woensdag 29 januari 2020

Blijvend verzet van Linkebeek tegen het GEN


Linkebeek wijst de startnota van de Vlaamse regering voor de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan om het aantal sporen op de lijn 124 Brussel-Nijvel van twee tot vier te kunnen uitbreiden  eens te meer af en eist aanpassingen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist.

Linkebeek ligt dwars over Expresnet ©De Tijd
 De verdubbeling van het aantal sporen kadert  in de uitbouw van het Gewestelijk Expresnest rond Brussel. De plannen voor  een fietssnelweg langs de spoorlijn worden daardoor wel gehypothekeerd, zoals blijkt uit een eerder bericht daarover.

Linkebeek wil dat het aantal sporen beperkt blijft tot twee in ecologisch kwetsbare gebieden. Dat is vooral nodig in het  Kleindal. Zolang niet bewezen is dat het behoud van een doorgang met twee sporen tussen het station van Linkebeek en de Kleiveld-brug mogelijk is, moet hier werk van worden gemaakt, zo luidt het. Indien Vlaanderen vasthoudt aan vier sporen eist het gemeentebestuur de aanleg van een tunnel over een deel van het grondgebied of “een specifieke constructie die zich integreert in de groene omgeving van de valleien”. Ter hoogte van Kleiveld-brug moet in de bouw van een overdekte sleuf van 100 meter, dus een soort van tunnel, worden voorzien.

Daarnaast vraagt Linkebeek de opmaak van een onafhankelijke studie om de impact van waterafvoer, vervuiling en trillingen van het project na te gaan. Bij de opmaak van plannen moeten bovendien de geluidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden gerespecteerd en niet de Duitse (zoals nu het geval  zou zijn), vindt de gemeente. Er dient ook werk gemaakt te worden van praktische en esthetische voorzieningen om de verschillende perrons van de stations te bereiken. "De geplande fietssnelweg F207 mag de totale breedte van de inname van het project tussen Kleiveld-brug en het station van Linkebeek niet vergroten." zeggen de Linkebeekse bestuurders die een lange traditie van verzet tegen het GEN op hun conto kunnen schrijven. 

Een actiecomité van omwonenden zet de lokale politici onverdroten onder druk. De fietssnelweg moet in Vlaams-Brabant  over het grondgebied van Sint-Genesius-Rode en van Linkebeek, beiden  faciliteitengemeenten met een Franstalige bestuursmeerderheid. De provincie Vlaams-Brabant beslist recent nog om de studieopdracht voor dit tracé toe te vertrouwen aan TUC RAIL, het studiebureau van spoorwegbeheerder Infrabel,  om zo de kansen op succes te vergroten.
(bron: Belga en eigen berichtgeving)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten