woensdag 25 juli 2012

Faciliteitengemeenten remmen voorstadsnet



Merkwaardig:   Twee CDH-ministers uit Brussel en Wallonië  maken zich boos op de faciliteitengemeenten LINKEBEEK en SINT-GENESIUS-RODE  in verband met het voorstadsnet rond Brussel (GEN).  Dit terwijl franstaligen in die gemeenten aan de macht zijn en de burgemeester van Rode zelfs CDH-parlementslid is.

 De einddatum van de werken van het Gewestelijk Expres-net is alweer opgeschoven, ditmaal naar 2022. De werkzaamheden moesten aanvankelijk dit jaar al afgerond worden, maar schoven doorheen de jaren steeds op door een procedureslag. Die blijft  maar aanslepen.
De kans dat het Gewestelijk Expresnet, een net van snelle treinverbindingen naar Brussel, in 2020 zal operationeel zijn, wordt kleiner met de dag. In principe moest eind dit jaar de verdubbeling van het aantal sporen van twee naar vier volledig rond zijn. 

Er zijn nog steeds procedures aan de gang voor lijn 124 van Brussel naar Nijvel.Daar zijn drie klachten ingediend door de gemeenten Sint-Genesius-Rode en Linkebeek en een "collectief" van buurtbewoners uit Linkebeek.

Twee van de vijf hoofdlijnen zijn al afgewerkt. Op lijn 161 van Brussel naar Ottignies zitten we op schema en de lijn tussen Brussel en Denderleeuw zou eind 2015 klaar moeten zijn. Het is nu wachten op de andere vergunningen.

De Brusselse en Waalse ministers van Economie, Benoît Cereche (CDH) en André Antoine (CDH) zijn in een gezamenlijk persbericht niet mals voor spoorwegbeheerder Infrabel. Volgens hen ligt er bij Infrabel geen prioriteit om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. ‘Amper vijf procent van het meerjarenbudget van Infrabel wordt aangesproken voor de ontwikkeling van het GEN. Dat wordt zo afgedaan als een bijkomstige investering.’ Beide ministers hopen door een alliantie tussen Wallonië en Brussel het Gen toch nog tegen 2016 af te kunnen werken, maar dat is volgens Infrabel niet helemaal realistisch te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten