse Vismarkt


Spooktram naar Alsembergse Vismarkt

Beersel – Het Alsembergse Winderickxplein zal nog enkele decennia moeten wachten op Tram 51. Dat blijkt uit navraag van Streekvereniging Zenne en Zoniën over de voorstellen die daarover opduiken in de pers. Volgens een MIVB-woordvoerder is er momenteel geen enkel concreet plan om tramlijn 51 te verlengen van de Put van Calevoet naar het centrum van Alsemberg.

Streekvereniging Zenne en Zoniën verbaast zich over de berichtgeving. “Blijkbaar krijgen we na de spoken in het kasteel van Beersel, een spooktram op de Vismarkt”. Het is niet omdat de tramverlenging als een heel lange termijndoelstelling in het Mobiliteitsplan van Beersel is opgenomen, dat er een realistische kans bestaat dat dit omstreden plan ook ooit werkelijkheid kan worden. “Iedereen met gezond verstand kan zien dat die optie technisch trouwens zo goed als onrealiseerbaar is. En de wenselijkheid en het nut van die lijn zijn in het licht vaneen degelijke ruimtelijke ordening en mobiliteit voor Beersel bovendien zeer omstreden”,

Veel goedkopere structurele verbeteringen van het fietspadennet en een ernstige afwikkeling van het vrachtverkeer zijn de uitdagingen waar Beersel voor staat. In het kader van het lopende onderzoek gaan wij dat zeker beklemtonen”.

Ook van een verlenging van lijn 4 naar het station van Ruisbroek is nog helemaal geen sprake. De prioriteiten van de Brusselse openbaar vervoermaatschappij  liggen helemaal elders, met name bij lijn 9 ( AZ Jette) en 62 (Navo), zo verneemt Zenne en Zoniën.