woensdag 25 juli 2012

Pleidooi voor openheid en dialoog in Beersel


De meerderheidspartijen in Beersel hebben blijkbaar  recent een mededeling verspreid over de komst van een islamitisch centrum in de deelgemeente Lot.   Eerder heeft streekvereniging Zenne en Zoniën publiek aangedrongen op openheid en communicatie vanwege de Beerselse overheid en dat is nu blijkbaar (gedeeltelijk) gebeurd.   (zie onze vorige blogs en artikels in  de pers). Maar Streekvereniging Zenne en Zoniën komt hierbij ongevraagd en tot ongenoegen van haar voorzitter in politiek vaarwater terecht. “Men wil ons blijkbaar in een bepaalde partijpolitieke hoek drummen”, zegt voorzitter Roger Swalens:  Op de website van “Groen” Beersel  schrijft Jan Steyaert  vandaag  :
“De laatste weken werden de gemoederen in Lot behoorlijk opgehitst door Vlaams belang en Zenne & Zoniën in verband met de mogelijke oprichting van 'een moskee'.”

“Ik wens er op te wijzen dat onze vereniging  hier geheel ten onrechte  in verband wordt gebracht met een politieke partij. Ongewild of bewust  creëert men zo een sfeer waarin wij verdacht worden gemaakt en beschuldigd van “ophitsing”.  Dit is geenszins correct. Wij hebben daarentegen zeer expliciet betoogd dat wij het een dringende opdracht vinden van de gemeente-overheid in haar geheel  (en niet enkel  van de “meerderheidspartijen”) om de bevolking hierover te informeren en ook met de inwoners van Lot in dialoog te gaan.  Wij hebben gepleit voor openheid en dialoog, niet meer en niet minder.  Precies het omgekeerde van wat Groen op zijn website laat uitschijnen.  Wij betreuren dit ten zeerste en hebben daarom  gevraagd dit  recht te zetten. “ 

Faciliteitengemeenten remmen voorstadsnet



Merkwaardig:   Twee CDH-ministers uit Brussel en Wallonië  maken zich boos op de faciliteitengemeenten LINKEBEEK en SINT-GENESIUS-RODE  in verband met het voorstadsnet rond Brussel (GEN).  Dit terwijl franstaligen in die gemeenten aan de macht zijn en de burgemeester van Rode zelfs CDH-parlementslid is.

 De einddatum van de werken van het Gewestelijk Expres-net is alweer opgeschoven, ditmaal naar 2022. De werkzaamheden moesten aanvankelijk dit jaar al afgerond worden, maar schoven doorheen de jaren steeds op door een procedureslag. Die blijft  maar aanslepen.
De kans dat het Gewestelijk Expresnet, een net van snelle treinverbindingen naar Brussel, in 2020 zal operationeel zijn, wordt kleiner met de dag. In principe moest eind dit jaar de verdubbeling van het aantal sporen van twee naar vier volledig rond zijn. 

Er zijn nog steeds procedures aan de gang voor lijn 124 van Brussel naar Nijvel.Daar zijn drie klachten ingediend door de gemeenten Sint-Genesius-Rode en Linkebeek en een "collectief" van buurtbewoners uit Linkebeek.

Twee van de vijf hoofdlijnen zijn al afgewerkt. Op lijn 161 van Brussel naar Ottignies zitten we op schema en de lijn tussen Brussel en Denderleeuw zou eind 2015 klaar moeten zijn. Het is nu wachten op de andere vergunningen.

De Brusselse en Waalse ministers van Economie, Benoît Cereche (CDH) en André Antoine (CDH) zijn in een gezamenlijk persbericht niet mals voor spoorwegbeheerder Infrabel. Volgens hen ligt er bij Infrabel geen prioriteit om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. ‘Amper vijf procent van het meerjarenbudget van Infrabel wordt aangesproken voor de ontwikkeling van het GEN. Dat wordt zo afgedaan als een bijkomstige investering.’ Beide ministers hopen door een alliantie tussen Wallonië en Brussel het Gen toch nog tegen 2016 af te kunnen werken, maar dat is volgens Infrabel niet helemaal realistisch te noemen.

maandag 16 juli 2012

Willekeur in Sint-Genesius-Rode



*− Bron: belga.be en De Morgen
© belga.
Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte vraagt het gemeentebestuur van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode "op een klantvriendelijke en correcte manier te werk te gaan bij het beoordelen van verzoeken van verenigingen". Dat blijkt uit het antwoord van minister van Vlaamse Rand Geert Bourgeois op een schriftelijke vraag van Mark Demesmaeker (N-VA). Bourgeois zegt dat hij zich aansluit bij het verzoek van de gouverneur.
De gouverneur reageert daarmee op een klacht van Anne Sobrie, Vlaams schepen in Rode, na de gemeenteraad van 15 februari tegen de weigering van de Franstalige meerderheid om logistieke steun te verlenen aan de vzw Wauterbos Sport voor een aantal sportactiviteiten. Volgens Sobrie legden de Franstaligen bijkomende taalvoorwaarden op waarop de vzw niet kon ingaan. Sobrie legde ook klacht neer omdat de zaak niet op de gemeenteraadszitting behandeld werd. Dat is in faciliteitengemeenten decretaal verplicht over punten waarin het - evenredig samengestelde - schepencollege geen consensus kan bereiken.

Uit het onderzoek van de gouverneur blijkt echter dat het schepencollege geen enkel beslissing nam over de aanvraag. "Hiervan is geen enkel spoor terug te vinden op papier, noch in de notulen van het college, noch in de notulen van de gemeenteraad van 15 februari waar de oppositie nochtans vragen stelde over dit dossier. Door geen beslissing te nemen geeft de gemeente evenwel blijk van onbehoorlijk bestuur. Wanneer een vereniging zich tot een bestuur richt met een vraag tot steun mag zij terecht verwachten dat hierover een beslissing genomen wordt", aldus Bourgeois. Het gemeentebestuur ging volgens de minister ook in de fout door de zaak niet te agenderen op de gemeenteraad.

zaterdag 14 juli 2012

vzw de Rand heeft nieuwe website


nieuwe website: www.derand.be
 
De site ziet er niet alleen anders uit, hij is ook met meer structuur uitgebouwd rond de activiteiten van ‘de Rand’ : taalpromotie, onthaal en integratie, Randkrant en de zeven gemeenschapscentra (de Boesdaalhoeve, de Bosuil, de Kam, de Lijsterbes, de Moelie, de Muse en de Zandloper). Elk van de gemeenschapscentra heeft een eigen site met het cultuurprogramma, nieuws en andere activiteiten.
Vzw ‘de Rand’ is actief op verschillende terreinen. De nieuwe website gidst de bezoeker doorheen alle projecten en activiteiten. Om anderstaligen te onthalen, wordt specifieke informatie ook in het Engels, Duits en Frans gegeven. Dat gaat o.m. over taallessen Nederlands, taalstages en taalateliers
voor kinderen, het praatcafé Café Combinne en theaterproducties op maat voor wie Nederlands leert. Voorstellingen waar anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen, krijgen taalicoontjes, zodat bezoekers de moeilijkheidsgraad kunnen inschatten.
Een ticket of abonnement kopen, wordt eenvoudiger. Bezoekers kunnen on line hun zitje kiezen en
betalen, en hun ticket thuis afprinten.
Vzw ‘de Rand’ ondersteunt het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel en onthaalt anderstaligen. De organisatie is actief in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand met een specifieke taak in de faciliteitengemeenten.

donderdag 12 juli 2012

Beersel en de moskee in Lot


De mogelijke vestiging van een Moskee annex Islamitisch Centrum (of omgekeerd) in de Beerselse deelgemeente Lot zal ongetwijfeld tot felle controverses leiden en dreigt zelfs zijn schaduw vooruit te werpen op de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Extreme standpunten pro en contra zullen opduiken. Het gemeentebestuur heeft een  sleutelrol in dit debat. Maar schijnt dit nog niet helemaal te beseffen. Daarbij moet dit nieuwe “element” voor Lot in een bredere context worden gesitueerd. Dat de bewoners van Lot de industrie, het VSGB,  de Ringweg, de windmolens, de TGV al  hebben moeten slikken, zonder dat  al te veel naar hun mening is gevraagd, dat staat in schril contrast met de rust en de weelde die talloze residentiële  wijken in andere deelgemeenten toebedeeld hebben gekregen.
Dat Lot nu ook ongevraagd de zware opdracht krijgt om te zorgen voor een goede integratie van een bevolkingsgroep die door de vestiging van dit centrum ongetwijfeld maatschappelijk belangrijker wordt,  dat wordt niet met een vingerknip opgelost. En dat kan  evenmin met de quasi-dooddoener “vrijheid van godsdienst, vereniging, enz..” die wij in principe zeer hard en onvoorwaardelijk  steunen, worden weggewuifd. Wij beroepen ons ook even onvoorwaardelijk op het principe dat de gemeenteoverheid mede verantwoordelijk is voor een samenlevingsmodel dat de draagkracht van de plaatselijke gemeenschap ( in casu de deelgemeente Lot) niet overstijgt of ontreddert.
De verantwoordelijkheid van het huidige gemeentebestuur is daarom zeer groot. Ik ben enigszins verbaasd over het feit dat hierover niet meer openlijk wordt gecommuniceerd en dat de informatie alweer enkel via  een uitgesproken informeel circuit van roddels en “ van horen zeggen” beschikbaar is. Openbaarheid van bestuur verdient een andere  en betere invulling. Ik kijk er naar uit.

Roger Swalens, voorzitter Streekvereniging Zenne en Zoniën (in persoonlijke naam).

maandag 9 juli 2012

Vragende Partij in Beersel wil geen brug


We ontvingen een late reactie op een  "brugplan" in Beersel. Een kritische lezer laat ons weten: "Een dure brug te ver". Vragende partijen genoeg, blijkbaar.

"Ik ken de omgeving van de Beemd, de Dam, het Broek  en de Meent  op de grens van Rode en Alsemberg tamelijk goed. Beroepshalve kwam ik er vroeger dagelijks. Het verbaast mij daarom dat er zo veel geld – bijna 125.000 euro – wordt uitgegeven aan een brug over de Molenbeek die eigenlijk overbodig is.
Om de kinderen, jongeren en andere fietsers veilig naar de scholen in Alsemberg en Rode te brengen, beschikt men over een compleet heraangelegde brede fietsweg tussen Tenbroek  ( de Beemd ter hoogte van de Lidl) en het kruispunt met de Pastoor Bolsstraat. Daar heeft men wel de nieuwe Colruyt toegelaten, wat bijkomende verkeersoverlast en gevaar oplevert. Dit kruispunt laat men aan zijn lot over, het bestaande zebrapad is zelfs nog altijd niet  opnieuw geschilderd. Dat kost nochtans een pak minder.

Vanaf het Winderickxplein had men ook een fietsstrook kunnen voorzien tot aan dit kruispunt en dat is niet gebeurd. Ook kan het bestaande “fietspad” (eigenlijk die naam niet waardig) gemakkelijk aan beide straatkanten verlengd worden vanaf de “oude” Colruyt (nu de “Lambiek” en binnenkort ook fuifzaal) tot aan Winderickx enerzijds en van aan Winderickx tot aan de parking zijde Sint-Victor anderzijds. Kost allemaal quasi niks en verhoogt de veiligheid aanzienlijk meer dan een dure brug in de natuur. Misschien is de éne tegenstem op de gemeenteraad van juni 2012 tegen dit bizarre plan dus  wel nuttig geweest om deze geldverspilling aan te kaarten. En na te denken over echte veiligheidsmaatregelen."

zaterdag 7 juli 2012

Halse Boommarter

plan boommarter

Plan Boommarter wil het Hallerbos, het Maasdalbos, de Berendries,… met elkaar verbinden.
Wil jij het prachtige Plan Boommartergebied beter leren kennen? Dat kan! Plan Boommarter stippelde twee routes uit: een korte van 4,4 km en een lange van 11,3 km, die je dwars door het gebied leiden.
De wandelkaart kan je gratis afhalen op de toeristische dienst van Halle (Oud stadhuis, Grote Markt) en aan de infobalie van het stadhuis.
Je kan de wandeling starten op eender welke plek: parkings en drinkgelegenheden langs de route staan aangeduid. Let wel op, de wandeling is niet bewegwijzerd. Je hebt dus zeker de wandelkaart nodig om de route te kunnen volgen.


Heb je opmerkingen of vragen? Laat gerust iets weten via info@planboommarter.be of raadpleeg www.planboommarter.be voor meer info.

woensdag 4 juli 2012

Windturbines Beersel ongezond ?

Podcast Hendrik Cammu (55): 'Windturbines zijn ongezond'

Windturbines maken wind, maar ook veel lawaai. Dat lawaai is ziekmakend, zegt dokter Hendrik Cammu.

Beluister Dokter Hendrik Cammu en de podcasts van Eos ook via iTunes of via Soundcloud.