Christine Van de Steene voor het actiecomité Wilderveld Verstikt legt uit:
Uiteraard onderschrijven we de beslissing van de minister Muyters, die ook uitdrukkelijk oordeelt dat het gemeentelijk rup strijdig is met het gewestelijk RUP VSGB, en bovendien oordeelt dat een aanpassing van het RUP een nieuwe inhoudelijke afweging vergt. Anders dan de Minister – die binnen de grenzen van het beroep van de stedenbouwkundige ambtenaar diende te blijven – dient de deputatie de beslissing van de gemeenteraad in haar geheel opnieuw te onderzoeken met het oog op al dan niet goedkeuring. Daarom herhalen we dan ook onze fundamentele bezwaren tegen de goedkeuring van het RUP Wilderveld door de deputatie.
1) Overschrijding van de vervaltermijn bedoeld in artikel 2.2.14 § 8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). Bij toepassing van artikel 2.2.14 § 8 van de Codex Ruimtelijke Ordening dient de deputatie vast te stellen dat het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan “Wilderveld” VERVALLEN is, vermits het niet definitief werd vastgesteld binnen de wettelijke termijn.
2) de inhoudelijke argumenten en het negeren van het advies van de GECORO die stelt dat 25 woningen per hectare de limiet moet zijn. Drie inbreidingsgebieden in plaats van 5 zijn dan ook ruim voldoende voor deze wijk.
3) de niet te negeren gekoppelde problemen aan: de onpartijdigheid van het studiebureau D&A Consult dat zelf belangen heeft door aankoop van gronden in de wijk (aan de geplande weg waarvoor onteigend zal volgen) en de ongeregeldheden in het gunningsdossier aan D&A Consult. Wij verwachten enerzijds dat de deputatie stappen onderneemt om dit verder uit te zoeken of ons anderzijds minstens gedetailleerd in kennis stelt van de te volgen procedure om dit verder uit te (laten) spitten. Dit is nochtans wat burgers in het kader van de actieve openbaarheid van bestuur, waar alle overheden aan gehouden zijn, mogen verwachten. Zoals ook de minister en de stedenbouwkundige ambtenaar stellen is het gemeentelijk RUP “Wilderveld” duidelijk in strijd met het gewestelijk RUP VSGB. Daarenboven vereisen de aanpassingen om de strijdigheid met het VSGB weg te werken een “inhoudelijke afweging”,
zoals de minister uitdrukkelijk stelt. Hieruit volgt dat de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zich opnieuw ten gronde moet buigen over dit RUP. Dit impliceert meteen ook dat de procedure van meet af aan dient herbegonnen om effectief de nodige afweging te kunnen doen, met kennis van alle adviezen en een nieuw openbaar onderzoek.
De wijk staat zeker ook mee achter het inbreidingsprincipe, maar de manier waarop het hier is vormgeven betekent enkel dat de enige resterende grote open ruimte in de wijk wordt ingepalmd (voor grof geld) en dat er tè massaal verdicht wordt om de leefbaarheid te garanderen. 5 inbreidingsgebieden met hoge dichtheid is gewoon te veel en betekent het volproppen van de wijk met extra wooneenheden en appartementsblokken. 3 inbreidingsgebieden is het maximaal haalbare, mits er ook voldoende aandacht gaat naar een goede afwikkeling van het extra verkeer rechtstreeks naar de omliggende verkeersaders en niet dóór de wijk.
Het huidige RUP is voor de inwoners onaanvaardbaar omdat het deze fijne voorstedelijke wijk zal omvormen tot een stedelijke probleemwijk. Gezien de situering van de wijk zal heel de ruime omgeving mee het slachtoffer worden als de doorgangswegen nog meer verstikken; de gevolgen zullen voelbaar zijn tot ver in Sint-Pieters-Leeuw en in de regio. We zullen de deputatie daarom opnieuw onze argumenten kenbaar maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten