Wandeling langs de randen van de "Ankerplaats Hondzocht1815"
Op zaterdag 5 maart 2011 organiseerden we een wandeling langs de historische slagvelden en verdwenen kastelen van Lembeek en Hondzocht. Onder leiding van Willy Defranc, wetenschappelijk medewerker van Z&Z, startte de wandeling aan de kerk van Lembeek.
In het dorp van Lembeek hebben we de resten van het kasteel van Richardot, eerste minister-president van de Spaanse Nederlanden en stichter van Lembeek. Het kasteel van Richardot werd in 1970, het jaar van de kastelen, afgebroken.
Van daaruit ging de wandeling langs de Steengroefstraat naar de in onbruik geraakte Lembeekse steengroef. De wandeling leidde dan naar het hoger gelegen Hondzocht. Daar werd gezocht naar de plaats van waaruit Joshua de Grave op 10 augustus 1675 het zicht op Lembeek tekende (zie foto). Hij vergezelde de Engelse Koning Edward III , stadhouder van Nederland, die zijn leger opgeslagen had op de hoogtes van Lembeek.
De wandeling ging dan langs de kleine paadjes van Hondzocht naar de Malaviséhoeve. Volgens de overlevering zou hier de galg gestaan hebben. "Mal a visé" : van waar men de veroordeelde gehangenen kon zien.
De Yserbythoeve ligt 500 m daarvandaan. In deze mooie hoeve was het hoofdkwartier van de prins van Oranje gevestigd. Op de dag van de slag van Waterloo, reed hij te paard naar de Molen van Hondzocht. Van daaruit kon hij het slagveld van Waterloo zien. Hij stond aan het hoofd van 17.000 geallieerde soldaten : Belgen, Nederlanders, Zweden, Duitsers en Russische kozakken. Van op de Edingensesteenweg, van waaruit hij overzicht over de Zennevallei had, had de opperbevelhebber de kanonnen opgesteld. Hiermee zouden de oprukkende Fransen tegengehouden worden. De mooie grote hoeves zouden dienst doen als forten.
Het is deze aanwezigheid van vreemde legers die burgemeester Claes aanzette twee Lembeekse compagnies op te richten : de carabiniers en de cavalerie. Later werd de Etat-Major opgericht door de gegoede burgers van Lembeek. De Congo-soldaten ontstonden veel later en dragen Franse uniformen. Naar overlevering zijn het die de boogschutters vervingen in de eeuwenoude Sint-Veroonmars van Lembeek.
Op de kruising van de Hondzochtsesteenweg en de Edingensesteenweg werd er gevochten op 3 september 1944. De Engelse tanks rukten op, vanuit Doornik/Edingen naar Halle, om Brussel te bevrijden. Zij stoten hier op een compagnie van SS-ers die vluchten vanuit Bellingen. De tanks namen de Duitsers in het vizier. Het gevecht was vlug beslecht. Er vielen 3 doden bij de Duitsers en 1 Belgisch meisje, dat een verloren kogel in het hoofd kreeg.
De Duitsers werden gevangen genomen en overgeleverd aan het plaatselijk verzet, die ze opsloot in een grote kelder in hoeve Deleener. Het is bij de verkoop van een landbouwgrond van de familie (paardenfokkersfamilie) De Leener, en deze grond plots bouwgrond werd ,dat Zenne&Zoniën de bescherming vroeg van dit waardevol historisch gebied. Dit soort bescherming heet nu "ankerplaats".
De wandeling eindigde na een bezoek van de site van de oude waterburcht van Hondzocht (recent herontdekt door de Werkgroep "Oud Halle/Oud Lembeek") in de Margaillevijvers. Ook de beruchte Lembeekse leemgroeve werd bezocht. Door de aktie van Zenne&Zoniën werden de exploitatievoorwaarden sterk verscherpt zodat de omwoners nu minder last hebben van lawaai en stof. Deze strenge uitbatingsvoorwaarden zijn nu geldig in heel Vlaanderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten