De mogelijke vestiging van een Moskee annex Islamitisch Centrum (of omgekeerd) in de Beerselse deelgemeente Lot zal ongetwijfeld tot felle controverses leiden en dreigt zelfs zijn schaduw vooruit te werpen op de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Extreme standpunten pro en contra zullen opduiken. Het gemeentebestuur heeft een sleutelrol in dit debat. Maar schijnt dit nog niet helemaal te beseffen. Daarbij moet dit nieuwe “element” voor Lot in een bredere context worden gesitueerd. Dat de bewoners van Lot de industrie, het VSGB, de Ringweg, de windmolens, de TGV al hebben moeten slikken, zonder dat al te veel naar hun mening is gevraagd, dat staat in schril contrast met de rust en de weelde die talloze residentiële wijken in andere deelgemeenten toebedeeld hebben gekregen.
Dat Lot nu ook ongevraagd de zware opdracht krijgt om te zorgen voor een goede integratie van een bevolkingsgroep die door de vestiging van dit centrum ongetwijfeld maatschappelijk belangrijker wordt, dat wordt niet met een vingerknip opgelost. En dat kan evenmin met de quasi-dooddoener “vrijheid van godsdienst, vereniging, enz..” die wij in principe zeer hard en onvoorwaardelijk steunen, worden weggewuifd. Wij beroepen ons ook even onvoorwaardelijk op het principe dat de gemeenteoverheid mede verantwoordelijk is voor een samenlevingsmodel dat de draagkracht van de plaatselijke gemeenschap ( in casu de deelgemeente Lot) niet overstijgt of ontreddert.
De verantwoordelijkheid van het huidige gemeentebestuur is daarom zeer groot. Ik ben enigszins verbaasd over het feit dat hierover niet meer openlijk wordt gecommuniceerd en dat de informatie alweer enkel via een uitgesproken informeel circuit van roddels en “ van horen zeggen” beschikbaar is. Openbaarheid van bestuur verdient een andere en betere invulling. Ik kijk er naar uit.
Roger Swalens, voorzitter Streekvereniging Zenne en Zoniën (in persoonlijke naam).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten