Mogelijk worden de activiteiten van de viskwekerij in Linkebeek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), eind dit jaar stopgezet. Exact 25 jaar nadat het domein in handen kwam van het Vlaams Gewest, dat toen begon met het herstel en de uitbreiding van de vijvers en de gebouwen, lijkt de overheid de kwekerij los te laten.
Parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD) uitte hierover zijn bezorgdheid tegenover minister Joke Schauvliege (CD&V). “Vanuit de provinciale visserijcommissies rijst verzet tegen de stopzetting van het beheer van de viskwekerij”, weet Vanderjeugd. “De focus van de viskwekerijen ligt op de kweek van zeldzame vissoorten die niet in het commerciële circuit verkrijgbaar zijn. Door te werken met eigen kwekerijen behoudt de overheid zelf de controle over de genetische lijnen, en wordt ook de kans op verspreiding van visziekten aanzienlijk verkleind. Vanuit de visserijcommissies wordt gevreesd dat de stopzetting ertoe zal leiden dat de lopende kweek- en herstelprogramma's zullen stilvallen. Ze pleiten niet alleen voor het herzien van de beslissing tot sluiting, maar stellen ook een alternatieve financiering voor. Dit door in de begroting van het Visserijfonds jaarlijks een budget te voorzien zodat de viskwekerij in Linkebeek operationeel kan blijven. De gemiddelde operationele kost wordt berekend op 175.000 euro.”
Geen kerntaak
Minister Schauvliege wijst erop dat het INBO zelf heeft aangegeven om de viskwekerij af te bouwen, weliswaar nadat de instelling in het kader van een “slanke overheid” werd gevraagd om een lijst op te stellen met “kerntaken”. “Ondertussen wordt nagegaan of er een mogelijkheid is dat een professionele exploitant die site in concessie zou nemen om ze voort te zetten”, zegt minister Schauvliege, die erop wijst dat de sluiting geen gevolgen heeft voor de hengelsport. “Het voorstel van de provinciale visserijcommissie om de kosten die verbonden zijn aan de visteelt voor rekening te nemen, wordt onderzocht.”
Het INBO wijst erop dat de instelling het liefst gewoon wil verdergaan met de viskwekerij. “Wij zijn vragende partij om niet te moeten sluiten, maar er werd ons gevraagd andere prioriteiten te stellen in ons onderzoek”, zegt woordvoerder Koen Van Muylen. “De werking van de kwekerij is van belang omdat de focus ligt op vissoorten die bedreigd worden, met als doel het ecologische herstel ervan. Momenteel lopen met het Visserijfonds onderhandelingen over een overname van de financiering, en we ontvangen positieve signalen. Hopelijk kan de werking dan verdergezet worden. Want bij de medewerkers zit heel wat expertise en ervaring.”
Bron Jelle Schepers/ Het Nieuwsblad 12 februari 2016
Onze commentaar: De viskwekerij was en is in Linkebeek een aantrekkingspool voor natuur- en milieuvrienden uit heel Vlaanderen. Welke nieuwe bestemming het gebouw, de installaties en de terreinen ( die aansluiten bij het Schaveyspark) ook krijgen, zij verdienen het om in handen van de Vlaamse overheid te blijven. Ze versterken de Vlaamse aanwezigheid in Linkebeek.
De Vlaamse overheid heeft in het verleden trouwens veel moeite gedaan om er eigenaar van te worden.
Streekvereniging Zenne en Zoniën vzw.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten