Meerderheid blijft wachten met bouwstop voor nieuwe verkavelingen in Halle
De Halse bevolking is de laatste 10 jaar met zo’n 20% gestegen. Dit zet zware druk op de infrastructuur van de stad, die niet aan hetzelfde tempo meegroeit. N-VA raadsleden Eva Demesmaeker, Sven Pletincx en Rogier Lindemans dienden hierover de laatste gemeenteraad een voorstel in. Daarmee wouden ze de meerderheid oproepen eindelijk werk te maken van enige visie qua nieuwe woonprojecten. Concreet stelden ze voor dat de stad geen nieuwe wegenis meer goedkeurt die de open ruimte aansnijdt om er te bouwen.
'Verschillend buurgemeenten keurden reeds een gelijkaardig voorstel goed. Ze geven dus het goede voorbeeld, maar zetten op die manier natuurlijk nog meer druk op onze stad' aldus Eva Demesmaeker.
‘De stad dient dringend werk te maken van een toekomstgerichte bouwvisie' zegt Sven Pletincx. 'Iets wat we trouwens al lang vragen. Wanneer is het ook genoeg voor Halle? Blijft het nog leefbaar?'
Volgens gemeenteraadslid Rogier Lindemans kon de stad met dit voorstel verschillende vliegen in één klap slaan: 'minder verharding, meer open ruimte en het afremmen van de bevolkingsdruk. Tegelijkertijd kunnen mensen met een bouwgrond gelegen aan een bestaande weg, nog altijd bouwen. Ons voorstel past daardoor helemaal in de visie die de Vlaamse overheid en de Vlaamse Bouwmeester al jaren bepleiten.’
‘Uiteraard willen we de groep mensen vergoeden die om deze reden niet meer kan bouwen. We vragen dan ook dat de stad een actievere rol speelt, bijvoorbeeld door het ruilen van kavels, zoals ook andere gemeenten gebeurt’, weet Demesmaeker.
'De meerderheid stemde ons voorstel weg. Dat is opmerkelijk, want zo'n bouwstop stond letterlijk in het programma van Groen' aldus Pletincx. 'Er kwamen vage beloftes voor de toekomst, daarom dienden we vorig jaar al verschillende concrete voorstellen voor een beter ruimtelijk beleid’ meldt Lindemans. ‘Maar die zitten allemaal ergens vast, wachtend op een stappenplan, adviesraad of klimaatplan. Intussen is deze meerderheid bijna twee jaar ver en blijft het helaas nog steeds wachten op een ander beleid in praktijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten