Kerk van Lot wordt verbouwd volgens plannen projectontwikkelaar
De denkgroep Behoud de Kerk van Lot gooit ontgoocheld de handdoek in de ring. Ze doet dat nadat het beroep dat zij bij de Bestendige Deputatie Vlaams-Brabant indiende tegen de aflevering van een omgevingsvergunning (n.v.d.r.: vroeger heette dat simpel gezegd een bouwvergunning) door de gemeente Beersel, onontvankelijk is verklaard.
De denkgroep gaat niet in hoger beroep en als niemand anders dit doet (bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen) worden de plannen zoals ingediend door de projectontwikkelaar gewoon uitgevoerd.
Het dossier vertoont wel eigenaardige elementen die de wenkbrauwen doen fronsen.
De provinciale omgevingsambtenaar, dat is de specialist die dergelijke beroepsdossiers moet voorbereiden en evalueren voor ze door de deputatie worden gewikt en gewogen en dus goed- of afgekeurd, was niet mals:
“CONCLUSIE van de provinciale omgevingsambtenaar: De aanvraag komt niet in aanmerking voor vergunning om volgende redenen:
-De aanvraag voldoet niet aan het RUP:
o
Er werd geen motivatienota erfgoed toegevoegd aan het dossier;
o
De kroonlijst van het nieuwbouwvolume kan niet hoger zijn dan de kroonlijst van de kerk, wat ongeveer 10 m is. Er werd een volume met plat dak met een hoogte van meer dan 20 m voorzien;
o
De voorzetramen doen afbreuk aan het architecturaal karakter van de kerk, zoals beschreven in de erfgoedwaarden volgens het RUP;
o
Het nieuwe gebouw is zeer dominant aanwezig in beide straten, waardoor de verhouding tussen de hoge kerk en de lage woningen verloren gaat. Bijgevolg wordt de harmonie aangetast;
o
De belemmeringshoek van 45° op 2 m hoogte wordt niet gevolgd. Zowel de meergezinswoning als het woonzorgcentrum valt buiten dit kader;
o
Er wordt niet voldaan aan de groenindex van 35% en de groenzones zijn te weinig kwalitatief, noch publiek doorwaadbaar;
-Door de meergezinswoningen op 1,90 m van de zijdelingse perceelsgrens in te planten, wordt het aanpalende perceel te zwaar belast en worden de toekomstige bebouwingsmogelijkheden hier sterk beperkt;
-De voorzieningen voor het stallen van voertuigen (zowel voor personenwagens als fietsen) zijn kwalitatief onvoldoende op vlak van maatgeving en comfort.”
Toen onze bezwaren nadien beoordeeld werden door de Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant werd ons ingediend beroepsschrift niet aanvaard en als ‘onontvankelijk’ beschouwd omdat onze denkgroep ‘Behoud de kerk van Lot’ als een feitelijke vereniging geen rechtspersoonlijkheid heeft! Wij hebben dit ‘Besluit van de Deputatie van Vlaams-Brabant’ (dd. 23/01/2020) ontvangen op 20/02/2020. Dit werd een zware ontgoocheling.
Het onbegrijpelijke (en intrieste tegelijk) is het feit dat het gemeentebestuur zelf bij monde van zijn advocaat dit op de hoorzitting van de Deputatie gepleit heeft, aldus de denkgroep. Hieronder een uittreksel uit het pleidooi van de advocaat: ”Het college van burgemeester en schepenen licht toe……De dorpsraad heeft alleen beroep ingesteld als dorpsraad en niet als particulieren. De dorpsraad is niet procesbekwaam…. Wie is die dorpsraad?
Hierop besluit de deputatie:
…dat de Denktank ‘behoud de kerk van Lot’ een feitelijke vereniging betreft en bijgevolg geen rechtspersoonlijkheid heeft, zodat het beroep ingediend namens de denktank onontvankelijk is…. “
Effectief, wij hebben ons beroepsschrift als particulieren ondertekend maar blijkbaar de fout gemaakt om erbij te vermelden dat ‘’wij leden waren van de denktank ‘Behoud de kerk van Lot’ en dit om de inspraak van de plaatselijke bevolking te waarborgen en de nodige adviezen te geven.” Nu dit voor ons negatief besluit genomen is kunnen wij nog wel in hoger beroep gaan bij de ‘Raad voor vergunningsbetwistingen’!
Maar …gezien de grote kosten die aan deze procedure verbonden zijn (zoals een advocatenbureau inschakelen, geldboetes omwille van schadeverlies…) en gezien wij gewoon een vrijwilligersgroep zijn zonder inkomsten kunnen wij deze stap niet zetten en hebben wij beslist om niet in hoger beroep te gaan. Dat betekent dat wij nu volledig afhankelijk zijn van de ‘goodwill’ van de projectontwikkelaar en het gemeentebestuur om alsnog aan de vragen van onze werkgroep ‘Behoud de kerk van Lot’ tegemoet te komen.
Bij deze willen we iedereen bedanken die ons de voorbije jaren heeft gesteund met hun advies, hun steun en betrokkenheid alsook de Lotse verenigingen die ons hun vertrouwen hebben geschonken.
Wij hopen vooral dat de realisatie van dit project toch nog ten goede zal komen van de hele Lotse bevolking.
De plannen in hun huidige vorm zijn nog ter inzage op het gemeentehuis van Beersel, voor zover dit toegankelijk is vanwege de Corona-Crisis. Ze houden o.a. het volgende in, dat door de denkgroep als negatief is gebrandmerkt:
De hoogte van het wooncentrum werd opgetrokken tot de nokhoogte (20m) i.p.v. de kroonlijsthoogte (10m). Het oorspronkelijke volume van ongeveer 26 211 m3 werd gewoonweg verdubbeld tot meer dan 50 000 m3. Daardoor is de nieuwbouw te dominant aanwezig tegenover de kerk en het straatbeeld en de leefomgeving;
•
De ‘stille ruimte’ werd verminderd tot ongeveer 65 m2 en gelegen op de 1ste verdieping ingekapseld in het wooncentrum en niet makkelijk bereikbaar voor de inwoners van Lot, zeker niet voor wie niet goed te been is. Absurd en asociaal;
•
De ruimte voorbehouden voor de verenigingen werd niet meer voorzien;
•
Zeven grote kerkramen in het achterste deel van de kerk werden vervangen om binnen in de kerk bijkomende kamers te creëren.
De laatste vergadering van de stuurgroep/beoordelingscommissie waarop de afgevaardigde van de denktank werd uitgenodigd dateert van 5 december 2018. In januari 2019 werd door de denktank een nota opgemaakt, verzonden/gemaild naar het gemeentebestuur en de diensten van ruimtelijke ordening en patrimonium met de vraag te hopen dat onze eisen zouden worden ingewilligd, echter zonder gevolg.
Meer informatie kan verkregen worden op het mailadres <behouddekerkvanlot@gmail.com>
Geen opmerkingen:
Een reactie posten