Teirlinckhuis schrijvershuis
Roger Swalens, voorzitter Zenne en Zoniën
Goed nieuws in Beersel: het gemeentebestuur is bereid om het Herman Teirlinckhuis een nieuwe toekomst te bezorgen. De gemeenteraad stemde zopas (22 februari 2017) in met de verkoop van het huis en omliggende tuin op de Uwenberg aan een vastgoedkantoor dat als Mecenas optreedt voor een vzw in oprichting, die het geheel opnieuw een culturele bestemming ( onder meer een “schrijversresidentie”, maar ook nog andere en ruimere culturele activiteiten) wil geven.
Even in herinnering brengen dat streekvereniging Zenne en Zoniën in 1979 één van de drijvende krachten was in het bewaren van het Teirlinckhuis en van de creatie van het Teirlinckmuseum en van de kunstgalerij waarin jong talent een kans kreeg.
Toen het gemeentebestuur van Beersel in het najaar van 2013 besloot het huis te sluiten, museum en galerij op te doeken en alles te verkopen, was het opnieuw Zenne en Zoniën die het voortouw nam, dit keer in het protest. Onder meer met een “Picknick in de Teirlincktuin” op Open Monumentendag op 8 september 2013.
Een en ander bleef niet onopgemerkt. Minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Monumentenzorg, beschermde huis en tuin als monument op 14 januari 2014. Van de geplande verkoop werd niet afgezien; het bleef lang wachten, maar hij zou nu toch afgerond kunnen worden met een passende culturele bestemming als kers op de taart.
Streekvereniging Zenne en Zoniën is bijzonder blij met deze wending en met de komende ‘doorstart'. De vereniging hoopt dat de nieuwe v.z.w. een stevige lokale en regionale binding koppelt aan een landelijke en zelfs internationale uitstraling voor de Nederlandstalige literatuur via de persoonlijkheid van Teirlinck. Herman Teirlinck zelf schuwde het dorpsleven zeker niet, integendeel. Dat belette hem niet ruim over de grenzen te kijken.
Picnick in de Teirlincktuin: protest tegen sluiting op 8 september 2013