Een korte tijd geleden stelde onze jonge, zich steeds per stadsfiets voortbewegende stadsreporter geheel toevallig vast dat werklui van de mooie Zennestad Halle zowaar de fontein aan het station aan het ontmantelen waren.
©Stad Halle |
Zware onderdelen die uit een Duitse duikboot leken te komen, waren al opgevist en stonden klaar om in een stedelijke bestelwagen afgevoerd te worden naar een niet nader genoemd recyclagebedrijf of de schroothoop van een voddeman.
Op veilige afstand stonden slechts enkele oudere stedelingen, de sociale afstand respecterend, deze afbraakwerkzaamheden met lede ogen aan te staren. Ze konden met eigen ogen vaststellen hoe de ondergrondse waterbak nog steeds gevuld was, hoewel ze allen beseften dat dit spuitende wonder er reeds sinds mensenheugenis de brui aan had kunnen geven.
Onze stadsreporter bleef niet bij de pakken zitten, voerde stiekem een diepgravend stuk onderzoeksjournalistiek uit en sleep zijn van nature al vlijmscherpe pen. Talloze lezers genoten van zijn bijdrage, die je hier kan nalezen.
Maar dit verhaal deint verder uit. Hij bemachtigde ook exclusief fotomateriaal, dat je hierboven al kan aanschouwen.
Van een geslepen vos gesproken!
Wat diepte hij verder op? Alles wordt vernieuwd en verfraaid. De Rommelspuitonderdelen zijn onherstelbaar en er komen dus nieuwe. Met HALLE in reuzenletters van 3 bij 2 meter erbij. Het is beslist en het kan volgens een eerste raming zowat 69.000 euro kosten.
Het ontwerp is een combinatie van industrieel en groen. Achter de fontein komen de letters van HALLE in Cortenstaal. Drie bij twee meter dus om duidelijk zichtbaar te zijn in combinatie met de fonteinen. "Dat Cortenstaal is weersbestendig en heeft een sterkte die vergelijkbaar is met de gangbare constructie(koolstof)stalen. Voordeel is een veel grotere weerbestendigheid. Het is een fijnkorrelig weervast laaggelegeerd staal bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom is toegevoegd." las onze stadsreporter, die overigens van staal niet veel kaas heeft gegeten maar vooral fosfor op zijn boterhammen smeert.
Cortenstaal heeft een oranjebruine roestkleur en een lange levensduur omdat de dichte corrosielaag verder roesten stopt en schilderen overbodig wordt. Bijkomend vindt het schepencollege van Halle dit materiaal esthetisch perfect combineerbaar aan de grens van een historische stadskern.
De letters zelf hebben een diepte van 80 cm en kunnen dus ook als klim-, zit- speelelement gebruikt worden. De balustrade rondom wordt vervangen door gekartelde vandalismebestendige staven van 25 à 32mm dikte.
Er wordt nog overwogen om de letters te laten maken bij de Don Boscoschool in de stad, wat de kostprijs zou drukken.
De gemeenteraad van Halle en de inwoners zijn voor zover onze jonge stadsreporter heeft kunnen uitvissen, nog niet geconsulteerd. Idee zoekt stad. Staalhard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten