dinsdag 17 februari 2015

Laekenweide Lot



Op de weide tussen Zittert, Dworpsestraat en Pastoriestraat in de Beerselse deelgemeente Lot bouwt Woonpunt Zennnevallei binnenkort alles samen 64 woongelegenheden. De nieuwe wijk krijgt de naam Laekenweide. Het plan kadert binnen het Bijzonder Plan van Aanleg Blokbos.
Het perceel van anderhalve hectare krijgt een woonerf zonder doorgaand verkeer waar de snelheid wettelijk tot 20 kilometer per uur beperkt is. De aanleg van het wegdek gebeurt met waterdoorlatende klinkers.
Er komt ook een wadi, een bufferings- en infiltratievoorziening  die tijdelijk gevuld is met hemelwater. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal; zie wadi, en is ook een acroniem van Water Afvoer Door Infiltratie. Praktisch komt dat neer op een weide waarin een soort van opvangbekken ligt, een poel die bij hevige regenval kan volstromen.
Andere kenmerken van het erf zijn de afwezigheid van parkeerplaatsen op de rijweg die 7,5 meter breed wordt, aanplanting van bomen en groen en een centrale hoge boom als markeerpunt. Aan de westelijke kant wordt een bestaand pad verbreed tot 3,5 meter. De nieuwe wijk krijgt ok 19 aparte parkeerplaatsen. Zuidelijke en zuidwestelijke oriëntatie zijn kenmerkend voor de inplanting.
In een eerste fase komen er zestien eengezinswoningen die verhuurd worden met latere aankoopoptie. Er zijn meteen ook twaalf ADL-woningen (Assistentie Dagelijks Leven), alle op gelijkvloers niveau. Duplex verhuurappartementen zijn ook in het project opgenomen.
Elke wooneenheid heeft eigen parkeervoorziening. De eerste fase, waarvan de realisatie ten vroegste in 2016 kan starten, omvat 40 wooneenheden en kost zowat 5 miljoen euro. Voor de tweede fase is er nog geen timing.
De bouw van sociale koopwoningen is in heel Vlaanderen afgeschaft. Vandaar dat er samengewerkt wordt met Vlabinvest voor in totaal 16 “grondgebonden” huizen die wel gekocht kunnen worden. Woonpunt Zennevallei mikt op een mix in de bevolkingssamenstelling en wil deze huizen verkopen aan mensen die net iets meer middelen hebben, maar toch onvoldoende om op de gewone woningmarkt correct aan hun trekken te komen.
De huizen hebben twee bouwlagen, de appartementsgebouwen drie, allemaal met plat dak. Kroonlijsthoogte wordt 6 meter voor de huizen, 9 voor de appartementsblokken. Voor de ADL-woningen – in de tweede fase komen er nog vier bij – krijgtt een permanent bemande hulpcentrale een onderkomen in één van de appartementsblokken nabij de kerk. Dan wordt eventueel ook nog een gebouw opgetrokken lang de Zittert ter hoogte van het bestaande speelpleintje dat wat kleiner kan worden.
De plannen zijn maandagavond 16 februari 2015 voorgesteld op een buurtinformatievergadering. De belangstelling was niet bijzonder groot. Informatie via info@wpz.be.


vrijdag 13 februari 2015

Halle Mooier en Attractiever

Levenseinde Slinger  in zicht

Dinsdag 10 februari 20 uur vond in de Raadszaal van Halle een infoavond plaats over het stadsvernieuwingsproject 'Possozplein – Slingerweg – De Bres’.

De website van de Stad  zegt hierover:

 "Het stadsdeel Possozplein – Slingerweg – De Bres ligt vlakbij het historisch stadscentrum en bezit een aantal belangrijke stedelijke voorzieningen (sportcomplex De Bres, een verzorginstelling, het cultuurcentrum, het Heilig-Hart & College enz.). Tegelijk wordt dit stadsdeel gekenmerkt door een aaneenschakeling van open ruimten die hoofdzakelijk zijn ingenomen door parkeerterreinen en door onbestemde gronden.

Met het oog op een kwaliteitsversterking van de binnenstad en om een kwaliteitsvolle schakel met het centrum te realiseren heeft de stad de opdracht gegeven tot de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor dit stadsdeel."

Tijdens een eerst info- en inspraakmoment op 17 oktober 2014 werd het doel van de studie toegelicht en werd gepeild naar de waardering van het projectgebied. In de voorbije maanden is het stadsvernieuwingsproject verder uitgewerkt tot een concreet ontwikkelingsvoorstel. Daarom koppelde het stadsbestuur tijdens een tweede infomoment terug over de resultaten van de haalbaarheidsstudie."

 Wij waren op de presentatie aanwezig. Enkele losstaande bedenkingen:

1.Het studiebureau kondigde  "een invasie van de Vlaamse Overheid" in Halle op het vlak van de Ruimtelijke Ordening an. Bedoeld wordt hoofdzakelijk het gedeeltelijk openleggen van de Zenne, de verdieping van het kanaal, de verplaasting van de bestaande sluis richting Buizingen en de bouw van een volledig nieuwe brug over spoorweg én kanaal.

Wanneer dat allemaal zal gebeuren, is niet gepreciseerd.

2.De publieke belangstelling voor de informatie-avond was groot. Een positief teken.

3. UIt de reacties van het publiek onthouden we drie belangrijke elementen:

- de handelaars van het stadscentrum vrezen dat minder parkeergelegenheid  hen zal schaden;
- de geplande verdwijning van de atletiekpiste zorgt voor grote onrust bij de leerkrachten lichamelijke  opvoeding van de omliggende scholen;
- ook het skateboardpark zou er moeten aan geloven en daar waren andere aanwezigen dan weer helemaal niet blij mee.


Onze appreciatie:

Ongetwijfeld moet de planzone waar het over gaat  grondig aangepakt worden. De studie bevat veel positieve elementen. De realisatie is waarschijnlijk een werk van (zeer) lange adem.

Een nieuw, gezelliger Possozplein, autoluw: wie kan daar tegen zijn?
Een uitbreiding van de groenzones: zelfde opmerking.
Opwaardering van de Vuurkruisenstraat: nu hoofdzakelijk de minst fraaie achterkant van de Basiliekstraat. Ook dat verdient beter.

Onze twijfels:

Ondergronds parkeren aan de Senciestraat (onder de bestaande bovengrondse parking): een goed idee?
Atletiekpiste en skatepark opgeven: een slecht idee?
Plan legt hypotheek op parkeernoden voor het NMBS-station, of niet?

De mooie presentatie van het studiebureau is terug te vinden via de link: http://www.halle.be/file_uploads/17057.pdf