donderdag 31 januari 2013

Wijkcomité Sint-Rochus wil inspraak in mobiliteitsplan

Op de Halse Sint-Rochuswijk is er ongerustheid van wijkbewoners, scholen, lokale verenigingen en handelaars over de leefbaarheid van hun wijk. Met zijn meer dan 9.000 bewoners is Sint-Rochus de grootste wijk van Halle, met meer inwoners dan de deelgemeenten Buizingen en Lembeek. Een wijkcomité wil meer en beter betrokken worden bij het beleid in een open en voorafgaande participatie. Het vindt dat een thema als leefbaarheid start bij het actief betrekken van bewoners.
Dit slaat in  de eerste plaats op mobiliteit maar ook op andere thema's die de leefbaarheid en het wijkgevoel kunnen bevorderen als daar zijn milieuaspecten, meer groen en ontspanningsmogelijkheden voor de jeugd en steun voor de lokale handel. Zo ziet het comité de kerk en haar omgeving uitgroeien tot een multifunctioneel wijkcentrum dat de motor kan zijn van een dynamischer en leefbaar St-Rochus.
Bezorgdheid is er nu vooral over het mobiliteitsplan van de stad en het ontbreken van een ernstige leefbaarheidsstudie over de impact van dat plan op de wijk. Het overlegplatform heeft daarover een nota overgemaakt aan de gemeenteraad op 27 februari van verleden jaar. Deze nota, die tot op heden zonder antwoord blijft, kan gezien worden als de basistekst van het comité en vat hun vele vragen samen.
Voorzitter Jan De Brabander van het wijkcomité: “Zo blijft het het definitief goedgekeurde mobiliteitsplan vaag over wat de impact is van geplande grote projecten, zoals Arkenvest, de ondertunneling van de A8 en verbreding van het kanaal, op een wijk als St-Rochus. Verder staat er naast de erkenning van het probleem geen enkele concrete maatregel in het plan van de stad om de leefbaarheid te garanderen. We denken dat een efficiënt en duurzaam verkeersbeleid in de eerste plaats moet gericht zijn op het weren en ontmoedigen van privé gemotoriseerd vervoer uit de binnenstad en druk bewoonde wijken en straten. Stellen dat er op het einde van de landingsbaan een rotonde zou komen is toch geen oplossing ten gronde. Eénrichtingsverkeer op de Sint-Rochusstraat kan een goede piste zijn (we laten even in het midden in welke richting) Essentieel is daarbij evenwel dat men de totale leefbaarheid in de andere straten waarborgt, minstens op het huidig niveau. De kruispunten en de straten waarlangs het verkeer zou worden afgeleid zijn hiervoor totaal niet uitgerust”.
Verder zegt het wijkcomité dat met de milieugevolgen in de studie zo goed als geen rekening gehouden (buiten één zinnetje dat de stad aan een infosessie zal deelnemen...) wordt. Een grondige screening van alle milieueffecten lijkt in een duurzame aanpak toch essentieel

Editiepajot_halle_rochus_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
Daarom heeft het comité  gevraagd om de definitieve goedkeuring van het mobiliteitsplan voor  St-Rochus uit te stellen tot na een grondige leefbaarheidsstudie. Het wijkcomité St-Rochus ambieert uit te groeien tot een gesprekspartner voor het gemeentebestuur vanuit een positief en uitdrukkelijk a-politiek project.


bron: Editiepajot / Felix Merckx 

woensdag 30 januari 2013

Lembeekbos blijft voorlopig privé


De Vlaamse Overheid zal het Lembeekbos in Halle nog niet meteen onteigenen. Het bos, dat een bijzondere ecologische waarde heeft, is nu eigendom van de Franstalige universiteit ULB. De Vlaamse regering wilde het graag verwerven zodat het Agentschap Natuur en Bos het zelf zou kunnen beheren en beter ontsluiten voor het publiek. De ULB is echter nooit bereid geweest om Lembeekbos te verkopen.

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege antwoordt op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) dat het huidige beheersplan voor Lembeekbos in 2015 afloopt, en dat ze de ULB bij de opmaak van een nieuw plan wil dwingen om het gebied in te schakelen in de doelstellingen van de Vlaamse regering, onder meer het regelen van de toegankelijkheid. Als de onderhandelingen daarover met de ULB niet lukken, zal de onteigeningsprocedure toch worden ingeleid, zegt Schauvliege. 
Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker : "Ik had vernomen dat een onteigeningsdossier was voorbereid, en eigenlijk had ik liever een snelle start van de onteigeningsprocedure gezien. Er zijn al talloze pogingen geweest om met de Franstalige universiteit ULB een gesprek aan te knopen over een overdracht, maar altijd zonder resultaat. We hebben wel heel veel geduld! Maar goed... het belangrijkste is dat de doelstellingen van de Vlaamse Overheid inzake beheer en toegankelijkheid uiteindelijk zullen gehaald worden. Lembeekbos is een cruciale schakel in de Groene Gordel rond Brussel en biedt heel wat bijkomende opportuniteiten voor het natuurverbindingsproject Plan Boommarter."
 
Bron: Editiepajot - Felix Merckx

dinsdag 29 januari 2013

Bouwplannen voor Lot in Harde cijfers

Het wordt de jongste tijd wat stilletjes in Lot. Tijd om de politici uit hun winterslaap te halen en de punten op de i te zetten. Wij vragen opheldering. Plannen kunnen veranderen en beperkt worden. Sint-Pieters-Leeuw gaf zopas het voorbeeld met Wilderveld. Wij verwachten van Beersel gelijkaardige initiatieven. Kleinschaliger voor Lot, dat is onze betrachting.


Wij zetten alles even op een rijtje:

-   28.09.2011: de gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) voorlopig vast. Dat plan bevat ook een aantal tabellen waaruit blijkt welke bijkomende woonprojecten de gemeente en het Vlaams gewest in de verschillende Beerselse deelgemeenten willen gerealiseerd zien en hoeveel bijkomende wooneenheden daarmee gemoeid zijn. Het valt op dat Lot van alle deelgemeenten veruit de grootste inspanningen moet leveren, zowel op korte als middellange termijn.

In de tabel genaamd "voorstel aansnijdingen en bouwmogelijkheden Lot" wordt er m.n. een perceel "WU 9" vermeld dat ook wordt aangeduid als "strategisch woonproject wolfabriek": daar zijn er volgens de tabel (slechts) 53 bijkomende wooneenheden voorzien. Op de bijhorende plannen kan men zien dat het gaat om een perceel dat zowel de Cartonexsite (= oude wolfabriek) omvat als een kleiner braakliggend terrein dat ten oosten daarvan ligt.

-   25.11.2011: in het Nieuwsblad wordt de Brusselse projectontwikkelaar CFE aan het woord gelaten die zich bezig houdt met het strategisch project Wolfabriek. Deze zegt dat er 100 bijkomende woongelegenheden en nog een aantal lofts komen (dus veel meer dan de 53 uit het voorlopige GRS);

-   02.01.2012: Zenne en Zoniën en het actiecomité "Geen Ringweg in Lot" verspreiden een persbericht via de blog van Zenne en Zoniën: "Lot wil ademruimte". Daarin analyseren zij het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en klagen zij aan dat het reeds felgeplaagde Lot op het vlak van de bijkomende woonprojecten (opnieuw) de zwaarste inspanningen zal moeten leveren. De totalen van de bijkomend in te vullen woongebieden op korte termijn (0-5 jr.) en middellange termijn (5-10 jr.) uit het plan, spreken voor zich:

Lot: 207 wooneenheden;
Alsemberg: 14 woneenheden + seniorenvoorzieningen
Beersel: 8 wooneenheden;
Dworp: 23 wooneenheden
Huizingen: 0 wooneenheden.

207 bijkomende wooneenheden op korte en middellange termijn, dat gaat de draagkracht van Lot te boven, zo luidt het nog in dat persbericht.

- 25.04.2012: na afsluiting van het openbaar onderzoek past het college in allerijl het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan aan.

De definitieve versie van dat gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt op 25 april 2012 door de gemeenteraad goedgekeurd (de meerderheidspartijen CD&V, SP-a/Groen slagen er maar in om het goedgekeurd te krijgen nadat de Franstalige raadsleden zich bij de stemming onthouden).

De burgemeester leest de "drukkingsgroepen" tijdens de raadszitting de les omdat zij hun kritiek op verkeerde cijfers zouden baseren. Zijn speech wordt iets later zelfs op de website van zijn partij gezet.

Pas na de goedkeuring ervan, krijgen de actiecomités het aangepaste plan te lezen.

De totalen op basis van de voormelde tabel zien er nu een stuk anders uit:

Lot: 144 wooneenheden
Alsemberg: 14 wooneenheden + seniorenvoorzieningen;
Beersel: 8 wooneenheden;
Dworp: 22 wooneenheden;
Huizingen: 0 wooneenheden.

Aanvankelijk begrijpen de actiecomités niet goed hoe men tot die opmerkelijke daling qua wooneenheden voor Lot gekomen is (van 207 naar 144).
Het verschil lijkt hoofdzakelijk terug te voeren op het feit dat de cijfers voor het perceel "W09" (oorspronkelijk genaamd: "strategisch project wolfabriek") aangepast zijn: thans zijn er  nog slechts 12 wooneenheden voorzien (in de plaats van 53 in het voorlopige ontwerp).

Het lijkt haast onmogelijk dat de gemeente het oorspronkelijke project (deels) heeft afgeblazen... Na enig zoeken blijkt dan dat de gemeente hier gewoon de vergelijkingsbasis "creatief" heeft "aangepast": waar het perceel "WU9" (oorspronkelijk genaamd "strategisch project Wolfabriek") op de oorspronkelijke plannen zowel de Cartonexsite als het daarnaast liggende - veel kleinere - braakliggende terrein omvatte, omvat dit perceel op het nieuwe plan enkel nog het kleinere braakliggend terrein.

De wooneenheden die op de Cartonex/Wolfabriek-site zelf moeten komen (het woonproject dat op dat ogenblik in Lot het verst is gevorderd !), worden dus niet langer vermeld in de definitieve versie van het GRS. Logisch dat men op die manier tot een lager totaal aan bijkomende wooneenheden voor Lot uitkomt. Maar in de realiteit  blijkt er niets te zijn veranderd: van een afblazen van het project, blijkt op het terrein geen sprake  (op dat ogenblik hebben bulldozers ter plekke zowat alles behoudens het historische gebouw en de schoorsteen platgegooid).

22.05.2012:    Zenne en Zoniën en het actiecomité "Geen Ringweg in Lot" doen dit verhaal op de website van Z&Z. Zij doen dit door de speech van de burgemeester texto te hernemen en deze punt voor punt aan te vullen met hun punten van weerlegging (zie de blog dd. 22 mei 2012: "Beersel - Structuurplan Bestuur gaat niet in op Kern van de zaak").

Eigenaardig genoeg wordt de speech van de burgemeester enkele dagen later van de website van zijn partij gehaald ...

Het persbericht besluit: wanneer men rekening houdt met het project Wolfabriek, dan is de 207 wooneenheden waarvan wij eerder spraken, wellicht nog een schromelijke onderschatting. Profetische woorden, zo blijkt nu...

13.12.2012:    Het Laatste Nieuws brengt een interview met de Brusselse projectontwikkelaar voor de site van de Wolfabriek (thans kennelijk geheten: Schepperssite). In de aanhef van het artikel is er sprake van 180 bijkomende woongelegenheden. In het artikel zelf worden echter de volgende cijfers gegeven: 21 eensgezinswoningen, 105 appartmenten, 22 lofts (dat zijn 148 wooneenheden en dus geen 180 indien we goed kunnen tellen...). Daarvan zouden er 55 gereserveerd zijn voor de sociale huisvestingsmaatschappij (in de oorspronkelijke plannen: 46).

Moraal van het verhaal: verwarring troef in Lot. Wat wordt het nu op die site: 53 bijkomende wooneenheden, 100, 12, of 148 ? En wat zal het binnen een week, een maand, een jaar zijn ? En hoe ernstig kun je al die cijfers nemen die men aanhaalt om te zeggen dat het in Lot wel zal meevallen qua woonuitbreiding, indien men zulke cijfers toch om de haverklap "aanpast".   

Kennelijk is er sommigen veel aan gelegen om hierover niet transparant te zijn. Dit doet alvast het ergste vermoeden over de ware plannen voor onze deelgemeente..




maandag 28 januari 2013

Voorzitter bepleit dorpsinitiatieven

Voorzitter Roger Swalens was op 20 januari 2013 op uitnodiging van Open Beesel te gast in De Moriaan. Zijn toespraak, toegespitst op de Beerselse politieke actualiteit, lees je hieronder:



Dames en heren,

Gilbert heeft me gevraagd om vandaag voor jullie als gelegenheidspreken het woord te voeren. Hiermee neemt hij een weliswaar berekend risico, want naar het schijnt hebben ikzelf en mijn vereniging Zenne en Zoniën bij sommige mensen de reputatie van onverbeterlijke dwarsliggers. Ik spreek hier dan ook in eigen naam, wat ik zeg zijn niet noodzakelijk de standpunten van Zenne en Zoniën.
Een nog groter risico heb ik zelf genomen door de welluidende titel “dorpsinitiatieven en burgerdemocratie” te kiezen voor mijn uiteenzetting naar aanleiding van jullie nieuwjaarsreceptie. Politiek van op de zijlijn, zou men kunnen zeggen. De zoveelste betweter die aan de anderen nu eens gaat leren hoe ze het zouden moeten doen.
Ik ga in elk geval enkele beschouwingen in die richting houden, maar niks van wat ik beweer is te nemen of te laten. Denk er eens over na en denk er daarna het uwe over.
Graag neem ik u mee op een kleine tocht vanaf de voet van de Alsemberg tot aan het station van Lot. Als ik daar beland ben, kan ik nog alle kanten uit en ben ik veilig.
Ik kom al te voet van aan de Rondenbos, bij de ingang van het Gemeentehuis, waar mijn oog al lang niet meer valt op de stapel achteloos weggegooide verkeersborden die vroeg of laat toch door iemand moeten worden betaald. Straks neem ik u mee langs de Wolfpoort of de Kluts of de Kwetterweide of het Donderveld tot aan de rotonde van Kesterbeek, we donderen daarna de Lakenberg af, ik spring over de Zenne en de Cartonnex en land veilig vlak voor de Sashoek en niet Over de Vaart in Lot.
Onderweg kom ik ten minste twee professoren tegen met wie ik een klapke doe en nog enkele andere geleerde plannenmakers kruisen mijn pad. Aan het einde van mijn voettocht moet voor iedereen hier aanwezig min of meer duidelijk zijn wat wij met Zenne en Zoniën verstaan onder burgerdemocratie.

Op mijn weg naar de Moriaan bewandelde ik al de kasseien van de Onze Lieve Vrouwstraat. Mooie kasseien, de aanleg ervan heeft nogal lang geduurd, volgens sommige zuurpruimen veel te lang. Die van de Laarheidestraat in Beersel moeten zich dus nu niet ongerust maken, aan de Onze Lieve Vrouwstraat in Alsemberg werden ook al niet te veel woorden vuil gemaakt. Klein detail: de Onze Lieve Vrouwstraat heeft aan beide zijden een brede betonnen strook. Die is helaas net 20 of 30 cm te smal, om er comfortabel op te kunnen fietsen. Iets wat onze beleidsmakers en plannensmeders is ontgaan. Zelf hebben die weinig tijd om de fiets op te springen, denk ik. Enfin, dat had beter gekund en niemand heeft hen dat mogen, kunnen of durven zeggen.
Aan het kruispunt met de Pastoor Bolsstraat stoot ik op een kale driehoek waar eens een pittoresk huisje in het groen stond. Dat heeft Beersel onteigend omdat er een parkeerterrein komt. Zonder veel protest, behalve van Zenne en Zoniën. Hier is dus een van de meest charmante hoekjes van Alsemberg verloren gegaan. Ja, de komst van Zennehart vraagt bijkomende parkeerruimte, zo beseft men nu. We hebben te gepasten tijde op het probleem gewezen, maar onze stem is niet gehoord. Is dat erg? Dat is zo erg als je het wil maken. En met protesteren maakt ge u niet altijd sympathiek.

Ik stel voor dat jullie me nu volgen, de Genstberg op, tot aan één van de mooiste rotondes die Beersel rijk is. De hond die daar in december is opgedoken, nog sneller dan de Watertoren is afgebroken (en dat duurde geen twee volle dagen), kijkt zelf niet naar Brussel. Maar wij hebben wel een mooi uitzicht op de hoofdstad. Naast ons staat plots VUB-professor Eric Corijn, sociaal geograaf die zopas op emeritaat is gegaan. Ons zegt de naam niet zo veel, maar in Brussel en ver daarbuiten geldt hij als een autoriteit. Hij is een gepassioneerde verdediger en liefhebber van de stad in het algemeen en van Brussel in het bijzonder. Hij laat ons verstaan – het is wetenschappelijk onvermijdelijk zelfs – dat we eigenlijk geen keuze hebben: iedereen moet stedeling worden en Brussel reikt binnenkort tot in Aalst. Dat is de toekomst, de vooruitgang.
We zullen dus eerder vroeg dan laat de geneugten van de stad in Beersel mogen proeven. We worden een stuk stad. Met of tegen onze zin. Brussel loopt over van het volk en wij hebben hier de plaats om dat volk te placeren. Goed nieuws.
Maar er is nog betere nieuws. We hebben ook nog voldoende groen om ons stukje stad op te vrolijken. Zo staat het in de toekomstvisie van de professor. We nemen dus de kortste weg door het Gasthuisbos naar de open vlakte van de Meigemheide, enorm stadspark van de toekomst. Tegenwoordig is dat allemaal nog land van Teirlinck en krijgen we subsidies van de Vlaamse overheid die dit natuurpark voor ons en volgens professor Corijn voor de stedelingen die we zullen worden, gaat inrichten, hoevetoerisme inbegrepen.
Veertig jaar geleden stond Zenne en Zoniën mee aan de wieg van de bescherming van deze open ruimte als landschap. Naar het schijnt is de uitbouw van het Land van Teirlinck nu in veilige groene handen die te jong zijn om aan dat verleden herinneringen te kunnen hebben. Ik zou hierover kunnen uitweiden, maar we moeten verder.
Via de Hauwaertstraat – we zijn nu officieel in Dworp – bereiken we één van de vele mooie rotondes die Beersel rijk is, in Kesterbeek. In de buurt van de Lambiekton die daar hangt te pronken staat geheel onverwacht een andere VUB-professor op rust bloednuchter op ons te wachten: de bekende socioloog Mark Elchardus. Hij toont zich beroepshalve nog altijd bezorgd over de toekomst van ons dorps- en verenigingsleven. Al jaren bestudeert deze minzame prof, die wel eens de huisideoloog van de Spa wordt genoemd, hoe wij ons verenigen en welke invloed dat heeft op onze politiek en samenleving.
Ik verschiet me dan ook een dubbele bult. Deze geleerde man bevestigt onomwonden wat hij onlangs ook al in een interview met het weekblad Knack verkondigde, namelijk dat zowel Groen als de Spa bij uitstek individualistische partijen zijn geworden. Veeleer stadspartijen dus. Om over na te denken.
Intussen, stel ik voor, keren wij zelf toch vol optimisme terug naar onze mooie dorpen, we laten een van de mooiste toekomstige rotondes daarbij uiterst rechts van ons liggen, dat aan het kruispunt van de Laarheidestraat en het Lobbos. Iedereen kent ongetwijfeld de kilometerslange files die je er dagelijks moet trotseren. En het is niet de kortste weg naar Lot.
Ik ben wel zedelijk verplicht hierover een anekdote te vertellen. Een week voor de verkiezingen van 14 oktober reed ik met de Fietsersbond mee langs een reeks “knelpunten”. De voorzitter van de bond was onze deskundige gids. Hij kraakte tot mijn verbazing die toekomstige rotonde even deskundig tot op het bot af. Net zomin als over het protest van de omwonenden, is er van die Fietsersbondkritiek achteraf nog veel gehoord. Zelfs niet binnen de eigen groep van de Fietsersbondvoorzitter want die had de aanleg op de gemeenteraad mee goedgekeurd.
Hoe dan ook, we hebben goede remmen, snellen de Lakenberg af en laten ook het synthetisch voetbalveld rechts van ons liggen. We zijn bijna in Lot, waar klagen volgens kenners een kunst is.
Lot heeft dus wel veel lawaai gemaakt en dat is wel gehoord, dank zij ondermeer dat Actiecomité dat meer dan 1200 handtekeningen bijeenbracht tegen de aanleg van een Ringweg, waar velen in Beersel eerst voor waren en iedereen nu officieel tegen is. Ge moet al eens een bocht kunnen nemen als ge in de politiek zit en het zijn alleen ezels die niet van gedacht veranderen. Maar dat moet ik hier eigenlijk niet komen vertellen.
Hoe het daar in Lot verder gaat aflopen met de vele woningbouwplannen en de Ringweg en de projecten van de Laagste Prijzenkampioen en de afwikkeling van het zwaar verkeer via nieuwe rotondes die beter zijn dan die aan de Welkom, is voorlopig niet duidelijk. Wel is de voorbije twee jaar gebleken dat Lot als dorp veel initiatief heeft getoond. Niet iedereen was daar even blij mee, en niet iedereen apprecieert even sterk dat mensen op wie geen kleur te plakken is, zich met van alles en nog wat gaan bemoeien. Voor ons is dat nu precies wel burgerdemocratie. Niet gewoon aannemen wat de politiekers u willen doen geloven, u niet direct laten overdonderen door de dure stadhuiswoorden van de studiebureaus maar zelf op onderzoek gaan en in groep uitzoeken wat voor uw dorp de beste toekomstperspectieven biedt. Ik stel vast dat Lot die levende dorpssfeer nog kent, meer dan andere Beerselse deelgemeenten die al te sterk “residentieel” zijn geworden. En dat ze in Lot willen proberen dat zo te houden. Dat is natuurlijk de kern van hun ongerustheid en dat moeten de politici naar waarde weten te schatten. (Ze hebben daar in Lot nog geen slag van de windmolen gekregen!)
In de veertigjarige geschiedenis van onze streekvereniging heeft de gedachte aan samenwerking en geloof in eigen kracht altijd centraal gestaan. Samenleven gebeurt van onderuit en kan men niet van bovenaf opleggen. We proberen in dezelfde richting verder te werken en dat was dan ook onze drijfveer om in Lot mee aan de kar te trekken.

Nu we in Lot zijn aangekomen, zonder kleerscheuren de Zenne over geraakt en bij het standbeeld van Renaat van Elslande op de bus kunnen wachten, trek ik uit deze korte voet- en veldtocht de volgende conclusies:
1.      Ik ben zeker weer te negatief geweest. Het zij zo.
2.      Ik heb geen opsomming gegeven van de talloze roemrijke wapenfeiten waarop Streekvereniging Zenne en Zoniën prat kan gaan en ik heb zelfs niks gezegd over Alsemberg 2000. Men kan dat onder andere nalezen op www.zevendekracht.tk.
3.      We zijn  en blijven politiek onafhankelijk maar wel democratisch betrokken, onder het motto “groen, landelijk, Vlaams” (dat laatste zonder met vlaggen te staan zwaaien).
4.       Bedankt, Open Beersel, dat jullie ons nog eens de kans gaven onze ideeën te formuleren.

En nu ga ik er van profiteren om op de 50 te springen, zolang het voor gepensioneerden nog gratis is. Welke exotische delicatessen zal ik mij op de markt aan het Zuidstation aanschaffen? Ik weet het nog niet. Rijd die bus wel met dit weer?
Wait and see en alvast bedankt voor uw aandacht.


maandag 21 januari 2013

Aandacht voor lidgeld




De voorzitter vraagt even uw aandacht

We hebben net een succesvolle viering 40 jaar Zenne en Zoniën achter de rug.
Om ook in 2013 volop actief te kunnen zijn, rekenen we er op dat iedereen zo vlug mogelijk zijn bijdrage van minimum 10 euro betaalt op IBAN rekeningnummer van Zenne en Zoniën vzw: BE70 97302781 8725 BIC:ARSPBE22.

Dank voor uw steun in het verleden, en een succesvol 2013 toegewenst. Wij rekenen verder op u.




Roger Swalens
Voorzitter Streekvereniging Zenne en Zoniën

Hart voor uw streek

dinsdag 15 januari 2013

Ringweg bracht ze samen in Lot


Het actiecomité Geen Ringweg in Lot hield afgelopen zondag  op het Europaplein een Nieuwjaarsdrink. Bedoeling van de gezellige organisatie was niet alleen de Lottenaren te blijven betrekken bij verdere acties, maar ook  geld bijeen te brengen om juridische procedures mee te bekostigen. Het voorbije jaar was enorm druk voor het actiecomité. De schorsing van de aanleg van een ringweg om Lot, die was opgenomen in het Ruimtelijk Structuurplan van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel (VSGB), was een eerste succes.

‘De ringweg komt er voorlopig niet. De aanleg is geschorst, in afwachting van een definitieve uitspraak over de opportuniteit ervan', aldus Mieke Van Gerwen.

Intussen blijven we er bij de betrokken partijen op aandringen om  uit te kijken naar een betere oplossing, want voor de bewoners in de Zennestraat is de toestand ondraaglijk.

Samen met Streekvereniging Zenne en Zoniën ging het actiecomité ook in verzet tegen het gemeentelijk structuurplan. De grootste kritiek was toen dat er in Lot te veel en te hoog dreigt gebouwd te worden, en dat de gemeente de richtlijnen van het VSGB veel te slaafs achternaliep.

Het structuurplan werd toch goedgekeurd en het gemeentebestuur wees er toen op dat er geen enkele intentie is om het aantal bouwlagen te verhogen. ‘Hoogbouw blijft mogelijk, al hebben de  gemeentepolitiekers hopelijk begrepen dat de Lottenaren er zich zullen blijven tegen verzetten. In buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw is het nieuwe bestuur trouwens al teruggekomen op eerder genomen beslissingen, met name in het dossier Wilderveld. Men gaat voor anders en beter. Dit kan bij ons toch ook', aldus  Mieke Van Gerwen. Zij verwacht dat het alleszins verder uitkijken blijft naar de evoluties in de Beerselse deelgemeente, want de kans dat Lot verder verstedelijkt is in de huidige context nog altijd zeer reëel.

dinsdag 8 januari 2013

Het Leeuwe-plan wil een nieuw RUP Wilderveld



Persbericht januari 2013:
Het Leeuwe-plan wil een nieuw RUP Wilderveld
De bewoners van het Wilderveld zijn heel erg opgetogen met “Leeuwe-plan 2020” van het nieuwe gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw.

In het bestuursakkoord tussen coalitie-partners N-VA en CD&V wordt uitdrukkelijk gesteld dat het huidig (en erg omstreden) RUP Wilderveld niet wordt behouden zoals het werd goedgekeurd. Een nieuw RUP zal worden opgemaakt in overleg met de plaatselijke gemeenschap en rekening houdende met de adviezen van de GeCoRo.

Dit betekent concreet dat de grote knelpunten, zoals de bestemming van het voetbalveld en het bewoningsdichtheid zullen worden aangepast. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne vormde het RUP Wilderweld een belangrijk strijdpunt voor onder andere N-VA. We stellen tot onze vreugde vast dat de daad nu bij het woord wordt gevoegd!      

De intentie tot niet-uitvoering van het RUP Wilderveld kadert in een ruimer beleid rond ruimtelijke ordening in het Leeuwe-plan 2020 waarbij men de verstedelijkte kernen (Negenmanneke, Zuun en Ruisbroek) niet wil laten toegroeien tot één verstedelijkte zone. Nieuwe projecten moeten er steeds rekening houden met de plaatselijke draagkracht (parkeerruimte, groen, openbare diensten, speelterrein). We juichen dit sterk toe want de voorstedelijke problematiek gaat over véél meer dan de wijk Wilderveld dat in deze materie een symbooldossier is . 

Los van het”Leeuwe-plan 2020”  loopt er momenteel ook nog een procedure bij de Raad van State. Deze werd dit najaar ingespannen door enkele inwoners met het wijkcomité “Wilderveld verstikt”. Hier vragen we de beslissing van het RUP Wilderveld gewoon ongedaan te maken en meteen op te schorsen. We verwachten een uitspraak van de Raad van State ten laatste tegen eind februari.

Het actiecomité “Wilderveld Verstikt”