Beersels Mobiliteitsplan
Beersel heeft bijna een eigen mobiliteitsplan. Het Openbaar Onderzoek is afgesloten. De gemeenteraad kan het binnenkort theoretisch definitief goedkeuren. Een paar voorstellen die er in zijn opgenomen, kregen al heel wat media-aandacht. De mogelijke verlenging van tramlijn 51 en het voornemen om veel straten voor doorgaand verkeer te “knippen” stonden al in de schijnwerpers. Maar een evenwichtig en afgerond geheel is het niet geworden. Streekvereniging Zenne en Zoniën vraagt daarom het hele plan opnieuw te bekijken en daarbij te wachten op een definitieve uitspraak over de Ringweg om Lot, die al dan niet met medeweten van het Beersels bestuur door de Vlaamse overheid aan Beersel “cadeau is gedaan”.
Het Mobiliteitsplan kwam ook in het verleden al moeilijk op snelheid, stelt Zenne en Zoniën vast. Tussen de eerste “Oriëntatienota” van 28 september 2004, de aanvangsfase van de uitwerking van het Gemeentelijk Mobiliteitsplan in Beersel en het verdere “Overleg in ambtelijke werkgroep” over de herstart van het Mobiliteitsplan op 16 november 2009 verliepen vijf jaren. Het duurde nog bijna twee volle jaren vooraleer een ontwerp klaar was om aan de bevolking voorgelegd te worden in een Openbaar Onderzoek.
De gemeente Beersel heeft intussen de afgelopen zeven jaren een belangrijke evolutie gekend. De jongst n maanden is deelgemeente Lot onderdeel geworden van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. In het kader van dit VSGB heeft de Vlaamse Overheid een Openbaar Onderzoek georganiseerd waarop de inwoners van Lot en talloze sociaaleconomische actoren evenals verenigingen en actiegroepen allerhande massaal negatief hebben gereageerd. Deze reacties zijn door de Vlaamse Commissie Ruimtelijke Ordening besproken en deels overgenomen in haar advies over het GRUP VSGB.
De Vlaamse regering heeft als gevolg van de afwijzing van de oorspronkelijke plannen uiteindelijk een aantal belangrijke opties voor Lot aangepast, gewijzigd of geschrapt. Inmiddels zijn tal van die opties in de oude, ongewijzigde vorm in het Mobiliteitsplan van Beersel - al dan niet bijgeschaafd opgenomen en verwerkt Deze verouderde opties in een samenhangend geheel samenbrengen, is eigenlijk onbegonnen werk en vergt een volledige herziening van het Ontwerp van Mobiliteitsplan.
Daarom vraagt Zenne en Zoniën de definitieve goedkeuring van het plan op te schorten zodat het College van Burgemeester en Schepenen een volledig nieuw, aangepast en geactualiseerd voorontwerp kan uitwerken. Het is wachten op het advies van de Raad van State over het VSGB. Als dat er is, kan Beersel opnieuw aan de slag, zegt Zenne en Zoniën in uitgebreid commentaar naar aanleiding van het pas afgesloten Openbaar Onderzoek Mobiliteitsplan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten