maandag 9 november 2009

Brussels Metropolitan Region: Business Route 2018



Brussel is een economische topregio. De stad en haar hinterland zijn goed voor 30% van de economische activiteit van ons land. Maar de regio blijkt minder dynamisch dan z’n Europese concurrenten. Daarom ontwikkelden de Brusselse, Vlaamse, Waalse en Belgische werkgeversorganisaties een gezamenlijk actieplan voor het komende decennium.

Sociaal-economisch is Brussel volgens de werkgeversorganisaties veel ruimer dan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook grote delen van Halle-Vilvoorde en Waals-Brabant behoren volgens hen tot de ruime stadsregio, die ze de naam Brussels Metropolitan Region (BMR) gaven. Ze lieten de regio doorlichten door het Zwitserse studiebureau BAK Basel Economics. Dat vergeleek Brussel met 14 andere stedelijke regio’s in Europa: Parijs, Londen, Berlijn, Madrid, Edinburgh, Dublin, Zürich, Randstad-Holland, Frankfurt, Lyon, Wenen, Milaan, Luxemburg en Stockholm.


Uit die vergelijking bleek dat Brussel nog steeds een economische topregio is. Brussel is nummer 1 in productiviteit, en nummer 2 in Bruto Binnenlands Product per hoofd. Maar we dreigen terrein te verliezen. De economische groei is maar middelmatig en er komen nauwelijks jobs bij. Er was de laatste kwarteeuw wel een sterke groei in de brede Rand, maar die heeft de beperkte groei in de kern niet kunnen compenseren. Andere Europese stadsregio’s blijken veel dynamischer.


Kenniseconomie
Brussel heeft een echte kenniseconomie met veel jobs voor hooggeschoolden. De kennisgedreven sectoren (financiële sector, administratie, communicatietechnologie, chemie en farmaceutica) staan er sterk. Maar het is niet vanzelfsprekend om toptalenten aan te trekken: de fiscale druk op hogere lonen is van de hoogste in Europa. En Brussel heeft een slecht imago op vlak van leefbaarheid en mobiliteit.
De transportsector, de horeca, de toeristische sector en de traditionele industrie presteren slecht. Nochtans zouden net deze sectoren jobkansen bieden aan de vele werkloze laaggeschoolden die Brussel telt. De dienstensector leidt volgens de werkgevers onder de streng gereguleerde arbeidsmarkt. Na een bevraging van 120 bedrijfsleiders en een bezinning in 10 themagroepen, ontwikkelden de werkgeversorganisaties een gezamenlijke visie. Brussel heeft volgens hen zeker kansen en mogelijkheden als ze 3 ambities waarmaakt.

Eerste ambitie: Brussel moet het kloppend hart en brein van Europa worden

Als thuisbasis van tal van Europese en internationale instellingen, is Brussel het administratieve centrum van Europa. Maar Brussel moet ook trachten het culturele en economische hart te zijn. Daarom pleiten de werkgevers o.a. voor expertisecentra voor international affairs, intercultural management en vertaal- en tolkdiensten, en de opwaardering van het Résidence Palace tot een écht internationaal pers- en mediacentrum. Brussel moet ook ambiëren om de Europese poort te worden voor groeilanden als Brazilië, Rusland, India en China. Een internationaal sportevenement (bv. WK voetbal 2018) of cultureel evenement (bv. tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU in 2010) zouden de kans bieden om de stad te promoten als Europees centrum voor zaken, cultuur en vrije tijd. Ook wat mooie moderne architectuur (bv. een museum voor hedendaagse Europese kunst) zou daartoe helpen.

Tweede ambitie: Brussel heeft kansen in enkele nichesectoren

Financiële diensten
De kans is groot dat de EU, aangezet door de huidige crisis, een aantal regelgevende of controlerende financiële instellingen zal oprichten. Volgens de werkgevers komen die best in Brussel. Verder moet Brussel toonaangevend blijven op vlak van banktechnologie, er moet een financieel expertise- en opleidingscentrum komen, en Brussel moet trachten de thuisbasis te worden van de Europese pensioenfondsen van multinationals.

ICT
Ons land is voortrekker op vlak van elektronische kaarten en van ICT-oplossingen voor de medische sector. Het moet die troef internationaal uitspelen. Ook in de ontwikkeling van een digitaal communicatienetwerk tussen douanes zien de themagroepen een kans.

Gezondheidszorg
Onze gezondheidszorg heeft een goede reputatie en ook die troef kunnen we internationaal uitspelen. De werkgevers denken aan een promotiecampagne in het buitenland voor bepaalde chirurgische ingrepen en aan de oprichting van zorghotels voor buitenlanders.

Transport en logistiek
Brussel is strategisch gelegen en goed ontsloten (weg, spoorweg, haven, luchthaven). En het is zelf een belangrijke markt. Maar om z’n rol als logistieke draaischijf te kunnen spelen, moet de Zaventemse luchthaven alle kansen krijgen: d.w.z. een goede ontsluiting, de nodige capaciteit aan vluchten en een rechtszeker kader, aldus de werkgevers. Ze pleiten ook voor een actieplan voor de vrachtluchthaven Brucargo, een importagentschap, en voldoende bedrijfsterreinen voor logistieke activiteiten. Tot slot moet de Brusselse haven beter samenwerken met die van Antwerpen.

Derde ambitie: Brussel moet een bruisende stad worden

Om bedrijven en internationaal talent aan te trekken, moet een stad meer te bieden hebben dan zakelijke netwerken. Cultuur, nachtleven, gastronomie en trendy winkels zijn minstens even belangrijk. Als die sectoren groeien, betekent dat meer jobs voor laaggeschoolden.
Brussel zou volgens de werkgevers aantrekkelijker worden door huishoudhulp fiscaal interessanter te maken, overal hotspots (draadloos internet) te creëren en shoppingcentra en wellnesscentra op te richten.
Internationaal talent moet zich welkom voelen en dat doe je volgens het plan door Engelstalige overheidsinformatie voor buitenlandse bedrijven en werknemers, door één loket voor visa, door een welkomstpakket met praktische informatie voor nieuwkomers en door welcome desks in de luchthaven en in HST-stations. Citymarketing moet van Brussel een populaire bestemming maken voor citytrippers en zakenreizigers.
Nog volgens het plan moeten er een platform (‘board’) komen van buitenlandse investeerders en een gemeenschappelijke aanpak en begeleiding door de verschillende overheden van die buitenlandse investeerders.

Algemeen economisch klimaat

Brussel heeft dus zeker kansen en mogelijkheden. Overheid en bedrijfswereld moeten die grijpen. Maar daarnaast pleiten de werkgevers ook voor een gunstiger economisch klimaat. Zo heeft onze kennis- en diensteneconomie volgens hen nood aan kwalitatief onderwijs (met speciale aandacht voor het talenonderricht en levenslang leren) en een flexibeler arbeidsmarkt.
Maar de werkgevers pleiten vooral voor meer overleg en samenwerking tussen de verschillende overheden. Op vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit moeten de gewesten volgens hen gezamenlijke plannen uitwerken voor de Brussels Metropolitan Region. Ze denken ook aan een gezamenlijke verkeerstoren voor de hele BMR en voor alle transport. Er is volgens hen ook nood aan een interregionaal economisch platform. Ze pleiten voor een coherent sociaal-economisch beleid, en dat houdt volgens hen o.a. een verlaging van de belastingsdruk en een centraal aanspreekpunt voor investeerders in.
De 4 werkgeversorganisaties willen hun toekomstvisie nu verder uitwerken en promoten bij andere maatschappelijke actoren zoals overheden, vakbonden, socio-culturele verenigingen en de groene beweging.




* Meer informatie op www.metropolitanbrussels2018.eu.
* Download de brochure


* Links naar de betrokken organisaties

- Brussels Enterprises, Commerce and Industry (BECI)
- Union Wallone des Entreprises (UWE)
- Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA)
- Verbond van Belgische Ondernemingen/Fédération des Entreprises de Belgique (VBO/FEB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten