Hondzocht 1815/2015
Alles is begonnen met het ontdekken van het 2de hoofdkwartier van Wellington, in de hoeves Yserbyt en Malavisé door de Werkgroep Oud Halle/Oud Lembeek in 2003.
Frederik, Prins van Oranje (zie afbeelding), was op 18 juni 1815 in Hondzocht, aan het hoofd van een geallieerde troepenmacht van 17.000 soldaten: Belgen, Nederlanders, Engelsen, Duitsers, Zweden en Russische Kozakken. Die morgen reed hij met zijn "état-major" naar de molen van Hondzocht. Van op de heuvel keek hij naar de omgeving en in de richting van Waterloo. Waterloo dat slechts op 14 kilometer van Hondzocht ligt.
Op 20 juni 2015 wordt de 200-jarige herdenking gevierd van de slag van Waterloo/Hondzocht.
Het slagveld was dus veel groter dan men tot nu dacht. De tweede linie, onder bevelvoering van Frederik Prins van Oranje, was door Wellington gepland, om bij nederlaag, zijn aftocht naar de zee (Antwerpen/Oostende) te vrijwaren.
Kan men dit vergelijken met het Belgische leger in 1940? Toen was het Belgische leger, o.a. in Adinkerke, met o.a. de Belgische Lansiers, de buffer tussen de Britse en Franse troepen en de Duitse overmacht. Het liet de "operatie dynamo" toe in Duinkerke, met de inscheping van de Britse en Franse troepen naar Engeland. Een rol die het Belgische leger dapper speelde. Dikwijls wordt dit in de Franse geschiedschrijving "moedwillig?” vergeten.
De feestelijkheden in Hondzocht starten op 20 juni 2015 om 11 u met een redevoering van Prof. Em. Dr. Luc De Vos over de cruciale rol van het "Leger der Nederlanden" in de slag van Waterloo. Hij zal ook spreken over de "Lembeekse soldaten" als levend erfgoed, herinnerend aan de aanwezigheid van 17.000 geallieerde soldaten in Hondzocht op 18 juni 1815.
Het was burgemeester Claes van Hondzocht die een eeuwenoude pestprocessie opnieuw aankleedde met de uniformen van de Belgische Carabiniers en Cavalerie. Later kwamen er de "Etat-Major" en de soldatengroep Congo bij.
Achteraf spreken Dhr. Henne Schuwer, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, en Burgemeester Dirk Pieters.
Gouverneur Lode De Witte houdt daarna een redevoering aan de kruising Bellingenstraat/Edingensesteenweg bij de herdenkingsplaat "De Vrede van Hondzocht".
Bloemen worden neergelegd door achterkleinkinderen van een familie "Rechtvaardigen onder Volkeren" en een Rwandees gezin, die de genocide in Rwanda overleefde. Daarna volgt het neerleggen van bloemen door de Provincie Gouverneur en de andere genodigden.
Bij het begin van de plechtigheid op Malavisé, starten de soldatengroepen van Lembeek een mars vanaf de hoeve Claes naar Malavisé, langs de oude Vestingstraat, naar de Molen van Hondzocht. Daar stellen zij zich op aan het gedenkteken van "De Vrede van Hondzocht", voor de plechtigheid met de ambassadeur.
Na de plechtigheid starten de feestelijkheden met twee tentoonstellingen, opvoering van een wagenspel "Nog van da" in het Lembeeks, "Met kar en paard" de Prins van Oranje achterna", enz.…
Hondzocht 1944/2015
Hondzocht 1944/2015, op zondag 21 juni 2015, herdenkt men de bevrijding door de Welsh Guards op 3 september 1944 van Hondzocht/Halle/Brussel. Hondzocht is zo het eerste Vlaamse dorpje dat bevrijd werd door de Britten.
De plechtigheid start om 11 u op de centrale begraafplaats van Halle. 105 Britse soldaten van WO I en WO II liggen hier begraven.
De plechtigheid start met een oproep naar de Britse pers om aan de families van de gesneuvelden te vragen contact op te nemen met de Werkgroep Oud Halle. Van die 105 soldaten is er maar één met een gekende geschiedenis: de broer van Conan Doyle (auteur van Sherlock Holmes).
Mevr. Alison Rose, Brits Ambassadeur, zal daarna haar rede houden.
De plechtigheid zal afgesloten worden aan de "Vrede van Hondzocht”, met een rede van Schepen Marc Snoeck (stad Halle) en het neerleggen van bloemen.
Na de plechtigheid blijven de tentoonstellingen en andere activiteiten open voor bezoekers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten