Geen kwijtschelding promotaks ondanks verplichte sluiting
Door de Coronacrisis werden winkels genoodzaakt verplicht de deuren te sluiten. Om de financiële impact deels op te vangen, stelde de stad recent een herstelplan voor. Enkele belastingen, waaronder de belasting op terrassen of de inname van openbaar domein, werden kwijtgescholden. Maar opvallend, de promotaks moet wel volledig worden betaald en dit ondanks de verplichte sluiting van de winkels.
“Een gemiste kans om de lokale handelaars extra zuurstof te geven” vindt gemeenteraadslid Sven Pletincx (N-VA). Het is onlogisch dat andere taksen tijdens de periode van de lockdown wel kunnen worden kwijtgescholden maar dat deze niet te verwaarlozen belasting toch volledig wordt geïnd.
Verzet tegen promotaks groeit
Sinds de uitbreiding van de promotaks naar de Halse invalswegen neemt het verzet bij de handelaars tegen deze belasting ook toe. Enkelen tekenden zelfs bezwaar aan bij het college tegen de betaling van deze taks. Voornaamste reden voor de bezwaren is het lage terugverdieneffect. De evenementen die worden georganiseerd beperken zich vaak tot het centrum en sluiten een deel van de handelaren die niet tot het centrum behoren maar die financieel wel bijdragen uit.
“Het wordt tijd dat de stad de bezwaren van een steeds groter wordende groep handelaars ernstig neemt en niet langer het beleid rond lokale economie uitbesteed. De promotaks is al enkele jaren in voege en toch zien we geen sterke heropleving van het Halse handelscentrum. Ook onder de Halse handelaars leeft er ongenoegen over de huidige aanpak. Met een grote economische weerslag in het vooruitzicht, dringt een kordate aanpak inzake lokale economie zich op”, concludeert Pletincx.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten