bron: Editiepajot Felix Merckx
De zes windturbines die gepland waren langs het kanaal Charleroi-Brussel (2 op grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw en vier op het grondgebied van Beersel) komen er niet. Het Vlaams gewest verleende geen stedenbouwkundige vergunning voor het project. Wijkcomité De Witte Roos heeft zijn slag thuisgehaald.
Guy Lories, woordvoerder van het wijkcomité: “Wij zijn tevreden met de beslissing maar we moeten alert blijven. Er is nog mogelijkheid van beroep en de indieners kunnen nog met een ander project naar buiten komen. Onze vele acties hebben zijn vruchten afgeworpen”.
Vooreerst had het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw zijn goedkeuring gegeven voor één windturbine en de gemeente Beersel was akkoord met de 4 turbines die op hun grondgebied zouden komen. Later gaf de provincie een milieuvergunning voor de zes turbines, maar nu wordt iedereen teruggefloten door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Volgens deze staat windturbine 1 te dicht ingeplant bij een bestaande woonwijk (ongeveer 280 m.) en veroorzaakt hij een negatieve visuele impact. Hierdoor staan turbine 2 en turbine 3 niet meer in lijnverband ten overstaan van een bestaande lijninfrastructuur, het kanaal. Vanuit ruimtelijk oogpunt is het noodzakelijk de windturbines te koppelen aan de bestaande lijninfrastructuur. In feite kan men zeggen dat de aanvraag niet in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen inzake ruimtelijke ordening.
De zes windturbines zouden gebouwd worden door Ecopower en WE-Power in de Beemdstraat, Vaartweg, Beverbeemd, Vaartkant-West en Industriezone op het grondgebied van de gemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. Eén van de windturbines zou komen op het bedrijfsgebied van Colruyt. Deze zou stroom moeten leveren voor een distributiecentrum.
Woordvoerder Lories van het actiecomité is een tevreden man: “Niemand gaf ons kans dat wij het zouden halen. Mensen leggen zich te snel neer bij beslissingen. De windturbines die er zouden komen zijn in geen geval te vergelijken met de windturbine die momenteel bij Colruyt in Halle staat. Hij is hoger dan het atomium en tweemaal hoger dan de basiliek van Halle. De inplanting langs het kanaal, waar dagelijks honderden mensen komen en gaan zou het landschap zwaar beschadigen. Het actiecomité is wel gevonden voor een alternatieve vorm van energie, maar de inplanting mag niet om het even waar gebeuren. Ik denk dat wij iets kunnen realiseren hebben dat als voorbeeld kan dienen voor anderen. Nu is het nog met schrik afwachten, wat de volgende plannen van de indieners zijn”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten