zondag 1 januari 2012



RUP Wilderveld: vergiftigd kerstcadeau van de politieke meerderheid

Donderdag 22 december 2011 stond het RUP Wilderveld weer op de agenda van de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw.
Uitslag stemming gemeenteraad: 18 'voor' en 11 'tegen' het RUP Wilderveld. De meerderheid duwde  het RUP -waar zoveel om te doen is- erdoor, tegen het advies van de GECORO (adviescommissie) in!
Er werd gestemd over identiek hetzelfde RUP als in februari 2011, zonder ook maar in het minst rekening te houden met het recente, maandenlange werk van de GECORO die een evenwicht voorstelde tussen nieuwe wooneenheden en behoud van leef- en woonkwaliteit! 
Een aanvaardbaar RUP Wilderveld ligt op tafel als het advies van de GECRO wordt gevolgd, waarbij er in het Wilderveld ook dan nog heel wat woningen en ook straten bijkomen Het wijkactiecomité vond het GECORO advies een zeer goede evenwichtsoefening waarbij het RUP Wilderveld hier en daar werd aangepast om aan problemen en knelpunten tegemoet te komen. Waarom volgt het gemeentebestuur zelfs dit advies op 3 welbepaalde punten nu niet?  Waarover gaat het nu echt:
1. de GECORO adviseert het gebruik van het voetbalveld als groene zone van de wijk
>> in de beslissing gemeenteraad wordt het voetbalveld echter een woonzone (met wat groen). De gemeente is hier rechter en partij, want het voetbalveld is eigendom van de gemeente. De verkoop stond in 2011 reeds in de begroting.

2. de GECORO vraagt grotere verscheidenheid in woondichtheden; vooral in de zogenaamde modelwijk (kwalitatief wonen; project werd iets meer dan 10 jaar geleden gestart). 
>> de gemeente beperkt zich tot vage algemene normen, waardoor de eigenheid verloren gaat en een veel hogere dichtheid aan woningen toelaat. Ook hier verdwijnen vroeger de reeds voorziene en aangelegde groene zones. 
3. de GECORO is tegen de nieuwe ‘Colruyt’-weg omdat deze geen openbaar meer nut heeft. Bovendien stelt de GECORO terecht dat hiermee de Bergensesteenweg niet zal worden ontlast,
>> de gemeente wil de weg toch realiseren, al heeft ze intussen besloten dat het containerpark op deze site verdwijnt. Dit was juist het enige openbaar nut. De huidige beslissing bevat dus wel de onteigening van gronden (met openbare middelen) om een weg aan te leggen naar… een zeer klein  aantal privé bedrijven (waaronder de Colruytwinkel). Intussen voorziet de Vlaamse overheid om deze site in de toekomst te ontsluiten langs de zijde van het kanaal, waardoor de ‘Colruyt’-weg totaal overbodig zal worden.     

“Hallucinant” zegt het actiecomité Wilderveld Verstikt. De meerderheid heeft donderdag de inhoud ondergeschikt gemaakt aan blijkbaar andere, eigen belangen en het uitgebreide, stevig onderbouwde eindadvies van de onafhankelijke GECORO genegeerd.  
Positief is dat de volledige oppositie tegen het RUP Wilderveld heeft gestemd en haar motieven krachtig en goed onderbouwd heeft verwoord. Het is bemoedigend dat zowel de GECORO met deskundigen als de oppositiepartijen begrepen hebben waar het om draait: de wijk niet opgeven maar er een kwalitatieve inbreiding voorzien die de leef- en woonkwaliteit verbetert.

Een tachtigtal wijkbewoners trotseerden vorige week het winterse weer om de gemeenteraad bij te wonen. Het toont dat de bewoners belangstelling blijven hebben voor wat er zal gebeuren met hun wijk Wilderveld, ook al probeert de gemeente hen te ontmoedigen door onverwachts en net voor de kerstvakantie het RUP Wilderveld nog op de agenda te plaatsen.  Het wijkcomité betreurt ook dat de indruk gecreëerd wordt dat de inwoners tegen elk RUP Wilderveld zijn. Het tegendeel is waar: we zijn voorstander van een goed RUP die ook de problemen van de wijk mee helpt oplossen. En dat lag op tafel, mits ook aan de 3 knelpunten wordt tegemoetgekomen (zoals ook de GECORO adviseerde).   

Daar komt bovenop dat de gemeente de strikte procedures niet heeft nageleefd. De termijn van 180 dagen om het RUP terug op de gemeenteraad te plaatsen is immers bijna twee maanden verstreken waardoor de gemeenteraad niet meer geldig over dit RUP kàn beslissen. Het actiecomité heeft de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad nog op dit probleem gewezen maar de meerderheid heeft dit compleet genegeerd. Naast de inhoud wordt nu ook de procedure aan de laars gelapt… .

De laatste officiële stap die nu volgt, is de voorlegging van het RUP Wilderveld door de gemeente aan de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams Brabant met een hernieuwde vraag om goedkeuring. Vergeten we echter niet dat de provincie het plan al een eerste keer niet goedkeurde in haar besluit van 28 april 2011.  
Het Actiecomité "Wilderveld Verstikt" geeft sowieso niet op, de toekomst van heel het niet-landelijke deel van Leeuw hangt er immers van af: nu de inhoud blijkbaar niet meer telt zal het procedurespel ingezet worden. Het actiecomité zal zich beraden over de volgende stappen richting provincie, toezichthoudende overheid én rechtbank.

het Actiecomité "Wilderveld Verstikt"
1 januari 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten